La FEADCV alerta sobre el greu impacte dels retalls pressupostaris en l'atenció a persones amb discapacitat a la Comunitat Valenciana
La Federació d'Entitats d'Atenció a la Discapacitat de la Comunitat Valenciana (FEADCV) ha emés una "alerta urgent" sobre el "pròxim retall" pressupostari de la Generalitat, assegurant que afectarà directament l'atenció de 9.300 persones amb discapacitat intel·lectual.
Segons ha informat la federació en un comunicat, la Generalitat Valenciana "ha decidit aplicar una reducció de més de 14 milions d'euros en els fons destinats a 131 entitats sense ànim de lucre que gestionen centres d'atenció i serveis per a aquest col·lectiu vulnerable". A més, denuncia que aquests retalls, plantejats des de la Conselleria de Serveis Socials, "també posaran en risc els llocs de treball de 3.700 treballadors del sector", entre els quals cita psicòlegs, ATS, cuidadors, personal de neteja o cuina, entre altres.
La FEADCV ha assegurat que aquest "dràstic retall" posa en risc la continuïtat dels serveis que aquestes entitats proporcionen i amenaça amb portar a moltes d'elles a una situació "de quiebra econòmica, i per tant a tancar les seues portes". L'entitat ha expressat la seua "profunda preocupació i desacord" amb aquesta decisió, que considera un "rertorn als drets i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seues famílies".
Segons la federació, els centres de discapacitats han de fer front a deutes crediticis que van contraure "a l'espera dels fons d'un pacte que ha trencat" la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge en una situació en què el finançament "estava prèviament acordat i pressupostat a través d'un concert proposat per la Generalitat Valenciana i acceptat per les entitats amb vigència des del 1 de juliol de 2022 fins al 30 de juny de 2026".
Aquest acord va culminar amb la signatura el 17 de novembre de 2022 de l''Acord del Botànic', en el qual es va pactar "la finançament necessària per a aquesta dignitat, sostenibilitat i qualitat en què estan compromeses les entitats". Aquesta finançament "es va calcular al detall per a cada centre i es va comunicar per part de l'aleshores Conselleria d'Igualtat en el primer trimestre de 2023, sent acceptada per tots i quedant a falta de la signatura de la Conselleria", ha afegit l'entitat.
No obstant això, ha criticat que la formació del nou govern encapçalat per Carlos Mazón ha anat "retardant" aquesta signatura però ha fet èmfasi en què les entitats "han estat treballant amb el pressupost pactat i finançant-se amb crèdits que han augmentat les despeses dels centres pel pagament d'interessos".
La Federació ha insistit que, durant aquest temps, han reiterat la necessitat de reunions amb els nous responsables de la Conselleria i han transmès a la seua titular, Susana Camarero, la "preocupació" pel retard de la signatura.
Finalment, aquest dimecres s'ha publicat en el DOGV el un "retall" de 14.166.124,55 euros, "que era la dotació prevista per al pagament de concerts amb les entitats de discapacitats i ha sigut desviada per a pagar altres partides".
L'organització ha recriminat que aquesta decisió s'ha pres "d'esquenes a les entitats i ignorant els acords assolits en 2022 entre l'administració, patronal, sindicats i sectors implicats".
"QUIEBRA ECONÒMICA"
La presidenta de la FEADCV, Catalina Estevan, assegura que aquesta decisió "ens aboca a una situació de quiebra econòmica dels centres i les entitats que els gestionen ja que una quantitat ja acordada i pressupostada per a l'exercici 2023, se'ns lleva al mes de novembre quan s'havia comptat amb aquesta quantitat econòmica i les entitats ens estem finançant amb crèdits a l'espera que se'ns pagara el acordat".
En aquesta línia, ha denunciat que aquesta situació "s'agreuja a més pel fet de haver de fer front a unes partides de despeses que la Conselleria encara valora amb xifres de 2018, ignorant la pujada de preus dels últims anys". Del mateix mode, ha afegit que la pròpia administració "segueix prohibint cobrar cap quantitat als usuaris".
"Al retallar la finançament pública i prohibir la privada resulta impossible que garantisquen la dignitat, sostenibilitat i qualitat en l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual a la Comunitat Valenciana", ha advertit.
**Meta descripció:** a persones amb discapacitat a la Comunitat Valenciana, posant en risc 9.300 persones i 3.700 llocs de treball.
**Hashtags:** #Discapacitat #RetallsPressupostaris #Valenciana #FEADCV
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :