La Sequera i el Canvi Climàtic al Canal de Panamà: Conseqüències en el Comerç Mundial La Sequera i el Canvi Climàtic al Canal de Panamà: Conseqüències en el Comerç Mundial
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Sequera i el Canvi Climàtic al Canal de Panamà: Conseqüències en el Comerç Mundial

Recentment un article publicat en el NyTimes (en castellà) i els autors  són "Peter Eavis amb Fotografies i vídeo de Nathalia Angarita", fa una anàlisi de com està afectant el canvi climàtic i com a conseqüència també la sequera en el comerç internacional per la baixada d'aigua en el canal de Panamá. Un impressionant article de detalla les raons, les conseqüències del canvi climàtic en el canal i també les conseqüències en l'economia global i de la zona. Un exemple claríssim de com el Canvi Climàtic està canviant les nostres vides, la nostra economia i la necessitat de frenar el canvi i revertir-lo, en la mesura que siga possible, encara que només siga per raons egoistes econòmiques.

      

Canal de Panamà foto de la wikipedia

Aquest és un resum referenciat del gran article: que recomanem llegir:

 "La sequera afecta al Canal de Panamà i perjudica el comerç mundial - The New York Times"

 La sequera al Canal de Panamà posa en perill el tràfic marítim i planteja preocupacions sobre l'ús de l'aigua. Llegeix més sobre aquest impacte a la cadena d'approvisionament global.

La sequera afecta al Canal de Panamà. I el comerç internacional ho ressenteix. El Canal de Panamà ha estat una via eficient per a les naus que connecten els oceans Pacífic i Atlàntic durant més d'un segle, ajudant a agilitzar el comerç internacional.

No obstant això, una sequera ha deixat el canal sense prou aigua, necessària per elevar i baixar les embarcacions, el que ha portat les autoritats a reduir el nombre de naus que poden passar. Això ha provocat maniobres costoses per a les companyies navilieres i ha obert preguntes complexes sobre l'ús de l'aigua a Panamà. S'estima que el trànsit d'una nau requereix tanta aigua com la que consumeixen mitjà milió de panameños en un dia.

"És el pitjor que hem vist en termes d'alteracions", va dir Oystein Kalleklev, director executiu d'Avance Gas, que transporta propan de Estats Units a Àsia.

Els problemes del Canal de Panamà, una meravella de l'enginyeria inaugurada en 1914 que gestiona aproximadament el 5 per cent del comerç marítim, són l'últim exemple de com parts crucials de les cadenes d'aprovisionament globals poden bloquejar-se de manera abrupta. El 2021, un dels vaixells porta-contenidors més grans mai construïts es va quedar atascado al Canal de Suez durant dies, interrompent el comerç. I la gran demanda de productes com mascaretes quirúrgiques, electrodomèstics i equips de jardineria durant la pandèmia va tensionar fins als seus límits les cadenes d'aprovisionament.

Abans dels problemes d'aigua, circulaven uns 38 vaixells al dia pel canal. Aquest juliol, les autoritats van reduir aquesta xifra a 32 naus.

El fet que menys naus travessen el canal podria privar Panamà de desenes de milions de dòlars en ingressos, elevar el cost del transport marítim i augmentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle quan les naus opten per rutes més llargues.

A Panamà, la manca d'aigua ha dificultat les operacions del canal en els últims anys, i alguns experts naviliers afirmen que aviat les naus podrien haver d'evitar el canal per complet si el problema empitjora. Un menor nombre de trànsits podria significar que el govern de Panamà deixe de rebre desenes de milions de dòlars en ingressos anuals, eleve el cost del transport marítim i augmenten les emissions de gasos d'efecte hivernacle quan les naus opten per rutes més llargues.

Encara que Panamà tinga un clima ecuatorial que el fa un dels països més humits, aquest any les precipitacions han estat un 30 per cent inferiors de mitjana, el que ha generat un descens del nivell de l'aigua en els llacs que alimenten el canal i les seues poderoses escluses. La causa immediata és el fenomen climàtic d'El Niño, que inicialment provoca un clima més càlid i sec a Panamà, però els científics creuen que el canvi climàtic pot estar allargant els períodes de sequera i elevant les temperatures en la regió.

El Canal de Panamà, un pas clau per al comerç mundial, s'enfronta a un important desafiament a causa d'una sequera prolongada.

La falta de pluges ha tingut un impacte significatiu en el canal, reduint dràsticament la quantitat de vaixells que poden transitar per aquesta artèria vital.

Aquesta escassetat d'aigua en les escluses del canal ha generat conseqüències negatives, com l'augment dels costos d'operació i retards en les entregues de mercaderies, afectant les empreses navilieres i el comerç en general.

Abans que l'escassetat d'aigua s'agreugés, solien transitar aproximadament 38 vaixells diàriament pel canal. No obstant això, en un esforç per conservar l'aigua, les autoritats van reduir aquesta xifra a 32 vaixells al juliol.

Aquesta disminució en el trànsit marítim pel canal podria tenir un impacte econòmic significatiu a Panamà, privant-lo d'importants ingressos i generant un augment en les emissions de gasos d'efecte hivernacle a causa de la necessitat de prendre rutes més llargues.

La sequera s'atribueix en part al fenomen climàtic d'El Niño, però els científics també suggereixen que el canvi climàtic està contribuint a la prolongació dels períodes de sequera i a l'augment de les temperatures a la regió.

Les decisions sobre la gestió de l'abastament d'aigua al canal plantegen un delicat equilibri entre les necessitats del canal i les de la població panamenya, ja que més de la meitat dels residents depenen de les mateixes fonts d'aigua que alimenten el canal.

S'ha proposat la construcció d'un nou embassament en el riu Indio per augmentar l'abastament d'aigua i permetre un major nombre de trànsits diaris a través del canal. Aquest projecte podria ser crucial per garantir la viabilitat a llarg termini del canal i el comerç mundial.

No obstant això, la construcció del nou embassament planteja desafiaments financers i logístics significatius, incloent l'adquisició de terrenys protegits per una llei de 2006 i el desplaçament d'alguns residents.

Les interrupcions prolongades en el funcionament del canal podrien impulsar l'interès en la construcció de rutes terrestres en altres països amb costes en ambdós oceans, la qual cosa podria canviar la dinàmica del comerç internacional.

Tornem a l'article original:

Els esforços per a assegurar nous subministres d'aigua podrien ser una cursa contra el canvi climàtic.

Donat que l'interès per a construir un canal es remunta al segle XIX, Panamà té registres de precipitacions que es remunten a uns 140 anys. Aquest registre dóna als científics més confiança per a fer conclusions que un canvi meteorològic és un canvi permanent i no merament aleatori, va dir Steven Paton, director del Programa de Monitoreig Físic a l'Institut Smithsonian d'Investigacions Tropicals en una illa del llac Gatún, que constitueix una gran part delcanal i subministra la major part de l'aigua.

Va afirmar que, encara que els científics no estaven segurs dels efectes del canvi climàtic en El Niño, dos dels períodes d'El Niño més secs dels últims 140 anys s'havien produït en l'últim quart de segle, i que l'actual podria ser el tercer.

"Això no diu que això siga el canvi climàtic", va dir Paton, "però sí que és totalment consistent amb gairebé tots els models de canvi climàtic".

Sol Lauría va col·laborar amb reportatge des de Panamà. Autors: Peter Eavis, Fotografies i vídeo de Nathalia Angarita Data de Publicació: 1 de novembre de 2023

Hashtags: #CanaldePanamà #Sequera #ComerçMundial #EscassetatAigua

Joan Serra  ÀgoraCT

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal