En un món cada vegada més connectat, els habitatges intel·ligents han esdevingut una realitat. Aquests habitatges estan omplerts d'artefactes d'Internet de les Coses (IoT) que inclouen telèfons, televisors intel·ligents, assistents virtuals i càmeres de circuit tancat. Aquests dispositius estan dissenyats per a fer-nos la vida més fàcil, però quina garantia tenim de que protegeixen adequadament les nostres dades més privades?
Un estudi realitzat per un grup d'experts de diverses universitats i centres de recerca internacionals, encapçalat per IMDEA Networks i la Northeastern University, revela preocupacions rellevants sobre la seguretat i la privadesa en aquest entorn. En aquest estudi, titulat "In the Room Where It Happens: Characterizing Local Communication and Threats in Smart Homes" (A la sala on passa: caracterització de la comunicació local i amenaces en els habitatges intel·ligents), s'analitzen les interaccions en la xarxa local entre 93 dispositius IoT i aplicacions mòbils. Els resultats són alarmants.
La majoria de les persones consideren que les xarxes locals són segures. No obstant això, l'estudi revela que hi ha amenaces reals associades a l'exposició involuntària de dades delicades pels dispositius IoT. Aquesta exposició es deu a l'ús inadequat de protocols estàndards com UPnP o mDNS. Aquestes dades exposades inclouen noms únics de dispositius, UUID i fins i tot dades de geolocalització dels habitatges. Els consegüents perfils de les persones poden ser utilitzats per la indústria digital sense que l'usuari se n'adone.
Un dels autors de l'estudi, Vijay Prakash, destaca que "analitzant les dades recollides per l'eina IoTInspector, hem trobat proves que els dispositius IoT exposen involuntàriament informació personal identificable en milers d'habitatges intel·ligents reals". Això significa que una llar pot ser identificada globalment mitjançant aquesta exposició de dades.
Els protocols de xarxa local s'usen com a canals laterals per accedir a dades que haurien de ser protegides. L'ús indegut d'aquests protocols permet que les dades de geolocalització es recullen sense el consentiment de l'usuari. Això planteja interrogants importants sobre la seguretat de les dades i la privadesa dins dels habitatges intel·ligents.
Així, aquest estudi té implicacions que van més enllà de l'acadèmic. Demana que els fabricants, desenvolupadors de programari, operadors de plataformes IoT i reguladors prenguen mesures per millorar les garanties de privadesa i seguretat dels dispositius IoT i els habitatges intel·ligents. Afortunadament, aquesta recerca ja ha portat a millores en alguns productes, ja que els investigadors han comunicat els problemes als proveïdors de dispositius IoT vulnerables i a l'equip de seguretat d'Android de Google.
En un món cada vegada més interconnectat, és crucial que prenguem mesures per protegir la nostra privadesa i seguretat en els habitatges intel·ligents. Aquest estudi ens recorda la importància d'estar alerta i de demanar que es prenguen les mesures necessàries per a assegurar que aquests dispositius no comprometen la nostra privadesa.
#HabitatgesIntel·ligents #Privadesa #Seguretat #InternetDeLesCoses #IoT #Dispositius #Android #Internet #Tecnologia
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :