Sanitat comença a immunizar contra el Virus Respiratori Sincitial a menors de dos anys amb patologies de risc i nascuts des d'abril de 2023 Sanitat comença a immunizar contra el Virus Respiratori Sincitial a menors de dos anys amb patologies de risc i nascuts des d'abril de 2023
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sanitat comença a immunizar contra el Virus Respiratori Sincitial a menors de dos anys amb patologies de risc i nascuts des d'abril de 2023

    
imatge: diari mèdic

 La Conselleria de Sanitat inicia aquest dilluns, 2 d'octubre, la primera campanya d'immunització front al Virus Respiratori Sincitial (VRS) a la Comunitat Valenciana. Està dirigida, d'una banda, a xiquets i xiquetes de fins a dos anys d'edat, amb patologia de risc, que són prop de 1.000 menors. D'altra banda, als xiquets nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que s'estima que seran uns 35.000 menors.

Per províncies, es calcula que seran al voltant de 18.200 xiquets a València, 13.300 a Alacant i 4.200 a Castelló, els que seran immunitzats amb l'objectiu d'augmentar la protecció i evitar així les principals patologies associades a aquest virus.

El conseller de Sanitat, ha destacat que el VRS “és un dels principals virus que causen nombrosos ingresos hospitalaris i atencions mèdiques dels menors durant els mesos de tardor i hivern, per això resulta necessari immunitzar-los i augmentar la seva protecció, ja que tindran millor qualitat de vida”. “És la primera vegada -ha afegit- que s'immunitza a la Comunitat Valenciana amb aquest tipus de fàrmac monoclonal, per a afavorir la salut dels xiquets”.

El titular de Sanitat ha recordat que al llarg de l'any passat, el VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets menors d'un any a la Comunitat Valenciana. A més, els centres d'Atenció Primària atenen, anualment, unes 20.000 consultes a causa d'aquesta infecció.

L'infecció per Virus Respiratori Sincitial és universal en la infància i és la causant de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants, d'altres malalties com sibilàncies persistents o pneumònies, o d'afavorir la infecció per altres patògens. La circulació d'aquest virus es produeix habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

En concret, els menors nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 30 de setembre de 2023 s'immunitzaran en els centres d'Atenció Primària prèvia citació o aprofitant les consultes programades a partir d'aquest dilluns. A més, aquells nascuts entre l'1 d'octubre de 2023 i el 31 de març de 2024 les rebran en les maternitats, abans de l'alta, des de aquest diumenge.

Per la seva part, els menors inclosos en els grups de risc seran immunitzats en els centres sanitaris que atenen habitualment el xiquet, aprofitant especialment els controls sanitaris previstos per aquests mesos. I si no estigués prevista cap cita, se l'haurà de citar específicament per a la immunització o bé remetre al centre de salut corresponent perquè se li administre.

La població infantil amb alt risc de malaltia greu per VRS inclou els prematurs de menys de 35 setmanes (incloent els de edat gestacional menor de 29 setmanes); pacients amb cardiopaties congènites amb afectació hemodinàmica significativa; pacients amb displàsia broncopulmonar; i pacients amb altres patologies de base que suposen un gran risc per a patir bronquiolitis greu per VRS, com són aquells amb immunosupressió greu, errors congènits del metabolisme, malalties neuromusculars i pulmonars greus, síndromes genètics amb problemes respiratoris rellevants, síndrome de Down, fibrosi quística i aquells en cures pal·liatives.

El fàrmac que s'utilitzarà és un monoclonal aprovat per al seu ús en lactants que protegeix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització dels bebès durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més, es pot administrar simultàniament amb les vacunes habituals en aquestes edats.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal