PSPV Qüestiona la Política de la Generalitat per les Bonificacions Fiscals i l'Execució dels Fons Europeus
El PSPV Qüestiona les Crítiques sobre l'Execució de Fons Europeus per la Posició Ideològica de Vox
El PSPV (Partit Socialista dels Països Valencians) ha fet una advertència respecte a la Generalitat, que podria deixar d'ingressar 920 milions d'euros durant tota la legislatura a causa de la bonificació al 99% de l'impost de successions i donacions per a les rendes més altes. En aquest sentit, exigeixen al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que aclareixi l'impacte d'aquest "forat" o "regal" fiscal i que assegure que no afectarà els serveis públics.
Arcadi España, portaveu adjunt del grup socialista a Les Corts i exconseller d'Hisenda, ha explicat en una roda de premsa els detalls de la memòria econòmica enviada pel Consell a Les Corts sobre l'impacte d'aquesta bonificació. Segons les dades, la bonificació ha tingut un impacte de 137 milions des de la seva aplicació amb efectes a partir del passat 28 de maig i podria arribar als 231 milions si s'aplica durant tot el 2023. Això significaria 920 milions menys de recursos per a la Generalitat durant tota la legislatura, segons les estimacions del Consell. Aquesta mesura beneficiaria a uns 20.000 valencians.
Això arriba en un moment en què les arques de la Generalitat ja es troben en una situació "complexa" a causa de la infrafinançament, juntament amb les advertències del Comitè Econòmic i Social (CES-CV) de revisar l'impacte econòmic de la bonificació i la demanda de la direcció general de Pressupostos de complir amb les obligacions de estabilitat financera.
España ha assenyalat que aquesta mesura s'emmarca dins de les polítiques de regressió fiscal de Mazón, en lloc de la "revolució" que es va prometre. Això s'assembla a altres polítiques de governs autonòmics d'ideologia de dreta, com les de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. També s'ha relacionat aquesta bonificació amb la condonació del cànon de sanejament, que beneficiarà a més de 173.000 persones amb un cost de 7,62 milions d'euros.
Tot i aquestes mesures, España ha criticat que les factures d'aigua seguiran pujant en els propers mesos per a dos milions de llars, i ha instat Mazón a no fer ostentació d'una baixada fiscal o d'estalvis de 20 milions en tota la legislatura per reduir el nombre de assessors i alts càrrecs.
Pel que fa als fons europeus, España ha rebutjat les crítiques del president Mazón sobre el baix nivell d'execució, argumentant que la gestió d'aquests fons és responsabilitat de la Generalitat. Ha suggerit que això podria ser resultat d'un problema ideològic, fent referència a la posició de Vox, que és un soci minoritari en el Consell juntament amb el PPCV, en temes com el canvi climàtic o la Unió Europea. Ha destacat que la Generalitat té més de 2.000 milions de fons europeus per gestionar i ha instat a aprofitar-los, ja que els terminis els marca la UE amb flexibilitat.
La setmana passada, Mazón va advertir que el Govern va alertar la Generalitat sobre la possible devolució d'una quantitat "escalofriant" de fons europeus. Segons fonts de la Conselleria d'Hisenda, es podrien haver de tornar 1.687 milions procedents del Programa Operatiu 2014-2020, ampliat durant la pandèmia amb el fons React-EU, per no haver estat executats abans del 31 de desembre. A més, dels fons Next Generation, amb termini fins al 2026, només s'ha executat el 26%, que correspon a 564 milions dels 2.116 milions disponibles, deixant uns 1.550 milions pendents.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :