Bangladesh, 2020. Les cases estan quasi submergides a causa de les inundacions en Sirajganj, Bangladesh. - MONIRUZZAMAN SAZAL / CLIMATE VISUALS COUNTDOWN
En una revelació sobtadora, una coalició de científics del clima està llançant l'alerta, afirmant que els indicadors crucials de la Terra han disminuït a nivells mai vistos abans, posant en perill l'existència mateixa de la vida al nostre planeta. Aquest estudi exhaustiu, presentat a Bioscience i meticulosament elaborat per un divers equip de dotze científics procedents de diferents racons del món, il·lumina l'estat greu del benestar ecològic del nostre planeta.
Els Extrems Inèdits
El reportatge, liderat per William Ripple, un distingit professor de l'Escola de Silvicultura de la Universitat Estatal d'Oregó, i Christopher Wolf, un exinvestigador postdoctoral de l'OSU, al costat de l'esforç col·laboratiu de deu científics d'arreu del món, posa de manifest que 20 dels 35 indicadors vitals planetaris, utilitzats amb minuciositat per supervisar els canvis climàtics, han arribat ara a extrems sense precedents.
Aprofundint en aquesta revelació alarmant, Christopher Wolf enfatitza: "Sense mesures que aborden el problema subjacent del consum insostenible de recursos de la Terra per part de la humanitat, estem sense dubte cap a un possible col·lapse dels sistemes naturals i socioeconòmics, un futur marcat per un calor insuportable i l'escassetat d'aliments i aigua dolça".
L'Escenari Global Amplificat
Aquestes dades no són crits d'alarma aïllats; són un ressò ressonant de l'‘Advertiment dels Científics del Món sobre una Emergència Climàtica', publicat per Ripple i altres investigadors a 'BioScience.' Més de 15.000 científics de 161 països s'han unit per alçar les seves veus.
El reportatge subratlla fermament que la vida al nostre planeta està sota assedegament, amb tendències estadístiques que pinten un quadre profundament preocupant d'indicadors i desastres relacionats amb el clima. A més, hi ha una mancança evident de progressos significatius en la lluita de la humanitat contra el canvi climàtic.
Subvencions als Combustibles Fòssils i Emissions Inèdites
Una tendència preocupant destacada en l'estudi és el doblement de les subvencions als combustibles fòssils per part dels governs, un augment d'uns milers de milions de dòlars en 2021 a un xifra astronòmica en 2022. Això agreuja la crisi d'emissions. Només els incendis forestals al Canadà el 2023 van alliberar més d'1 gigatona de diòxid de carboni a l'atmosfera, superant les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle del Canadà en 2021, que es van situar en 0,67 gigatones.
El reportatge també revela que el 2023 ha viscut 38 dies amb temperatures mitges globals que superen en 1,5 graus Celsius els nivells preindustrials. Això és un canvi notori des del passat, i indica un augment preocupant de les temperatures globals. La temperatura mitjana de la superfície terrestre mai enregistrada va ocórrer el passat juliol, amb indicis que podria ser la més alta que el planeta ha experimentat en els darrers 100.000 anys.
Catastròfes Climàtiques Inèdites
Christopher Wolf, que ara treballa com a científic a Terrestrial Ecosystems Research Associates als Estats Units, expressa una profunda preocupació pel ràpid augment de la freqüència i gravetat de les catàstrofes relacionades amb el clima. La magnitud i gravetat d'aquests esdeveniments podrien estar superant l'augment de les temperatures. Cap al final del segle XXI, entre 3.000 i 6.000 milions de persones podrien trobar-se fora de les zones habitables, enfrontant-se a un calor intens, una disponibilitat limitada d'aliments i taxes de mortalitat elevades.
Els autors subratllen que les polítiques han de dirigir-se cap a la qüestió subjacent del "sobregir ecològic". Quan la demanda humana dels recursos de la Terra és massa gran, es produeixen una sèrie de crisis ambientals, incloent-hi la disminució de la biodiversitat. Centrar-se exclusivament en el carboni o el clima només desplaçarà la pressió sense proporcionar una solució duradora.
Cap a un Futur Sostenible
Els científics fan una crida fervent a una transició cap a una economia global que prioritzi el benestar humà, limitant el consum excessiu i les emissions excessives per part dels més rics. Les recomanacions específiques inclouen l'eliminació progressiva de les subvencions als combustibles fòssils, una transició cap a dietes basades en plantes, esforços intensificats per protegir els boscos i l'adopció d'acords internacionals per a l'eliminació del carbó i la prevenció de la proliferació dels combustibles fòssils.
És fonamental que totes les mesures relacionades amb el clima estiguin ancorades en la igualtat i la justícia social. El reportatge posa de manifest el patiment desproporcionat dels més pobres del món, que han contribuït menys al canvi climàtic.
En resum, aquestes dades presenten una crida urgent a l'acció. El camí cap a un futur sostenible requereix esforços immediats i concertats a escala global.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :