Francesc Lloret i Pastor ahir a Alzira |
Francesc Lloret, veí de Sant Antoni de Benaixeve, ha guanyat el XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica "Estudi General" amb la seua obra "La ubicuidad del imán: un mundo magnético". Aquest treball destaca la presència de l'energia magnètica en diferents àmbits de la vida quotidiana. Lloret, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València (UV) i investigador principal del grup de Química de Coordinació a l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), ha rebut aquest guardó, convocat per la Universitat de València, dins dels Premis Literaris "Ciutat d'Alzira".
"La ubicuidad del imán: un mundo magnético", obra guardonada en l'edició d'enguany, té com a objectiu visualitzar l'impacte del magnetisme en la nostra vida quotidiana i futura. L'obra explora els avenços i les aplicacions més recents del magnetisme, alhora que analitza la seua història per comprendre la seua dificultat i, sobretot, la seua importància, ja que la vida mateixa al nostre planeta està lligada a l'existència d'un camp magnètic terrestre que ens protegeix de les altes radiacions.
Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, ha destacat l'augment de la qualitat de les obres presentades any rere any i l'afany per incrementar les col·leccions amb treballs dels divulgadors i divulgadores. El jurat, presidit per Rosa M. Donat, ha inclòs membres com Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme; José Ramón Alonso, guardonat en l'edició anterior; Anabel Forte, investigadora del Departament d'Estadística i Investigació Operativa (UV); i Juan Nácher, investigador del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física (UV).
La gala de lliurament dels Premis Literaris "Ciutat d'Alzira" va comptar amb la presència de personalitats del món cultural i polític, on es van atorgar els guardons a les diferents modalitats. En aquesta edició, es van presentar un total d'11 obres al Premi Europeu de Divulgació Científica.
A més del seu reconeixement en el camp de la divulgació científica, Lloret ha destacat en altres àmbits. Ha estat regidor de Sant Antoni de Benaixeve des de 2003 fins a 2011. A nivell acadèmic, a més de ser catedràtic de Química Inorgànica de la UV, ha estat guardonat amb el Premi Hispà-Francés "Miguel Catalán - Paul Sabatier" i Doctor Honoris Causa de la Universitat de Bucarest, nomenat en 2014 com a major referent en el camp del magnetisme molecular.
La seua llarga i destacada carrera com a investigador, que inclou més de 700 articles publicats en revistes científiques de prestigi, ha estat reconeguda amb diversos premis, com el Premi Nacional d'Investigació en Química Inorgànica de la Reial Societat Espanyola de Química (2005). Les seues contribucions han rebut distincions nacionals i internacionals, consolidant el seu estatus com a líder en la recerca científica.
No sols un científic reconegut internacionalment, també un veí sempre col·laborant
Francesc Lloret és molt més que un científic i divulgador de la ciència; també és un veí compromés. A diferència de la percepció a vegades errònia que els científics poden estar desconnectats del món real, Paco, com el coneixen al municipi, demostra el contrari. Resident de Sant Antoni de Benaixeve durant més de 35 anys, ha estat sempre al corrent i compromés amb els esdeveniments de la localitat. La seua implicació i disposició per contribuir han sigut una constant, fent-lo no només un referent en l'àmbit científic, sinó també una part activa i valuosa de la comunitat, de fet, ha estat com a regidor de Sant Antoni des de 2003 fins a 2011.
Honoris Causa a Bucarest |
Cap comentari :