Ximo Puig: 'Es tracta de parlar el valencià, no de discutir permanentment sobre ell' Ximo Puig: 'Es tracta de parlar el valencià, no de discutir permanentment sobre ell'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ximo Puig: 'Es tracta de parlar el valencià, no de discutir permanentment sobre ell'

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha afirmat que "per a defensar el valencià, el millor és parlar-lo" i ha lamentat el "retrocés extraordinari" en matèria de llengua que considera que està produint-se sota el Consell de PP i Vox, on els seus membres "parlen mínimament en valencià": "De què es tracta és de parlar-lo, no de discutir permanentment sobre ell".

Així ho ha manifestat l'expresident de la Generalitat en una entrevista amb Europa Press, en la qual ha criticat que l'actual cap de l'executiu, Carlos Mazón, vol "reobrir allò que ja està funcionant adequadament".

Per això, i tot i que el "valencià del carrer és absolutament acceptat en tots els àmbits", l'expresident ha destacat que "totes les llengües tenen una normativització". "Imagineu per un moment determinat que el president del govern d'Espanya anés a la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua i els diguera com havien de normativitzar el castellà. Seria ridícul. Doncs exactament igual de ridícul és que ho faça el president de la Generalitat ací", ha afegit.

"L'Acadèmia Valenciana de la Llengua està formada per persones solvents del món acadèmic, del món filològic, que saben com tractar un bé estimat per tots que és la llengua. A ningú se li qüestionarà que parle amb un dialectalisme o un altre, si això és la mateixa realitat de la nostra llengua. La nostra llengua té molts accents diferents", ha assenyalat Puig.

De fet, ha insistit: "Tenim una gran riquesa que és el castellà i el valencià. Són les nostres dues llengües oficials i les llengües que hem de protegir i fer costat fonamentalment. El valencià és el que està més minimitzat i aquest és el camí. El camí no és tornar a generar polèmiques estèrils que l'únic que fan és dividir".

Front a això, ha criticat que "la línia divisòria entre el PP i Vox en aquesta qüestió és molt prima" i de fet, creu que el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, "actua com un 'hooligan' contra el valencià".

"Al mateix president no se li coneix pràcticament cap intervenció mínimament en valencià. Jo crec que dignificar el valencià és parlar-lo, Dignificar el valencià i defensar el valencià és fer de la llengua un ús normalitzat", ha manifestat.

De fet, preguntat pel futur del Consell de PP i Vox, Puig ha manifestat: "Hace unos años se hablaba de aquello que une más el cemento que el acento", jo crec que en aquest cas uneix el ciment i l'accent, no veig que hi haja cap possibilitat de ruptura a mig plaç", ha afegit.

En concrete, s'ha referit als "seis hombres sin piedad" que firmaren el pacte entre PP i Vox --tres negociadors per cadascun dels dos partits-- i ha indicat que "tots han estat en el PP". Per això, no augura "cap crisi" i creu que els 'populars' se senten "bastant a gust".

"El president se sent molt còmode amb un vicepresident que, a més a més, va defensar la dictadura sense complexos", ha manifestat i ha assegurat que "cada vegada és més difícil distingir al PP de Vox".

CULTURA MASCLISTA

Per altra banda, Puig ha assegurat que "els representants institucionals, molt especialment, han de ser especialment rigorosos i curosos amb la pitjor de les desigualtats que existeix, que és aquella que castiga a les dones i és cert que la cultura masclista és predominant en aquesta societat encara i com a mínim cal ser conscient d'ella".

Puig creu que hi haurà un "gran suport" de la militància del PSOE als acords de Sánchez per a la investidura.

Aquesta setmana, la síndica del PSPV-PSOE en les Corts, Rebeca Torró, va advertir a Mazón que no toleraria "cap falta de respecte ni cap actitud masclista", i va denunciar que en la passada sessió de control ell li "va guinyar un ull" en acabar la seua intervenció; "un gest indigne d'un 'president' de la Generalitat". "¿Li guinyaria l'ull a Joan Baldoví?", li va dir.

Per a Puig, "hem de ser conscients d'això, molt especialment, tots els homes". "A més a més hi ha una part del govern valencià aquesta cultura masclista que nega molt clarament, una altra no ho sé tant, però una part molt important de l'actual govern, nega fins i tot aquesta situació".

En aquest sentit, ha assegurat que "la cultura masclista és la que produeix desigualtat i la que en el pitjor dels extrems produeix terrorisme masclista". "Aquesta és la realitat, i el principal problema de desigualtat que tenim, sens dubte, és aquell que discrimina les dones pel fet de ser dones", ha afegit.

"OPOSICIÓ AL GOVERN ANTERIOR"

Per un altre costat, Puig ha acusat l'executiu de Mazón de viure de "fer oposició al pregovern d'Espanya i al govern anterior". "Aquesta és la definició de l'actual govern. Oposició al govern anterior, res més. No hi ha alternativa de govern a la Comunitat Valenciana. L'alternativa que es plantejava era una alternativa destructiva, i és el que estan continuant fent ara", ha afegit.

També ha criticat la insistència del Consell en parlar de l'"herència rebuda": "Per herència, la que va rebre el govern del primer Botànic. Això sí que va ser una herència, amb més de 150 condemnats, amb una reputació per terra, amb situacions en l'àmbit europeu de denúncies i de sentències contràries a la gestió de la Generalitat", ha afegit.

Per això, ha insistit que "el pressupost és responsabilitat únicament seua". "Si la primera acció d'aquest Govern ha sigut disminuir els impostos a aquelles persones que tenen més recursos, doncs és evident que aquests recursos ja no comptaran amb ells", ha apuntat i ha afegit que "no sap què faran" amb l'Impost de Patrimoni.

"A mesura que aniran reduint els impostos a les persones que més tenen, és evident que tindran menys recursos. I aquest any tindran sort, perquè hi haurà més fons del Govern d'Espanya, per raons de recaptació fiscal a Espanya", ha afegit.

UN PARTIT "HABITABLE

En clau orgànica, Puig ha rebutjat pronunciar-se sobre si tornarà a presentar-se a la secretaria general del PSPV-PSOE en el pròxim congrés (previst per a la tardor de 2024): "En aquests moments, la política cal viure-la com és la societat, aquesta societat líquida en la qual estem vivint amb tants aixecaments". "La decisió sobre aquesta qüestió i altres serà quan corresponga, no correspon ara", ha dit.

El secretario general del PSPV-PSOE, Ximo Puig.- Rober Solsona - Europa Pres
Així, ha assenyalat que està en "plena legitimació" i treballant en un projecte per a "reconstruir l'alternativa". "Cal tenir en compte que quan vaig iniciar el meu recorregut com a secretari general, estàvem en les enquestes al voltant del 15-16% i en aquests moments estem més del 30% en fet electoral. Jo crec que s'ha fet un gran treball per part de tota la militància del Partit Socialista, de totes les diferents direccions i això és una part fonamental de l'actiu actual del PSPV", ha afegit.

En aquest sentit, ha subratllat que el seu objectiu és haver creat un "partit habitable, confortable, en el qual no hi haguera ningú que volguera aportar que no ho fera". "Crec que en el transcurs dels anys s'ha demostrat perfectament aquesta capacitat d'integració i de participació comuna en un projecte que és de tots, i això serà fins que jo siga responsable de la meua actuació, i espere que a partir d'eixe moment també".

"Els partits no poden estar en 'el ombliguismo', han d'estar pensant permanentment en la societat i com millorar la societat, i estar en aquestes mirades que tant agraden a molts de la introspecció, i aquestes mirades tan endogàmiques, són una anomalia en el funcionament del qual haurien de ser les organitzacions polítiques, projectes per a la societat i amb la societat". "Els partits del segle XXI han d'obrir-se molt més", ha afegit.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal