El Defensor del Poble denuncia 236.000 abusos sexuals en l'Esglesia i força una Asamblea de la Confència Espiscopal Espanyola El Defensor del Poble denuncia 236.000 abusos sexuals en l'Esglesia i força una Asamblea de la Confència Espiscopal Espanyola
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Defensor del Poble denuncia 236.000 abusos sexuals en l'Esglesia i força una Asamblea de la Confència Espiscopal Espanyola

Un 0,6% de la població espanyola major de 18 anys, unes 236.000 persones, ha patit abusos sexuals dins de l'Església per part d'algun sacerdot o religiós, segons una enquesta de GAD3 encarregada pel Defensor del Poble, Àngel Gabilondo, per a l'Informe sobre abusos sexuals en l'àmbit de l'Església catòlica i el paper dels poders públics. Aquest informe va ser sol·licitat pel Congrés dels Diputats fa un any i mig i va ser lliurat aquest divendres a la presidenta de la Cambra Baixa, Francina Armengol.

En termes absoluts, això equival a un 1,13% dels enquestats que asseguren haver estat víctimes d'agressions dins de l'àmbit religiós, cosa que elevaria la xifra total a unes 445.000 persones, considerant que Espanya té una població de 39.415.017 persones majors de 18 anys, segons les dades de l'INE.

Aquesta enquesta demoscòpica, que forma part del procés de licitació de l'Administració, implica una mostra significativa de la població espanyola, amb 8.013 persones entrevistades. Les dades es van recopilar de forma anònima i van ser analitzades per la Unitat d'Atenció a les Víctimes del Defensor del Poble, tenint en compte les preocupacions expressades en el Fòrum de les Associacions.

Aquesta enquesta posa de manifest que el 11,7% dels enquestats admeten haver patit abusos sexuals abans d'arribar als 18 anys, el que equival a uns 4,6 milions de persones. Del total, un 3,36% afirma que aquestes agressions es van produir dins de l'àmbit familiar, arribant a 1,3 milions de persones.

D'altra banda, el 72% dels enquestats consideren que l'abús sexual infantil és un problema social molt greu, mentre que un 24,4% ho veuen com a bastant greu. No obstant això, la majoria de les persones enquestades opinen que no s'estan prenent les mesures adequades per reduir aquest problema.

Àngel Gabilondo ha destacat que un total de 487 víctimes, dels quals un 87% són homes, han denunciat abusos sexuals dins de l'Església davant de la unitat d'atenció a les víctimes de la comissió creada pel Defensor del Poble.

L'informe destaca que la resposta de l'Església catòlica, almenys de manera oficial, va estar marcada durant molt temps per la negació o la minimització del problema. Algunes víctimes es van trobar amb la negació i fins i tot amb pressions per part de representants de l'Església que les culpabilitzaven dels abusos.

No obstant això, també reconeix que hi ha hagut casos de bones pràctiques dins de l'Església i destaca el coratge institucional de qui ha assumit la responsabilitat corresponent a la institució per les víctimes.

El document també critica la manca de procediments adequats per part dels poders públics per prevenir, detectar i respondre als abusos sexuals de menors en els centres escolars de l'Església catòlica en el passat. Només en l'any 2021, es van introduir mecanismes de prevenció i detecció per a tots els centres educatius, ja siguin públics o privats.

L'informe planteja una vintena de recomanacions concretes, com ara la celebració d'un acte públic de reconeixement i reparació simbòlica a les víctimes per l'extensa negligència i inactivitat, sobretot entre 1970 i 2020. També es proposa la creació d'un fons estatal per compensar les víctimes dels abusos.

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha convocat el pròxim dilluns 30 d'octubre una Assemblea Plenària Extraordinària en la qual analitzarà l'informe del Defensor del Poble, Àngel Gabilondo, sobre abusos a l'Església, i la sol·licitud del despatx Cremades & Calvo Sotelo per ampliar el termini d'entrega de l'auditoria encarregada pels prelats.

D'aquesta manera, la reunió, a la qual assistiran els bisbes de forma presencial o en línia, se centrarà en els abusos sexuals comesos per membres de l'Església i tindrà dos punts en l'ordre del dia.

En primer lloc, l'estudi i valoració de l'informe presentat pel Defensor del Poble aquest divendres al Parlament. En segon lloc, l'estudi de la sol·licitud del Despatx Cremades & Calvo Sotelo per ampliar el termini d'entrega dels treballs que estan realitzant per encàrrec de la Conferència Episcopal.

Foto Jesús Hellín (EP)


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal