Les Foses del Franquisme l'exposició de Diputació amb els Museus de Prehistòria i L'ETNO Les Foses del Franquisme l'exposició de Diputació amb els Museus de Prehistòria i L'ETNO
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les Foses del Franquisme l'exposició de Diputació amb els Museus de Prehistòria i L'ETNO

El projecte 'Les Fosses del Franquisme' té com a objectiu principal desfer el vel de l'oblit per impulsar la memòria democràtica en relació amb les víctimes fusilades al Cementeri de Paterna durant el període franquista. Mitjançant un enfocament multidisciplinari que incorpora l'Arqueologia, l'Antropologia i la Memòria Històrica, la Diputació de València, en col·laboració amb la Delegació de Memòria Històrica i l'Àrea de Cultura, en particular els Museus de Prehistòria i L'ETNO, ha creat dues exposicions i un programa d'activitats culturals. Aquestes iniciatives pretenen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afectades.

L'abordatge antropològic de les exhumacions contemporànies de les fosses del franquisme permet una comprensió profunda del teixit social que les envolta, tant en entorns institucionals com associatius o familiars. L'acte d'exhumar no es limita únicament a desenterrar ossos, sinó que permet una visió més àmplia que involucra nous agents, el pas del temps i de l'espai, així com l'empatia cap a les persones que van ser víctimes de la repressió franquista. 

L'exposició '2238 Paterna. Lloc de perpetració i memòria', organitzada per L’ETNO, guia als visitants a través de diferents èpoques i espais, des de les llars tancades fins al Cementeri de Paterna i l'interior de les fosses. A través d'aquest recorregut, es posa de manifest el patiment dels represaliats per les seues conviccions polítiques, defensors del govern legítim, i es destaca la transmissió de la memòria des de la perspectiva femenina.

El projecte ha sigut possible gràcies a la col·laboració i dedicació de diverses persones implicades, comissaris, dissenyadors i treballadors en tasques de restauració, conservació, comunicació, didàctica, administració i direcció. Així mateix, és fruit de la generositat de les famílies que han permès convertir la seua memòria personal en un llegat públic i col·lectiu.

Les mostres del projecte són: Arqueología de la Memoria. Las fosas de Paterna, organitzada pel Museo de Prehistoria de València, y 2238 Paterna. Lugar de perpetración y memoria, organtizada por L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia .

     



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal