Concepción Aleixandre, Elia Garci-Lara, Pilar Mateo, Susana Aucejo, Blanca Calderón i Ana Rodes
El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha posat l'accent en la importància de sis dones inventores valencianes de diferents èpoques, com Concepción Aleixandre, Elia Garci-Lara, Pilar Mateo, Susana Aucejo, Blanca Calderón i Ana Rodes, en el marc del Dia de la Inventora que se celebra demà, el 9 de novembre.
Aquestes dones han realitzat contribucions notables en el camp de la investigació i les patents, superant dificultats i barreres històriques. D'altra banda, el CVC ha subratllat que, malgrat l'entorn masclista en el món empresarial i industrial de les dècades passades, les inventores valencianes van jugar un paper clau en el desenvolupament tecnològic i empresarial de la regió.
Concepción Aleixandre Ballester, pionera en el camp de la ginecologia, va destacar per la seua tasca en la millora de la higiene femenina i per idear un dispositiu innovador per a reforçar el sòl pelvià. D'altra banda, Elia García-Lara Catalá, amb la seua patent de 1890, va revolucionar el procés de rentat amb una llavadora mecànica multifuncional.
Pilar Mateo, Susana Aucejo, Blanca Calderón i Ana Rodes han contribuït en àmbits com la salut, la indústria alimentària i l'energia sostenible, destacant-se en la seua investigació i patentant diverses tecnologies que han tingut un impacte positiu en l'àmbit nacional i internacional.
El reconeixement del treball d'aquestes dones inventores valencianes és un recordatori de la importància de la seua contribució al progrés tecnològic i científic de la regió, així com al llarg camí cap a la igualtat de gènere en el camp de la investigació i la innovació.
INVENTORA JOVE
Blanca Calderón, enginyera química de la Universitat d'Alacant, ha sigut distingida enguany amb el premi a la 'Millor Patent d'Inventora Jove' que premia la tasca d'inventores menors de 40 anys per part de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM). El reconeixement és fruit d'una tesi doctoral que es va traduir en la palesa 'Nanopartícules per a la descontaminació ambiental a partir de residus agrícoles', un mètode revolucionari i de baix cost a partir d'un residu generat per la producció d'oli d'oliva, la morca.
Finalment, una altra investigadora molt jove, Ana Rodes (Alcoi, 1991), enginyera industrial i directora de projectes R+D en el centre tecnològic tèxtil Aitex, va ser coneguda a partir del 2021, gràcies un projecte que aconseguia integrar cèl·lules fotovoltaiques en teixits per a aprofitar al màxim l'energia solar. Aquest concepte, en la pràctica, es va traduir en un tendal capaç de generar energia de manera sostenible, amb dissenys adaptats a diversos entorns i condicions climàtiques.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :