Creix el percentatge de dones sòcies de les Cooperatives Agroalimentàries associades a Federació Creix el percentatge de dones sòcies de les Cooperatives Agroalimentàries associades a Federació
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Creix el percentatge de dones sòcies de les Cooperatives Agroalimentàries associades a Federació

     


Sense cap mena de dubte, l'augment de la participació de les dones en les cooperatives agroalimentàries valencianes ha estat un tema central d'interès, que s'ha posat de manifest en l'informe més recent publicat per Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. Aquest document, basat en dades actualitzades fins al tancament de l'exercici 2021, subratlla els avenços significatius en la presència de les dones tant en la base social com en els llocs de treball d'aquest sector clau. #MujeresEnCooperativas #EmpoderamientoFemenino

En primer lloc, l'informe indica que un total de 48.854 dones estan associades a les cooperatives agroalimentàries valencianes, representant un 28% del conjunt de la base social. A més, es destaca que el major volum de sòcies es concentra principalment a la província de Castelló (24.954), seguida de València (18.708) i Alacant (5.192), posant en relleu la seva contribució regional significativa.

Pel que fa a l'ocupació, s'ha observat que 8.629 dones treballen en les cooperatives agroalimentàries associades a Federació, la qual cosa suposa un 43% del total de llocs de treball oferts pel sector (19.922). Tot i que s'ha produït una lleugera disminució (231 persones) per qüestions pròpies del desenvolupament de les campanyes agrícoles, es ressalta especialment la concentració de dones en la base laboral de les cooperatives agroalimentàries en certes comarques, com El Baix Vinalopó, El Vinalopó Mitjà, La Marina Baixa, L'Alt Palància, El Baix Maestrat, El Camp de Morvedre i La Ribera Alta.

Un altre aspecte rellevant que s'aborda en el document és la participació de les dones en els òrgans de gestió i presa de decisions, amb un increment sostingut en els últims anys. Es destaca que, al tancament de l'exercici 2021, 223 dones formaven part dels consells rectors de les 253 cooperatives associades a Federació, amb un 10% del total de persones integrants d'aquests òrgans.

Cal destacar també l'augment progressiu de la presència de les dones en la direcció o gerència de les cooperatives, passant de 26 a 42 dones a finals de 2016, una tendència significativa que subratlla la seva rellevància en llocs de treball estables i amb una baixa rotació.

En l'informe, Cooperatives Agro-alimentàries posa de relleu que malgrat l'evolució positiva dels indicadors, la participació actual de les dones en tots els àmbits del sector encara no reflecteix plenament els canvis socials en curs. En aquest sentit, s'insisteix en la importància de continuar treballant per fomentar la incorporació de les dones a la base social i incrementar la seva participació en l'estructura de presa de decisions, amb un enfocament col·lectiu i una regulació adient que doni suport a aquests avenços.

Valoracions des de Cooperatives Agro-alimentàries es destaca que “l'evolució de tots els indicadors avaluats al llarg dels últims anys és positiva, si bé la participació actual de dones en tots els àmbits del sector no respon plenament a la realitat dels canvis socials que s'estan produint al nostre país”.

Amb la celebració propera del Dia Internacional de la Dona Rural com a referència, es reafirma el compromís de Federació a continuar impulsant accions de formació, sensibilització i capacitació dirigides tant a les dones del sector com a les mateixes cooperatives, amb l'objectiu de fomentar un entorn inclusiu i propici per al desenvolupament femení en l'àmbit agroalimentari.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal