El passat setembre va ser molt càlid i humit a la Comunitat Valenciana. La temperatura mitjana (21,7ºC) és un grau superior a la climatologia de referència (20,7ºC). Malgrat això, la precipitació acumulada va ser de 86,2 litres per metre quadrat, un 49% superior al promig climàtic del període 1991-2020 (57,9 l/m2).
Segons el balanç mensual de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), durant l'últim mes d'estiu hi va haver més anomalia a la nit (+1,2ºC) que durant el dia (+0,8ºC). Per zones, les majors anomalies càlides es van registrar a l'interior i a la província de Castelló, amb valors entre un i dos graus per sobre del promig.
Setembre va començar fresc a causa dels efectes de la DANA, que no només va provocar un descens de temperatures, sinó també pluges i tempestes que localment van ser torrencials. Fins al dia 21, les temperatures van romandre lleugerament per sobre dels valors normals, després del que hi va haver un breu pic fred els dies 23 i 24, en què es van registrar les temperatures més baixes del mes: Ademús (4,5ºC) i Vilafranca (5,3ºC).
Durant l'última setmana del mes es va produir un pronunciat augment tèrmic que es va allargar fins a la arribada d'octubre, la qual cosa va provocar fortes anomalies climàtiques respecte al promig en localitats com El Pinós (+1,8ºC), Villena (+1,3ºC) o Benicarló (+1,2ºC). En les capitals de província, les anomalies van ser de 0,7 graus a Alacant i València i 0,6 a Castelló de la Plana.
Setembre va presentar superàvit de pluges a les tres províncies, tot i que va ser més pronunciat a Castelló (+76%) i menys a Alacant (+11%). A València va ser del 49%.
Entre el dia 2 i la matinada del 3 hi va haver precipitacions generalitzades provocades per una DANA que es va situar a l'oest de la Península, a més d'un flux de vent de llevant humit i inestable en capes baixes. La intensitat va ser torrencial a la Ribera Alta la matinada del dia 3 i al nord de Castelló durant la matinada d'aquell dia.
Van destacar els registres de la matinada del dia 14, quan la intensitat va ser torrencial amb acumulats de més de 80 litres per metre quadrat en menys d'una hora entre Algemesí, Sueca i Cullera. En poc més de dues hores es van superar els 150 litres per metre quadrat entre les quatre i les sis de la matinada. També la tempesta del dia 12 a Xàtiva va ser d'intensitat torrencial, i l'última tempesta destacada del mes es va produir a la tarda del dia 19 a l'Horta Sud.
Pel que fa al vent generat per les tempestes, el més significatiu va ser el rebentada humit que es va produir a la Plana Baixa entre Burriana, Nules, les Alqueries i la Vilavella el dia 12, que va provocar ratxes molt fortes i danys generalitzats, sobretot a Burriana. La pedra més forta va tenir lloc el dia 18, arran d'una tempesta que va penetrar des d'Albacete amb una velocitat mitjana superior a 50 quilòmetres per hora.
A partir del dia 21, l'atmosfera es va estabilitzar, amb absència de precipitacions la resta del mes i un progressiu ascens de temperatures. Els màxims acumulats es van registrar a Algemesí (368 l/m2), Polinyà de Xúquer (317,9 l/m2) o Silla (316,5 l/m2), amb anomalies properes al 300% respecte al promig 1991-2020. A l'altre extrem, a l'interior i al sud d'Alacant la precipitació va ser inferior a 30 litres per metre quadrat, com a Villena (17,6 l/m2), El Pinós (23,1 l/m2) o Catral (23,3 l/m2).
Com a balanç, el mes va ser molt humit en gairebé la meitat del territori i fins i tot extremadament humit en zones del Baix Maestrat afectades per les pluges torrencials del dia 3. El caràcter va ser humit en el 40% de la Comunitat, sec en una petita zona de l'Alt Vinalopó i normal en la resta.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :