Riscos per a persones estrangeres sense permís en denunciar: Un cas que demanda canvis en directrius policial Riscos per a persones estrangeres sense permís en denunciar: Un cas que demanda canvis en directrius policial
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riscos per a persones estrangeres sense permís en denunciar: Un cas que demanda canvis en directrius policial

Segons ha publicat el diari Públic, A. R. va acudir el passat 26 de juliol a un jutjat de guàrdia a València per a denunciar el robatori del seu passaport de l'habitació que tenia llogada. No obstant això, a causa de la seua situació irregular, temia acudir a una comissaria de Policia i enfrontar possibles sancions o fins i tot un expedient d'expulsió. L'organització València Acull ha denunciat que en el jutjat es van negar a admetre la denúncia i li van indicar que havia de presentar-la en la comissaria de Policia Nacional de Russafa.

Aquest dijous, Enrique Santiago i Nahuel González, diputats d'Izquierda i Esquerra Unida integrats a Sumar, han registrat preguntes parlamentàries per al Govern, sol·licitant explicacions per escrit sobre aquesta situació. Pregunta de SUMAR al Govern: Quines mesures es prendran per a abordar la situació de les persones estrangeres sense permís de residència que acudeixen a la Policia per a realitzar tràmits quotidians i són multades o enfronten expedients d'expulsió?

La dona va aconseguir presentar la denúncia en la comissaria, però també va rebre una citació per a comparéixer davant la Brigada d'Estrangeria el 28 de setembre, a causa de la incoació d'un expedient sancionador. Les multes per estada irregular poden oscil·lar entre els 501 i els 10.000 euros, i la dona es troba en una situació incerta, ja que la multa i l'expulsió no són excloents.

Aquesta situació ha tornat a posar de manifest la indefensió de les persones estrangeres víctimes de delictes. Casos com el de A. R. són recurrents, però sovint passen desapercebuts a causa de la por de les pròpies víctimes o a la falta d'acompanyament i recursos que els orienten. La dona ha presentat una queixa davant el Defensor del Poble perquè intervinga en aquest assumpte.

L'organització València Acull porta denunciant aquestes actuacions policials al País Valencià des de 2019, quan una dona hondurenya en situació irregular va intentar denunciar una agressió en la comissaria de Xirivella i va eixir sense haver presentat la denúncia i amb una proposta d'expulsió. Encara que l'expedient va ser arxivat posteriorment a causa de la reacció ciutadana i les crítiques del Defensor del Poble, aquest organisme continua sol·licitant canvis en les directrius a la Policia per a evitar situacions d'indefensió.

El Defensor del Poble ha criticat l'"efecte dissuasiu" d'aquestes mesures, argumentant que posen en perill l'activitat punitiva de l'Estat i constitueixen una violació dels principis de proporcionalitat i seguretat jurídica. A més, ha advertit que aquestes decisions policials constitueixen una clara vulneració de l'Estatut de la víctima del delicte, que té rang de llei.

Des de llavors, tal com ha comptat Público, les comissaries valencianes han interposat multes i expedients d'expulsió a persones estrangeres sense permís de residència que acudeixen a la Policia per a realitzar tràmits quotidians i necessaris. Des de persones que denuncien robatoris o delictes fins a mares que acudien a expedir els DNI dels seus fills, amb nacionalitat espanyola atorgada per ordre judicial.

El Ministeri de l'Interior va rebutjar en 2021 aplicar les recomanacions del Defensor del Poble sobre aquest assumpte emparant-se en el principi de legalitat i en l'aplicació de la Llei d'Estrangeria. Segons el departament de Fernando Grande-Marlaska, l'aplicació estricta de la llei "no porta aparellada necessàriament l'expulsió del territori nacional ni l'adopció de sanció".

El Defensor del Poble va donar per tancades les seues actuacions sobre aquest tema que porta reclamant a diferents governs des de 2004. Encara que els seus arguments són compartits pel Relator de Nacions Unides per als drets de les persones migrants o pel Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica (Cedre).

Aquest dijous, Enrique Santiago i Nahuel González, diputats d'Esquerra Unida integrats a Sumar, han registrat preguntes parlamentàries per al Govern, sol·licitant explicacions per escrit sobre aquesta situació.

Depenent dels casos, les subdelegacions del Govern acaben arxivant les propostes de sanció o d'expulsió que incoen les comissaries, encara que no sempre ocorre. En el cas d'aquesta dona, la Delegació del Govern a València no té constància de moment de la situació actual.

Per a evitar aquestes "situacions injustes", des de València Acull recomanen cursar la denúncia en els jutjats en lloc d'en comissaries, i critiquen que els jutjats valencians no hagen registrat aquesta denúncia quan si ho han fet en ocasions anteriors, sempre quan la víctima va acompanyada d'un advocat. En aquesta ocasió, la dona va acudir sola.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal