El cranc de riu autòcton, Austropotamobius fulcisanius, s'ha vist desplaçat per les espècies americanes en la Comunitat Valenciana, un fenomen també observat a nivell estatal. Un estudi de l'Estació Biològica de Doñana (EBD) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha posat de manifest aquest canvi en la biodiversitat dels rius valencians. Els resultats de l'investigació, publicats recentment al Journal of Animal Ecology, assenyalen que el cranc roig (Procambarus clarkii) i el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), espècies d'origen americà introduïdes a Espanya en els anys 70 del segle passat, ocupen més del 95% del nínxol ecològic que en principi pertanyia al cranc de riu italià, introduït en el segle XVI. Aquest canvi ha alterat significativament l'ecosistema fluvial en tot el territori valencià, provocant desequilibris notables en la fauna local.
Els pescadors i agricultors han constatat aquesta transformació en primera línia, ja que la presència creixent del cranc americà ha influït en les seues activitats tradicionals. La desaparició progressiva del cranc autòcton ha provocat canvis significatius en les dinàmiques dels rius, afectant els hàbitats naturals i l'equilibri ecològic local. Així mateix, l'amenaça de la pesta del cranc, malaltia que afecta tant als crancs europeus com als americans, ha generat una preocupació addicional entre els professionals que depenen d'aquest ecosistema per al seu sustent.
Els científics de l'EBD-CSIC adverteixen de la importància de comprendre aquests canvis en el context del canvi global, on factors com el canvi climàtic poden influir en la distribució i el comportament de les espècies. Els nínxols ecològics són dinàmics i responen a les condicions ambientals, de manera que l'observació i el seguiment continuat són essencials per a una conservació efectiva de la biodiversitat. Aquest estudi subratlla la necessitat de col·lectar dades a llarg termini per a una comprensió completa dels canvis en els ecosistemes, sent imprescindible involucrar els coneixements tradicionals de les comunitats locals en aquest procés.
El CSIC, a través de la seua Estació Biològica de Doñana, continua treballant per a promoure la conservació de la biodiversitat i per a entendre les complexitats dels ecosistemes aquàtics. L'avaluació dels impactes de les espècies invasores i el foment de pràctiques sostenibles són claus per a garantir la preservació dels valuosos recursos naturals de la Comunitat Valenciana i de tota Espanya. Aquest estudi remarca la importància de la investigació científica, la transferència de coneixement i la conscienciació social per a una gestió responsable dels ecosistemes i la seua biodiversitat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :