L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, va encetar ahir la quarta edició de les Jornades Internacionals d'Arqueologia de Riba-roja de Túria, un esdeveniment de gran rellevància per al municipi. Aquest fòrum tècnic ha estat la plataforma per a presentar els darrers resultats obtinguts en l'entorn de l'arquitectura pública de l'època visigoda i tot el relatiu a la seua estructura constructiva i complexitat funcional.
Raga, en la seua intervenció inicial, ha posat de manifest la importància d'aquestes jornades com a mitjà d'intercanvi de coneixements. El seu discurs ha subratllat la continuïtat del treball en els jaciments de Pla de Nadal i València La Vella, considerats com un gran tresor arqueològic amb un potencial excepcional per a fomentar el turisme cultural a Riba-roja. L'ajuntament, amb la seua determinació en la preservació i difusió d'aquest llegat arqueològic, consolida el seu compromís amb la promoció del patrimoni cultural local.
Els investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Albert Ribera i Josep #M. Macias, han acompanyat el primer edil en la inauguració d'aquestes jornades. Macias ha expressat el seu reconeixement a l'Ajuntament de Riba-roja per la seua decidida aposta per l'arqueologia visigoda, contribuint no sols a la projecció turística del municipi, sinó també a la seua projecció científica, situant el jaciment de València la Vella en una posició de lideratge dins del context de l'arqueologia visigoda peninsular.
D'altra banda, Ribera ha confirmat el seu compromís continu amb els dos jaciments, anunciant ja la pròxima edició de les jornades per a l'any 2025, amb un enfocament en l'estudi de la civilització bizantina, en col·laboració amb la Universitat de València i la Societat Espanyola de Bizantinística.
El programa d'aquestes jornades, que es desenvoluparà fins demà divendres, inclou diverses conferències a càrrec d'experts reconeguts en el camp de l'arqueologia. Entre els noms destacats es troben Enrico Cirelli, Lauro Olmo, Manuel Castro, Isabel #M. Sánchez, Julia Beltrán d'Heredia i els membres de l'equip arqueològic de València La Vella, liderat per l'ICAC. A més a més, està prevista la realització de sessions de debat, presentacions de pòsters, una sessió de conclusions per aprofundir en la temàtica i una visita guiada al jaciment de València La Vella.
La participació en aquestes jornades és oberta a tothom i gratuïta, i les ponències es poden seguir en directe a través del canal de YouTube @riba_roja_turisme.
Riba-roja, amb els seus dos importants jaciments arqueològics, el Pla de Nadal i València La Vella, ha esdevingut un testimoniatge vívid d'un passat històric ric i vinculat a la civilització visigoda. Gràcies als treballs d'excavació desenvolupats des dels anys setanta fins als nostres dies, s'ha aconseguit valorar aquest patrimoni, permetent un major coneixement de la vida quotidiana, l'organització social i civil, els costums i l'art d'aquesta antiga comunitat. Així, cada nova troballa i cada descobriment contribueixen a enriquir la comprensió d'aquesta rellevant etapa de la història local.
Cap comentari :