Comissió 9 d'Octubre es manifestarà por un 'País Valencià antifeixista' y contra els atacs al valencià i l'Estatut Comissió 9 d'Octubre es manifestarà por un 'País Valencià antifeixista' y contra els atacs al valencià i l'Estatut
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Comissió 9 d'Octubre es manifestarà por un 'País Valencià antifeixista' y contra els atacs al valencià i l'Estatut

La Comissió 9 d'Octubre ha anomenat a "tots els demòcrates" a participar en la seua tradicional manifestació, que enguany porta per lema 'País Valencià antifeixista' per a mostrar el seu rebuig als "atacs al valencià, el qüestionament de l'Estatut d'Autonomia i la negació de la democràcia parlamentària", motivats en la seua opinió per "la subordinació" del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá "a la extremaderecha".

Així ho han explicat aquest dijous en roda de premsa representants de la plataforma, que ha convocat la mobilització per a les 18 hores d'aquest dilluns, 9 d'Octubre, en la plaça de Sant Agustí.

El portaveu de la Comissió i secretari general de Acció Cultural del País Valencià (ACPV, coordinadora de la plataforma), Toni Gisbert, ha exposat la "preocupació" que ha portat a la Comissió a convocar la marxa amb aquest lema, amb el qual expliciten "la voluntat de treballar coordinats i no permetre cap intent de regressió cap al passat".

Segons Gisbert, des de "l'arribada de la dreta i l'extrema dreta" als governs autonòmic i municipal s'han succeït "atacs al valencià" i "s'han intentat censurar revistes i llibres i negar la valencianitat d'Alacant". "Assistim a la pretensió d'eliminar el valencià en part del país, eliminar l'Oficina de Drets Lingüístics" i "rebaixar el nivell d'exigència de la formació d'una part del professorat, com si no implicara la qualitat de l'educació de xiquets i joves".

Toni Gisbert ha advertit sobre una "regressió democràtica preocupant" amb governs que "per primera vegada qüestionen l'Estatut d'Autonomia i l'autoritat normativa que atorga en exclusiva a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua". "Arriba a pretendre donar autoritat acadèmica a determinats interessos privats", ha asseverat, una situació que ha comparat al fet que "el Govern d'Espanya pretenguera atorgar autoritat a interessos antivacunes durant la pandèmia".

També ha criticat "la pretensió" de canviar la denominació de la ciutat de València "atenent criteris anticientífics d'interessos privats i polítics".

Igualment, s'ha referit a la "violència verbal creixent" i a l'ús en Les Corts d'un "llenguatge propi de taverna", que suposa "degradar a consciència la qualitat de la nostra democràcia". Un "clima de regressió que va alimentant la violència física", ha comentat.

Tota aquesta "situació preocupant", ha afirmat, "té com a causa fonamental la subordinació de Mazón i Catalá a l'extrema dreta". Així, ha assenyalat que en la manifestació s'exigirà a tots dos dirigents "que eviten que l'extrema dreta continue sent qui realment governe en el Consell i l'Ajuntament", i els ha demanat que recorden que el seu propi partit "va pactar la creació de l'AVL com a via per a acabar amb un conflicte artificial amb el reconeixement de la unitat de la llengua".

Ha demanat la "coordinació de tots els demòcrates per a defensar la democràcia" en els àmbits judicial, polític i de mobilitat social.

Per part de Compromís, Amparo Piquer ha posat el focus en "els discurs d'odi" contra la comunitat LGTBI i càrrecs públics; Maria Nebot, des de Escola Valenciana, i Josep Barberà, d'Esquerra Republicana, han reivindicat "les llengües com a pont i font d'oportunitats" i cohesió social, i han recriminat que es vulga "negar" el valencià a una part de la ciutadania.

Des d'Intersindical, Beatriu Cardona ha incidit en "injustícies" com la supressió de l'Impost de Patrimoni i la gestió privada dels serveis sanitaris per part de "grans empreses". També ha defensat que "negar la violència masclista és masclista" i ha criticat que Vox es desmarque de pancartes o es modifiquen lemes en les mateixes durant actes institucionals.

Al mateix temps, ha reiterat el rebuig de la plataforma a l'ampliació del Port de València i ha criticat que l'empresariat "es dedica a dir falsedats" sobre el projecte la paralització del qual "és una reivindicació valenciana" i "som els valencians i valencianes els qui no volem que s'amplie".

JUDICI PER LES AGRESSIONS DE 2017

D'altra banda, Toni Gisbert també s'ha pronunciat sobre el possible acord de conformitat en el marc del procés judicial contra 28 persones acusades d'agredir i coaccionar a professionals dels mitjans de comunicació i assistents a la manifestació del 9 d'Octubre de 2017.

"La Comissió 9 d'Octubre veu molt bé que els acusats es conformen amb el reconeixement del caràcter polític de l'ús de la violència; del caràcter i condició criminal dels seus actes que, per tant, comporten una pena o una multa i indemnitzacions per danys físics, morals i psicològics a les víctimes; que es conformen amb penes d'allunyament de les víctimes individuals que van agredir i de les organitzacions a les quals van vulnerar el seu dret a manifestar-se", ha dit.

En aquesta línia, ha indicat que exigeixen "aquesta conformitat del caràcter polític d'aqueixa violència, que seria un pas històric" en la Comunitat Valenciana perquè, segons ha indicat, des del cas de Guillem Agulló "sempre s'ha regatejat l'evident condició política de la violència". Per tant, ha demanat una "conformitat que la seua violència té una raó política".

Comissió 9 d’Octubre
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ACV Tirant lo Blanc, Bloc d’Estudiants Agermanats
(BEA), Ca Revolta, CCOO-PV, Compromís, Decidim, Intersindical Valenciana, ERPV, EUPV,
Federació Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Podem, Societat Coral El Micalet.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal