Va ocórrer també un 7 de novembre, però de 1867, a Varsòvia (Polònia). Fa 156 anys va nàixer un dels ícons més representatius de la societat actual, tan evident que abasta ciència, societat i feminisme: Marie Slodowska Curie.
La potent fotografia de Marie Curie, una dona de mitjana edat, amb un moix semidespentinat i estil austere, irromp en qualsevol escenari científic, de divulgació o d'igualtat. Curie s'ha convertit en un símbol, més que merescut en virtut dels seus assoliments científics i humans.
Pogué quedar fora del Nobel
Marie va patir les mateixes discriminacions que encara avui segueixen patint les dones.
La nominació inicial al premi Nobel de Física de 1903 només incloïa a Henri Becquerel i el marit de Marie, Pierre Curie. Va ser Pierre, en una carta amb data del 6 d'agost de 1903 (ara disponible al públic), responent a un professor de la Universitat d'Estocolm, qui va assenyalar la injustícia que suposaria no incloure a Marie Curie. I van decidir incloure-la.
El segon premi Nobel concedit a Marie Curie tampoc va estar exempt de polèmica. En l'any de la seua nominació, 1910, i malgrat haver rebut ja un premi Nobel i el seu brillant currículum, Marie no va ser triada per a formar part de la Acadèmia de les Ciències francesa. Aquest rebuig s'ha relacionat amb l'antisemitisme (malgrat que Marie Curie era catòlica), els prejudicis contra les dones, la xenofòbia i també amb certes corrents negacionistes amb la ciència, no molt diferents de les que avui vivim.
El periòdic ultra-nacionalista i antisemita L'Action Française va tractar de desprestigiar-la, utilitzant, com no, acusacions tan actuals com que s'havia aprofitat dels avanços científics del seu marit Pierre Curie per medrar, o de tenir una relació sentimental poc apropiada (amb l'igualment científic Paul Langevin, immers en un procés de divorci de la seua llavors esposa).
Aquest procés de desprestigi va posar en perill el seu lloc a la Sorbona. El degà de la facultat fins i tot va proposar convidar a Marie a tornar al seu país d'origen, Polònia. La pròpia Acadèmia Sueca de les Ciències va suggerir a Marie Curie rebutjar el premi Nobel en Química. Si no l'han destruït va ser per l'ajuda de científics tan prestigiosos com l'propie Langevin o Arrhenius, que van advocar en el seu favor davant dels acadèmics.
Les petites Curies (les petites Curies)
A més de ser l'única persona amb dos premis Nobel en física i en química, el següent episodi de la vida de Marie Curie justifica el seu valor com a símbol de la dona en ciència. Em refereixo a les seues petites Curies.
Una vegada esclatada la Primera Guerra Mundial, en 1914, Marie Curie va oferir la seua perícia científica al servei de França. Les primeres màquines de Raigs X eren enormes i es trobaven únicament en aquells hospitals d'equipament més avançat. Era impossible usar-les al front. Marie Slodowska Curie va dissenyar un equip de Raigs X portàtil que va revolucionar la medicina, i no només en el camp de batalla.
Per primera vegada, els metges de l'exèrcit podien detectar les bales o els seus fragments a extreure, in situ, sense haver de traslladar als ferits. Marie va aconseguir reunir una flota de 20 dispositius portàtils, als quals els soldats van anomenar "les petites Curies" (els petits Curies), i va viatjar als hospitals de batalla.
La dona, per dret, a la Universitat
La Universitat de París va oferir a Marie Curie, en 1906, el lloc de professor del seu marit difunt, Pierre Curie. Es va convertir així en la primera dona a ocupar un càrrec com a professora a la Sorbona, i la primera directora d'un dels seus prestigiosos laboratoris.
L'entrada de Marie com a professora en la universitat va enfonsar les restriccions de gènere vigents en les institucions d'educació superior arreu del món.
Han passat més de 100 anys durant els quals la societat en general, i la ciència en particular, han evolucionat moltíssim. Però les trampes emprades per al desprestigi de les dones segueixen vigents en ciència. Dos articles publicats en gener i octubre de 2023 descriuen situacions actuals en les institucions d'educació superior dels Estats Units que reflexen el poc que han canviat les coses o el molt que queda per fer.
Sense espai
El primer d'aquests estudis, publicat a la revista Science, descriu un informe que conclou que les dones que lideren grups de recerca a la Scripps Institution of Oceanography de Califòrnia disposen de la meitat de l'espai que els seus col·legues homes.
A la Scripps els espais s'hereten quan un investigador o investigadora es retira o trasllada. En la majoria de les situacions, és el propi acadèmic o acadèmica que es retira qui designa successor. I no ajuda gens que l'86 % dels emèrits homes seguisquen ocupant el 25 % de l'espai disponible en el centre.
La investigadora Nancy Hopkins (hui professora emèrita) del MIT (Massachusetts Institute of Technology,) de Boston, també en Estats Units, va distribuir, en el seu moment, un informe sobre la sistemàtica discriminació contra les dones acadèmiques del MIT. Es basava en una anàlisi idèntica de la distribució dels espais de recerca. Conseqüències? No es va prendre cap mesura al respecte.
L'abandonament de la dona investigadora
El segon dels estudis, publicat a la revista Science Advances, i amb ressenya a la revista Nature, analitza les dades d'una enquesta feta a milers d'acadèmics/dèmiques d'institucions al llarg i ample dels Estats Units.
L'anàlisi indica que la raó número u per la qual les dones abandonen el seu lloc en el món acadèmic és el clima tòxic en el lloc de treball. Van trobar que en totes les etapes moltes més dones que homes solen abandonar la seua carrera en el món acadèmic, però el sorprenent és que la diferència s'incrementa quan es consideren posicions ja consolidades. L'atmosfera tòxica en el lloc de treball va ser la raó més esgrimida per les dones per explicar l'abandonament, mentre que en el cas dels homes les raons van ser professionals, com per exemple, un increment salarial.
El 7 de novembre de 2023, quan celebrem el 156 aniversari del naixement de Marie Curie, les dones científiques encara hem de derrocar barreres que impedeixen la igualtat real entre investigadores i investigadors. Avui és un bon dia per celebrar-nos. I que Marie Curie ens acompanye!
des de TheConversation
Creative Commons Crónica CT
Cap comentari :