La Fe coordina base de dades per mitjà de AI per optimitzar teràpies de càncer de pròstata La Fe coordina base de dades per mitjà de AI per optimitzar teràpies de càncer de pròstata
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Fe coordina base de dades per mitjà de AI per optimitzar teràpies de càncer de pròstata

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha coordinat una base de dades de 19.800 històries clíniques amb milions d'ítems per optimitzar les teràpies del càncer de pròstata i preveure la seua evolució     . Aquesta ingent quantitat d'informació, compilada a partir de les històries mèdiques anonimitzades, i convenientment estructurada, servirà per identificar patrons que anticipen com van a evolucionar els pacients i personalitzar al màxim les teràpies     .

      


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha coordinat una base de dades de 19.800 històries clíniques amb milions d'ítems per optimitzar les teràpies del càncer de pròstata i preveure la seua evolució     . Aquesta ingent quantitat d'informació, compilada a partir de les històries mèdiques anonimitzades, i convenientment estructurada, servirà per identificar patrons que anticipen com van a evolucionar els pacients i personalitzar al màxim les teràpies 

El jefe clínic de Urologia, José Luis Ruiz-Cerdá, ha explicat que "per facilitar aquesta tasca i disposar d'una major precisió en la informació, en La Fe s'estan elaborant registres de dades estructurades de cada pacient, de manera que puguem establir indicadors predictius de l'evolució de la malaltia"     . Així mateix, Antonio Conde ha afegit que "amb la informació convenientment compilada i estructurada, es podran confeccionar àmplies bases documentals amb dades epidemiològiques, biològiques, clíniques, moleculars, socials, psicosocials i d'hàbits de vida"     .

L'objectiu és extreure de les històries clíniques electròniques anonimitzades, entre altres dades, l'edat a la qual la persona va rebre el diagnòstic, antecedents familiars, hàbits urinaris, tipus de tractament administrat o recidives registrades, així com poder analitzar els patrons de malaltia de forma massiva, amb l'objectiu de poder extreure i afegir indicadors de resultats en salut més endavant     . A més, es compararà la informació real amb la literatura mèdica per a millorar la presa de decisions clíniques     .

Per tant, la base de dades coordinada per La Fe amb el nom d'OVERVIEW permetrà una millor personalització de les teràpies del càncer de pròstata i una millor predicció de l'evolució de la malaltia, gràcies a la identificació de patrons a partir de les dades epidemiològiques, biològiques, clíniques, moleculars, socials, psicosocials i d'hàbits de vida dels pacients 

Comparar informació real amb literatura mèdica

Per poder estructurar els informes mèdics, obtenir i analitzar la informació de manera precisa, el grup de treball ha recorregut a la branca de la intel·ligència artificial centrada en el processament del llenguatge natural.

"Les històries clíniques contenen ingents quantitats d'informació desestructurada que cal traduir a models matemàtics perquè pugui ser processada mitjançant programaris avançats", segons ha explicat el cap de servei d'Oncologia Radioteràpica de La Fe.

A més, "per facilitar aquesta tasca i disposar d'una precisió més gran en la informació, a La Fe s'estan elaborant registres de dades estructurades de cada pacient, de manera que puguem establir indicadors predictius de l'evolució de la malaltia", ha indicat el cap clínic de Urologia, José Luis Ruiz-Cerdá.

D'aquesta manera, Antonio Conde ha afegit que "amb la informació convenientment compilada i estructurada, es podran confeccionar àmplies bases documentals amb dades epidemiològiques, biològiques, clíniques, moleculars, socials, psicosocials i d'hàbits de vida".

A partir d'aquestes fonts, el personal investigador busca comprendre i descriure amb més precisió les causes, el diagnòstic i els resultats dels tractaments del càncer de pròstata, i confrontar els resultats obtinguts d'aquesta informació real amb les estimacions contingudes a la literatura mèdica, així com identificar possibles factors pronòstics i predictius de resposta.

"El càncer de pròstata, amb alta prevalença i incidència, és una malaltia que planteja un important desafiament diagnòstic i terapèutic a causa de la seva heterogeneïtat. Per afrontar aquest repte, la intel·ligència artificial i el big data aplicats sobre històries mèdiques de pacients reals a qui es fa un seguiment extens, es revelen com a eines de gran utilitat", ha afirmat el gerent del departament València La Fe, José Luis Poveda.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal