El comportament homosexual en mamífers és més freqüent en espècies socials- El comportament homosexual en mamífers és més freqüent en espècies socials-
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El comportament homosexual en mamífers és més freqüent en espècies socials-

Aquesta manera d'establir, mantindre i augmentar els vincles entre membres d'un mateix grup és prevalent en primats.

Un equip liderat per l'Estació Experimental de Zones Àrides (EEZA), institut del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha realitzat un estudi sobre l'evolució del comportament homosexual en mamífers i ha conclòs que aquesta conducta es dóna amb més freqüència en aquelles espècies que interactuen dins d'un mateix grup. 

Els resultats, que apareixen publicats a la revista Nature Communications, suggereixen que el comportament sexual entre individus del mateix grup, prevalent en el cas dels primats, juga un paper important en establir i mantenir els seus vincles.

Els comportaments homosexuals en mamífers no humans, definits operativament com "comportaments transitoris que normalment es realitzen en algún moment de la reproducció amb un membre del sexe oposat, però que, en lloc d'això, es dirigeixen a membres del mateix sexe", ha atret l'atenció de disciplines tan dispars com la sociologia, la psicologia, la zoologia, la biologia evolutiva o l'ecologia del comportament. Donat que no contribueix directament a la reproducció, es considera un enigma evolutiu.

És una tendència comuna en els mamífers, registrada fins ara en aproximadament el 5 % de les espècies i el 50 % de les famílies

Segons els investigadors, el comportament sexual entre individus del mateix sexe és una tendència comuna en els mamífers, registrada fins ara en aproximadament el 5 % de les espècies i el 50 % de les famílies. A més, ho practiquen amb una prevalença semblant els mascles i les femelles.

Segons les dades actualment disponibles, no es distribueix aleatòriament entre les línies de mamífers, sinó que tendeix a ser particularment prevalent en alguns casos, especialment en els primats, on s'ha observat en almenys 51 espècies, des de lèmurs fins a simis. Mentre que en algunes espècies això és alguna cosa incidental i només ocorre en situacions molt específiques, en aproximadament el 40 % de les espècies el comportament homosexual és una activitat moderada o, fins i tot, freqüent durant l'època d'aparellament.

Vincles dins del grup

L'estudi ha detectat una associació significativa, a nivell d'espècie, entre l'ocurrència de comportament sexual entre individus del mateix sexe i el comportament social, tant en mascles com en femelles, sent les espècies socials les que major probabilitat tenen d'exhibir aquest tipus d'interaccions. Aquests resultats donen suport a la hipòtesi que aquest comportament sexual s'ha vist afavorit evolutivament com una forma d'establir, mantenir i reforçar relacions socials que poden augmentar els vincles i l'aliança entre membres d'un mateix grup.

El comportament sexual entre individus del mateix sexe exhibido por mamíferos no humanos es una adaptación para el mantenimiento de las relaciones sociales en ambos sexos 

Jose María Gómez, investigador de la EEZA-CSIC.

"Nostre estudi suggereix que el comportament sexual entre individus del mateix sexe exhibido por mamífers no humans, més que un comportament aberrant o maladaptatiu, és una adaptació que té un paper important en el manteniment de les relacions socials en els dos sexes i la mitigació dels conflictes principalment entre mascles", indica José María Gómez, autor principal d'aquest estudi i investigador del departament d'Ecologia Funcional i Evolutiva de l'EEZA-CSIC.

Aquest anàlisi comparatiu filogenètic també ha trobat una relació entre aquesta conducta sexual i la violència intrasexual, en aquest cas només per als mascles. Les espècies amb mascles més violents tenen major probabilitat que aquests mascles exhibeixin aquest comportament sexual en algun moment de la seua vida.

Tendeix a ser prevalent en alguns grups, especialment primats, on s'ha observat en almenys 51 espècies, des de lèmurs fins a simis

Adela González, investigadora de la UGR

"Segons les dades disponibles, aquest comportament no es distribuïx aleatòriament entre les línies de mamífers, sinó que tendeix a ser particularment prevalent en alguns grups, especialment en els primats, on s'ha observat en almenys 51 espècies, des de lèmurs fins a simis", ressalta Adela González, coautora de l'estudi i investigadora de la Universitat de Granada (UGR).

"Com és el cas per a la majoria de trets, l'evolució ens ha deixat una rastre de valor incalculable per a entendre aquest comportament en la naturalesa", afirma Miguel Verdú, del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CSIC-Universitat de València-Generalitat Valenciana).

En aquest estudi han participat també la Universitat de Granada (UGR) i el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt entre el CSIC, la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA).

Drets: Creative Commons.

des de Sync pots llegir-ho perqué som Creative Commons Crònica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal