Puig es mostra disposat a "donar la batalla" per un món sense masclisme enfront de la "guerra cultural" que planteja l'extrema dreta
El PSPV-PSOE impulsarà la signatura d'un decàleg contra la violència masclista que promourà en tots els municipis de la Comunitat Valenciana amb el propòsit de "continuar lluitant" contra la "gran causa de la humanitat i la igualtat" que és "l'erradicació" d'aquesta xacra. "Alçarem la veu davant els qui, des de qualsevol espai, neguen la violència masclista i tiren gasolina al foc que nosaltres volem apagar", han promés els socialistes valencians.
D'aquesta manera, els alcaldes, regidors i dirigents del PSPV assumeixen una desena de compromisos que es recullen en aquest decàleg, entre ells, "ratificar que la violència masclista és una realitat innegable" o "no caure en les provocacions dels partits negacionistes" ni en "polítiques de mitjanes negres" en aquesta matèria "tan greu".
Els socialistes valencians han celebrat aquest divendres l'acte 'Principis que resisteixen, valors que guien' a València, que ha servit per a subscriure aquest document des del "esperit municipalista" del partit. En el mateix han participat el secretari general del PSPV, Ximo Puig; la vicesecretària d'Igualtat, Rosa Peris; el secretari general de la província de València, Carlos Fernández Bielsa, i la vicesecretària d'Igualtat de la província de València, Eva Sanz.
En el citat decàleg, els socialistes es comprometen a "evidenciar i denunciar cada retallada i retrocés" en la protecció i atenció a les víctimes de violència de gènere realitzats per la dreta i l'extrema dreta, a exigir l'aprovació de l'II Pla valencià contra la violència de gènere i a augmentar les partides pressupostàries i els equips tècnics en aquesta matèria.
El PSPV també aposta per establir protocols d'actuació per a possibles casos "tant dins de la pròpia organització com externs", així com fomentar la col·laboració amb les entitats especialitzades en prevenció i atenció de la violència de gènere i incrementar les actuacions dirigides a sensibilitzar i capacitar al personal municipal.
Finalment, garanteixen "no ser tolerants" amb les conductes d'assetjament per raó de gènere ni davant presumptes delictes als ajuntaments, així com a conducta "amb diligència" en l'obertura d'expedients disciplinaris i la presa de mesures de protecció de la possible víctima, comptar amb comissions antiassetjament, a més de manifestar-se "públicament amb claredat i tota contundència" davant les agressions masclistes, i garantir la perspectiva de gènere "d'una manera transversal" en les polítiques i actuacions, "visibilitzant a les dones i amb l'ús d'un llenguatge inclusiu".
"NO ÉS UNA QÜESTIÓ PARTIDISTA"
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha defensat que la lluita contra la violència de gènere "no és una qüestió partidista", sinó "de tota la societat", i ha apostat per arribar "a la causa del problema", perquè ha argumentat que no es produeixen assassinats "perquè hi ha violència", sinó "perquè hi ha una ideologia hegemònica masclista". Per això, ha reflexionat que no s'acabarà amb la violència masclista "si no s'acaba amb la ideologia masclista".
En aquest punt, sobre aquells sectors "de la dreta" des dels quals s'acusa d'emprar "la ideologia de gènere", Puig ha recalcat que "efectivament" hi ha un "problema ideològic" darrere de la violència masclista. "Eixa és la qüestió", ha subratllat, per la qual cosa ha apostat per "no deixar passar els xicotets micromasclismes i situacions que poden semblar no tan importants" per a atallar aquests fets.
Per això, Ximo Puig s'ha mostrat disposat a "donar la cara i la batalla per la dignitat i decència" davant "el que l'extrema dreta planteja com una guerra cultural", ha incidit en "la defensa d'una democràcia justa" i ha recalcat que "no hi ha democràcia sense feminisme". "Es tracta de defensar qüestions bàsiques en les quals no podem fer un pas arrere", ha afirmat.
En aquesta línia, ha insistit a advertir al Govern valencià, particularment al 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, encara que sense esmentar-ho directament: "No es pot dir que es pot recordar amb demòcrates i, d'altra banda, acordar amb els qui no ho són. No es pot recordar amb els que són negacionistes de la violència de gènere. Eixa és la disjuntiva en la qual està el PP". Per això, ha emplaçat als 'populars' al fet que "opten per una via o per l'altra".
Així, Puig ha insistit en la necessitat de nomenar explícitament el terme de violència masclista, ja que ha defensat que els conceptes són "fonamentals". "És una qüestió que no es pot resoldre en poc temps, però hem de fer tot el possible", ha manifestat, al mateix temps que ha garantit que els socialistes "serem ací --en la lluita contra la violència de gènere-- sempre per damunt de qualsevol frontera".
"ENS TOCA ESTAR"
Per part seua, el secretari general del PSPV de la província de València, Carlos Fernández Bielsa, que durant la seua intervenció ha apel·lat en diverses ocasions al secretari general i 'expresident' de la Generalitat, Ximo Puig, ha remarcat la importància que els socialistes estiguen "units" en aquest acte per a reivindicar "valors com la igualtat" que "ens identifiquen". "Cadascun des del seu àmbit, ens toca estar", ha subratllat.
A més, ha admés que la defensa d'aquesta qüestió "mai ha sigut un camí fàcil", ja que ha tingut "molts impediments en el camí", i ha advertit que un d'ells "ara mateix està en les institucions valencianes", entre elles, ha esmentat, la Diputació de València, una corporació que ha promés que els socialistes "més prompte que tard recuperaran".
"Aquests impediments els trobem en les institucions pels qui neguen la violència estructural contra la dones i no reconeixen el maltractament associat al masclisme", ha continuat, i ha denunciat que aquestes situacions "ocorren en la Generalitat, la Diputació i molts ajuntaments on observem una deriva clara de la ultradreta que marca el camí".
De fet, ha denunciat que en la pròpia Diputació, on ell mateix és el portaveu socialista, l'equip de govern --integrat pel PP i Ens Uneix-- "no utilitza el terme violència masclista per no molestar a Vox" i "es nega a posar pancartes". "Eixa deriva radical suposa un retrocés evident en la societat que allunya les institucions del vertader objectiu de política per la igualtat o en favor de les dones", ha lamentat, després d'admetre que tampoc "podien esperar una altra cosa dels negacionistes".
"Hui veiem amb estupor com consensos bàsic com anomenar pel seu nom a la violència masclista s'ha trencat, perquè el PP ha sucumbit a la pressió de la ultradreta i busca subterfugis per a posar noms i cognoms a aquesta mena de violència", ha argumentat. Per tot això, el també alcalde de Mislata ha animat a "eixir als carrers" amb "més força que mai" en les manifestacions del 25N per a "no donar ni un pas arrere i no concedir ni un pam de terreny als reaccionaris".
Finalment, Bielsa, en aquesta "jornada d'agraïments", com ha qualificat, ha transmés el seu agraïment a Ximo Puig, "en el primer 25N en el qual no estem en el govern", per "tot el treball que ha fet el Consell al llarg d'aquests anys en la defensa de la igualtat i per a aconseguir una societat més justa i igualitària".
Pel seu costat, la vicesecretària d'Igualtat del PSPV, Rosa Peris, i la seua homòloga a la província, Eva Sanz, han cridat a "alçar la veu" i construir "un front comú" davant "la barbàrie dels qui s'enfronten les dones" en aquest temps "tan convuls". "Tenim una oportunitat d'enviar un missatge inequívoc cap als maltractadors: és el moment d'alçar la veu des de tots els espais davant els qui neguen la violència i tiren gasolina al foc que nosaltres volem apagar", han proclamat.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :