Rècord Històric d'Ocupació a Espanya a l'Estiu Malgrat l'Augment de l'Atur: 21.265.900 persones treballant Rècord Històric d'Ocupació a Espanya a l'Estiu Malgrat l'Augment de l'Atur: 21.265.900 persones treballant
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rècord Històric d'Ocupació a Espanya a l'Estiu Malgrat l'Augment de l'Atur: 21.265.900 persones treballant

L'economia espanyola va assolir un nou màxim d'actius i també de treballadors indefinits i la temporalitat es va reduir fins al 17,2%

#Ocupació #Atur #MercatLaboral #Economia #Espanya

La situació laboral a Espanya va arribar a un nou rècord històric aquest estiu, amb un total de 21,3 milions de persones treballant, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades recentment. Tot i això, també es va produir un augment de l'atur en aquest mateix període, amb un increment de 92.700 persones sense feina.

El Mercat Laboral a l'Estiu de 2023

Durant els mesos de juliol a setembre, es va registrar un augment de l'ocupació de 209.100 persones, la qual cosa va suposar un augment considerable en comparació amb els anys previs a la pandèmia. Tot i així, l'atur també va augmentar, la qual cosa no és una tendència molt comuna, però que ja es va donar l'any anterior, amb un increment de 92.700 persones sense ocupació.

Rècord d'Ocupació i Augment de l'Atur

El nombre total de persones ocupades va assolir un nou rècord històric, amb 21.265.900 persones treballant, mentre que l'atur es va situar en 2.855.200 persones. Això suposa un augment significatiu en la taxa d'ocupació, passant del 2,9% al 3,5% en el darrer any, amb un increment de 720.100 persones ocupades respecte a l'any anterior.

Pel que fa al desglossament per gènere, l'ocupació va créixer en 130.500 homes i 78.600 dones aquest trimestre. No obstant això, en l'últim any, s'observa un major creixement de les dones en el mercat laboral, amb 272.600 homes i 447.500 dones incorporant-se a la feina. A més a més, cal destacar l'augment de l'ocupació entre persones estrangeres, amb 146.600 persones més treballant a l'estiu, assolint prop de tres milions de persones, un nombre que supera els nivells de l'època de l'auge econòmic.

 Factors que Contribueixen a l'Augment de l'Atur

Malgrat que l'estiu sol ser un bon moment pel mercat laboral, amb la creació d'ocupació, aquest any va ser una excepció. L'atur va augmentar malgrat la forta creació de llocs de treball. Aquesta situació aparentment contradictòria pot ser fruit d'una situació en què el mercat laboral creix, però no és capacitat de donar ocupació a totes les persones que volen treballar. Un aspecte positiu és l'augment de persones disposades a treballar, amb més de 300.000 persones incorporant-se a la població activa, mostrant la confiança dels ciutadans a trobar feina.

La taxa d'atur va ascendir dos dècimes en comparació amb el trimestre anterior, situant-se en un 11,84%, el que representa nivells mínims d'atur des del 2008, a l'inici de la crisi financera. En l'últim any, l'atur ha disminuït en 125.000 persones, una reducció del 4,20%. Cal destacar que una part significativa de l'augment de l'atur en aquest trimestre correspon a persones que busquen el seu primer treball (40.900 persones) o que porten poc temps buscant ocupació (menys de tres mesos, 88.300 persones).

 L'Evolució de l'Ocupació

Aquest estiu, la creació d'ocupació, fruit de la reforma laboral, va estar acompanyada per un augment del treball indefinit, i en menor mesura, del temporal. Els empleats van créixer en 266.000 persones aquest trimestre, amb 232.100 persones amb contracte indefinit i 33.900 amb contracte temporal.

En la retrospectiva d'un any, el nombre d'empleats va augmentar en 716.500, amb un creixement d'1,1 milions de persones amb treball indefinit, arribant a un màxim històric de gairebé 15 milions de persones amb aquest tipus de contracte a l'últim trimestre. Pel que fa al treball temporal, es va reduir en 385.500 persones durant l'últim any.

Aquesta evolució va provocar una lleugera disminució de la taxa de temporalitat, que va passar del 17,33% al 17,26%. Aquesta xifra es situa en nivells mínims després de les legislacions anteriors que van reduir el treball temporal com mai abans.

El Sector Privat Impulsa l'Ocupació

Un altre factor destacable de la creació d'ocupació aquest estiu és l'impuls del sector privat, que és el que més treballadors incorpora malgrat un context d'arrelament econòmica, inflació i l'augment dels tipus d'interès. La ocupació va augmentar en 192.200 persones en el sector privat i en 17.000 en el sector públic durant el tercer trimestre de l'any.

En conjunt, aquestes dades mostren una imatge complexa del mercat laboral espanyol a l'estiu de 2023, amb rècords d'ocupació i un augment inusual de l'atur. Caldrà seguir vigilant aquesta evolució i les polítiques que la poden influir.





Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal