Un estudi del CSIC adverteix que els parcs eòlics maten quasi un milió de ratpenats a l'any Un estudi del CSIC adverteix que els parcs eòlics maten quasi un milió de ratpenats a l'any
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un estudi del CSIC adverteix que els parcs eòlics maten quasi un milió de ratpenats a l'any

Un estudi liderat per l'Estació Biològica de Doñana (EBD), centre d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), alerta d'un impacte "devastador" dels parcs eòlics sobre els ratpenats a Càdis i, possiblement, en altres àrees d'Espanya. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat un grup d'investigadors de l'EBD-CSIC, la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat de Sevilla, després d'analitzar dades de mortalitat de ratpenats recollides entre 2005 i 2016 en parcs eòlics de la província andalusa. Els resultats de l'estudi han estat publicats a la revista especialitzada Acta Chiropterologica.

Els plans de vigilància ambiental de Càdis inclouen la presència diària de vigilants als parcs durant les hores de llum al llarg de tot l'any. La missió dels vigilants és localitzar els animals morts o ferits pels aerogeneradors i ordenar la parada de les turbines quan existeixi risc de col·lisió amb alguna au o bandada, especialment en el cas d'espècies amenaçades.

Aquest pla de vigilància és el més intensiu dels que es realitzen a Espanya i es considera model. Les dades d'aquest pla xifren en 2.371 els cossos de ratpenats trobats en el període de l'estudi, pertanyents, com a mínim, a 15 espècies diferents de les 20 que es localitzen a la província de Càdis. L'estudi es va centrar a analitzar amb detall les 582 incidències trobades l'any 2011, any pel qual es disposava de la informació més completa.

Taxades altes de mortalitat

Per estimar la taxa real de mortalitat, els científics van dur a terme un experiment que va consistir a col·locar més d'un centenar de cossos de ratpenats en nou parcs eòlics per utilitzar-los com a esquer i així avaluar l'eficiència de cerca per part dels vigilants i el temps de permanència dels cossos al camp.

El personal de vigilància només va localitzar un 17% dels cossos col·locats, malgrat que la revisió dels aerogeneradors era diària i van estar a la seua disposició com a mínim durant quatre jornades consecutives. A més, la cerca de cossos es limitava a les zones netes (plataformes i pistes), que suposen, de mitjana, menys del 15% de la superfície potencial de cerca. Corregint per aquest biaix de detecció, els investigadors van estimar una taxa de mortalitat mitjana de 41 ratpenats per turbina a l'any a la zona d'estudi.

Aquests resultats estimen que el 2011 van morir entre 33.000 i 37.000 ratpenats als parcs eòlics de Càdis. Així mateix, segons l'estudi, algunes de les zones prospectades van registrar les taxes de mortalitat als parcs eòlics més altes del món documentades fins a la data.

"Conviene recordar que els ratpenats tenen una taxa de natalitat molt baixa, d'una cria (a vegades dues) per femella a l'any", assenyala Sonia Sánchez, autora principal de l'estudi. "Les nostres dades posen de manifest un impacte 'devastador' sobre les poblacions de ratpenats, que en aquest cas afecten a espècies sedentàries, a diferència del que ocorre en altres parts del món, com al nord d'Europa o Nord Amèrica, on els ratpenats més afectats són migradors", continua.

Una primera conclusió d'aquest estudi és que aquests programes de vigilància ambiental no són eficients per a la cerca de ratpenats i probablement tampoc de petites aus, ja que estan centrats en aus planejadores de gran mida i amaguen taxes de mortalitat molt elevades. Els autors recomanen per això que s'implementen nous mètodes de monitorització, més adequats per a animals de petit mida, així com estudis per avaluar l'eficiència de cerca real dels programes de vigilància ambiental. Una segona conclusió a la qual arriben els investigadors és que cal adoptar de forma urgent mesures preventives i de mitigació eficaces per protegir aquest grup de mamífers que compta amb moltes espècies amenaçades, front al desenvolupament d'energies renovables.

En aquest sentit, Sonia Sánchez reconeix la importància de l'energia eòlica com a font d'energia renovable per lluitar contra el canvi climàtic, però reclama la necessitat d'equilibrar la generació d'energia amb la protecció de la biodiversitat: "Les mesures de mitigació, com la parada temporal de les turbines durant els períodes d'alta activitat de ratpenats, han demostrat ser vitals per a reduir l'impacte sobre aquestes espècies i aconseguir aquesta 'energia verda' de la qual tant es parla", conclou.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal