La naviliera MSC renuncia als seus projectes a la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, invertint 55,62 milions d'euros. Les raons d'aquesta decisió es basen en la lentitud administrativa i els recursos judicials contra el desenvolupament de la zona.
La naviliera MSC ha pres la decisió de retirar-se dels dos projectes que tenia planificats per desenvolupar-se a la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, amb una inversió total de 55,62 milions d'euros, segons informació d'Europa Press.
El president de la companyia, Francisco Lorente, ha comunicat a la presidenta de l'Autoritat Portuària de València (APV), Mar Chao, que aquesta decisió es deu a la lentitud administrativa i als recursos judicials presentats contra el desenvolupament de la zona. Segons el diari Levante-EMV, la companyia està explorant altres ubicacions dins de l'àrea metropolitana de València per continuar els seus projectes.
Lorente ha explicat que renuncien a causa del "cansament i l'esgotament" i perquè no poden "continuar esperant". Estan considerant altres localitzacions prop de l'àrea metropolitana de València, com ara Silla, Paterna o Riba-Roja, amb un focus especial en àrees properes al bypass i amb connexions a la V-30.
MSC Espanya havia presentat un projecte per a la ZAL amb una inversió de 19,86 milions d'euros per a la construcció d'una nau de 20.200 m² a la parcel·la A2, que representava un 60% de la ubicació d'aquesta parcel·la. Aquest projecte preveia la creació de 60 llocs de treball directes i 500 indirectes.
A més, mitjançant la seua filial Medlog Iberia SLU, va oferir una inversió de 35,76 milions d'euros per a la instal·lació d'una nau logística especialitzada en el transport per contenidor en fred per a congelats i productes refrigerats. L'ocupació anunciada era de 25 llocs de treball directes i 500 empleats indirectes.
Aquesta decisió arriba després de més de dues dècades de conflicte sobre el desenvolupament de la zona, que ha estat paralitzat diverses vegades als tribunals. La darrera, el 2022, quan la Sala de lo Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va anul·lar la resolució de la Conselleria de Vertebració de 2018 que aprovava el Pla Especial de la ZAL.
Una segona sentència aquest any va declarar "nuls de ple dret" el pla especial i la resolució. APV, Generalitat Valenciana i Valencia Plataforma Intermodal i Logística van recórrer la nul·litat.
Des de l'Autoritat Portuària de València, han assenyalat que la renúncia de MSC "és una decisió empresarial que aquesta Autoritat Portuària respecta i hauria de servir perquè es prenga bona nota del que passa quan es demoren massa els projectes".
La portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha exposat que amb l'anunci de MSC "guanya la ciutadania una batalla que fa molts anys que està en marxa". Ha agraït a la plataforma Recuperem la Punta - Aturem la ZAL el seu treball durant tot aquest temps.
Segons la seua opinió, "s'obre una porta" perquè l'alcaldessa, María José Català, puga "revertir les agressions que van patir els veïns i veïnes de la Punta de mans de (Rita) Barberá". "Pot renaturalitzar un polígon industrial que clarament no té cap sentit i aprofitar per a fer aquest corredor verd que connecte la ciutat amb el parc natural de l'Albufera. Es demostra, una vegada més, que no és compatible regalar-li a una multinacional ni el nostre port ni la nostra ciutat a costa de la salut i la vida de les persones que vivim aquí i que estimem profundament València", ha conclòs.
**Hashtags: #MSC #PortdeValència #ZAL #DecisióEmpresarial #DesenvolupamentEconòmic #València
Crónica CT* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :