Així usen la intel·ligència artificial els futurs arquitectes Així usen la intel·ligència artificial els futurs arquitectes
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Així usen la intel·ligència artificial els futurs arquitectes

TELOS

En les últimes dècades, els arquitectes han observat com les eines de CAD (programari de disseny assistit per ordinador) han complementat i fins i tot reemplaçat el dibuix a mà alçada. La tecnologia per a crear plans en 2D, modelar en 3D, renderitzar projectes i editar imatges s'ha tornat essencial per als professionals de l'arquitectura, facilitant la comunicació amb col·legues i clients.

Avui en dia, la intel·ligència artificial en aquest camp va més enllà de l'estètica. Els experts assenyalen que la IA no reemplaçarà treballs complets, sinó que canviarà les tasques realitzades en ells. En arquitectura, no és correcte assumir que ser "creatiu" garantirà un treball segur, ja que s'espera que la IA trigue molt a aconseguir el nivell de creativitat humana.

La intel·ligència artificial en la docència en Arquitectura

En el marc de l'ensenyament en el grau d'Arquitectura els nostres estudiants comencen a utilitzar la IA, de manera sorprenent per als docents, per a proposar tàctiques de projecte així com desenvolupar detalls constructius tècnics singulars associats a aquest plantejament arquitectònic.

Com fer plantejaments creatius de projectes arquitectònics en una escola d'arquitectura utilitzant la IA?

Per a abordar aquest tema, ChatGPT ens suggereix alguns passos clau. En primer lloc, hem de recopilar dades sobre el client, la ubicació, el clima i projectes similars. Després, es recomana usar tècniques de disseny generatiu per a establir paràmetres i restriccions específiques que permeten a la IA generar múltiples opcions creatives i explorar idees innovadores.

A més, és important que els estudiants fixen objectius de rendiment energètic i estètic, utilitzant algoritmes per a perfeccionar els seus dissenys. També s'enfatitza la importància de la retroalimentació, la millora contínua i la col·laboració amb experts en IA.

No obstant això, sorgeix la pregunta de si els nostres alumnes poden comprendre i aplicar aquests conceptes per a millorar els seus projectes arquitectònics.

Canvis en les tasques principals dels arquitectes

En l'Escola Politècnica Superior de la Universitat San Pablo CEU, els projectes finals de grau combinen creativitat i tècnica. Quan consultem un programa d'intel·ligència artificial desenvolupat en 2022 sobre com abordar un projecte arquitectònic naturalista amb una perspectiva posthumana inspirada en bioconstructors, la resposta és general i ambigua.

L'estudiant ha d'investigar i comprendre el context, analitzar com funcionen aquests sistemes naturals, definir els factors clau del projecte i dissenyar tenint en compte la relació entre humans, naturalesa i tecnologia. A més, s'enfatitza la importància de considerar estratègies de disseny sostenible, incorporar estructures i instal·lacions, realitzar una anàlisi de cicle de vida i avaluar l'impacte ambiental des de la fase de disseny fins a la construcció.

Aquests són aspectes essencials que qualsevol projecte arquitectònic ha d'abordar de manera integral. Encara que no es coneix completament el seu impacte en l'àmbit acadèmic, els docents en l'educació universitària estan promovent l'ús d'aquesta eina de manera controlada per a estimular el pensament crític i el raonament, evitant la simple còpia d'informació proporcionada per l'aplicació.

La (r)evolució de la IA en el Postgrau

En l'Educació Superior, la formació varia segons l'especialització i la profunditat de coneixements. Actualment, en programes universitaris creatius, tècnics o amb enfocament gràfic, com Arquitectura, l'ús de ChatGPT no és molt útil. No obstant això, en el Postgrau (Màster i Doctorat), els estudiants poden millorar la seua formació utilitzant eines basades en IA.

Diverses universitats de renom mundial estan adoptant la IA en disciplines multidisciplinàries. Existeixen Programes d'Estudis Avançats com el Màster en Computació Avançada per a Arquitectura i Disseny de l'IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) en el qual es treballa amb diverses tecnologies com la robòtica, la IA o la construcció avançada.

Des de la Universitat de Cambridge s'investiga l'aplicació de la IA en l'Arquitectura i el disseny d'edificis en el Laboratori d'Arquitectura i Disseny Computacional. El grup d'Arquitectura i Ambient Sostenible de la Universitat de Califòrnia (Berkeley) se centra en l'aplicació de la IA en el disseny arquitectònic i la planificació urbana sostenible.

La Universitat de Stanford compta amb l'Institut de IA i Robòtica, on es duen a terme investigacions en el camp de la IA aplicada a l'arquitectura. L'Institut de Tecnologia de Massachusetts té diversos laboratoris i grups de recerca enfocats en IA i arquitectura, com el MIT Media Lab.

Reflexions finals

La IA en l'ensenyament d'Arquitectura ofereix emocionants oportunitats per a millorar els processos de disseny. Ajuda els estudiants a generar més idees i solucions. No obstant això, no reemplaça el pensament crític i la presa de decisions humanes. Els futurs arquitectes han d'utilitzar la IA com una eina que amplie les seues possibilitats gràfiques i estratègiques.

L'Arquitectura és una disciplina creativa i tècnica que planteja solucions úniques per a desafiaments socials. Cada projecte és únic. És important mantindre una ment oberta, explorar noves idees i utilitzar la IA com a suport. El treball humà, l'experiència i el judici seguiran sent essencials en el procés de disseny en les escoles d'Arquitectura.


Una versió d'aquest article va ser publicada originalment en la revista Telos de Fundació Telefónica.

María Eugenia Maciá, Professora en l'àrea de construccions arquitectòniques, Universitat CEU San Pablo i Jorge Javier Camacho, Professor en les àrees de projectes i construccions arquitectòniques, Universitat CEU San Pablo

Traduït per Àgora CT
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal