Un estudi proposa fixar les vacances a la segona quinzena de juliol com a mesura eficaç davant del canvi climàtic Un estudi proposa fixar les vacances a la segona quinzena de juliol com a mesura eficaç davant del canvi climàtic
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un estudi proposa fixar les vacances a la segona quinzena de juliol com a mesura eficaç davant del canvi climàtic

Una investigació realitzada per científics de l'Institut de Geociències (IGEO-CSIC-UCM) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i enquadrada dins de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària de Clima i Serveis Climàtics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), indica que programar les vacances d'estiu durant el període més càlid de l'any a Espanya, és a dir, al voltant de la segona quinzena de juliol, podria mitigar alguns dels impactes negatius associats a la calor extrema. Els resultats apareixen publicats a la revista Science of the Total Environment.

Encara que agost continua sent el període més popular per a les vacances d'estiu a Espanya, la segona meitat de juliol és el període més calorós de l'any i quan els efectes negatius de les altes temperatures són més pronunciats. La investigació assegura que, si el principal període de vacances (la segona quinzena d'agost) es traslladara a la segona quinzena de juliol, es mitigarien alguns dels impactes associats a les altes temperatures degut a la reducció de l'activitat industrial i de la mobilitat laboral durant els dies de vacances.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han analitzat l'impacte de les temperatures en relació a tres variables: la demanda d'electricitat, directament relacionada amb les altes temperatures pel consum d'aire condicionat; la productivitat laboral, que es veu minvada per l'exposició a la calor; i els efectes sobre la salut de l'ozó, les concentracions del qual depenen del trànsit, l'estancament de l'aire i les altes temperatures.

Els resultats de l'anàlisi d'aquestes variables indiquen que planificar les vacances a la segona quinzena de juliol suposaria una reducció significativa en el pic anual de pèrdua de productivitat laboral (entorn al 25%) i, en menor mesura, en la demanda d'electricitat i les concentracions d'ozó troposfèric (entre el 3% i 4%). D'altra banda, l'estudi mostra efectes no lineals del canvi climàtic en aquests indicadors, ja que les diferències entre les segones quinzenes de juliol i agost s'accentuen amb l'escalfament global. Això suposa que els beneficis de traslladar les vacances al període més calorós de l'any serien encara majors en el futur.

Per a l'investigador de la UCM José Manuel Garrido-Pérez, "les mesures d'adaptació al canvi climàtic solen requerir grans inversions en infraestructures, però certs canvis d'hàbits també podrien contribuir a reduir la vulnerabilitat". D'aquesta manera, "algunes de les conseqüències que provoquen les altes temperatures com l'augment de la demanda d'electricitat, la productivitat laboral poc eficient i els efectes sobre la salut vinculats a la contaminació atmosfèrica podrien pal·liar-se parcialment si s'alienen amb la reducció de l'activitat industrial durant les vacances", conclou.

Altres alternatives

Els autors també plantegen altres alternatives per a la planificació eficient de les vacances. Per exemple, distribuir les vacances al llarg de tot l'estiu per dosificar el seu efecte mitigador en els impactes de les altes temperatures. Una altra opció seria la reducció de la jornada laboral durant el període més calorós de l'any. "Encara que alguns convenis col·lectius ja limiten la jornada laboral d'estiu en algunes de les regions més càlides d'Espanya, la setmana laboral de quatre dies podria ser una mesura més eficaç al disminuir el consum d'energia industrial i els desplaçaments dels empleats", assenyala Garrido-Pérez.

Una altra opció que, en aquest cas, permetria mantenir les vacances d'agost, seria acurtar els períodes de vacances a l'hivern i ampliar els d'estiu. Aquesta estratègia, segons aquest treball, mitigaria els efectes de l'escalfament global ja que els estius són cada vegada més llargs i calorosos mentre que els hiverns són cada vegada més curts i suaus.

La PTI Clima

L'objectiu prioritari de la PTI Clima, que aglutina equips científics especialitzats en atmosfera i clima, és avançar en el coneixement de les bases físiques de la variabilitat i el canvi climàtic mitjançant el desenvolupament de mètodes d'anàlisi i models climàtics, així com quantificar els seus impactes multidisciplinaris. Per això, es proposa estudiar diferents components del sistema climàtic en un ampli rang d'escalades espacials i temporals.

Són els grups del CSIC que treballen en les diferents àrees del clima i que compten amb experiència en recerca bàsica i desenvolupament de productes i serveis climàtics els que han impulsat la plataforma en els seus inicis. D'aquesta manera, la PTI busca constituir un nucli dinamitzador de totes dues activitats (investigació i desenvolupament), amb una evolució contínua i interactiva entre la provisió de serveis i la investigació climàtica.

CSIC Comunicació



Crònica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal