Un nou llibre del Magananim analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme Un nou llibre del Magananim analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un nou llibre del Magananim analitza el paper dels llibrers i dels editors per la cultura i contra el franquisme

#Magnanim #Dipvlc 

L'Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha publicat recentment el llibre "Progresistes, demòcrates i valencianistes: Editors i Llibreters en el País Valencià (1962-1989)" de l'historiador lleonés José María Gago. Aquesta obra radiografia la influència dels llibres i les llibreries en la transformació cultural de la societat valenciana durant la segona meitat del segle XX. El llibre és el número 188 de la col•lecció "Estudis Universitaris" i compta amb el disseny de portada a càrrec de l'editor Fèlix Bella i l'Estudio Juan Nava.

Editors i llibrers, agents culturals fonamentals

"Progresistes, demòcrates i valencianistes" és una obra d'història cultural que explora l'activisme dels llibreters i editors durant el període del segon franquisme, la transició democràtica i les primeres legislatures democràtiques a València. L'autor analitza el cost personal i econòmic que aquests professionals van assumir en el seu esforç per aportar una certa normalitat cultural a la societat. A més, es documenten els nombrosos atacs terroristes perpetrats per l'extrema dreta contra les llibreries valencianes, molts dels quals van quedar sense sanció.

El treball de Gago es basa en fonts bibliogràfiques i entrevistes personals amb editors i llibreters valencians. L'autor argumenta que molts d'aquests professionals, amb una clara orientació democràtica, progressista o d'esquerres i valencianista, buscaven transformar pacíficament l'opressió del franquisme mitjançant la difusió de llibres, malgrat estar allunyats de la realitat capitalista en què vivien. Així, els editors i llibreters també van esdevenir agents actius de l'oposició contra la dictadura franquista, contribuint a la resistència al règim de Francisco Franco a través de les seves idees plasmades en els llibres i les activitats a les llibreries.

L'autor subratlla la defensa de la llengua valenciana com un element destacat de la identitat valenciana en l'activitat editorial i llibretera.

José María Gago González (Lleó, 1953)

José María Gago González és llicenciat en Geografia i Història per la Universidad Autónoma de Madrid (1977) i doctor en Filosofia i Lletres per la mateixa universitat (2004). Ha estat catedràtic d'ensenyament secundari des de 1995 i professor associat d'Història Contemporània de la UAM entre 2008 i 2012. Va ser president de l'Asociación Cultural Seminario de Fuentes Orales "María Carmen García-Nieto" de la Universidad Complutense de Madrid entre 2004 i 2009.

Gago és autor i coautor de diversos llibres i articles d'investigació publicats en revistes especialitzades i de divulgació. Algunes de les seves obres més destacades inclouen "El mundo del trabajo en RENFE. Historia Oral de la Infraestructura" (2003), "El pequeño comercio en la posguerra castellana. De la cartilla de racionamiento a los supermercados" (2007), "Historia y Memoria de la Guerra Civil y el Primer Franquismo en Castilla y León" (2007), "Conflictividad y movimientos sociales en Castilla y León. Del tardofranquismo a la democracia" (2010) i "El Colegio de Huérfanos del Magisterio 'Nuestra Señora del Pilar': una memoria" (2014), així com "Editores y libreros en Mallorca 1962-1989. Entre el compromiso identitario y la sociabilidad cultural" (2021).

 



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal