Puig sobre Mazón i AVL: '¿Vostè s'imagina el president del Govern demanant a la RAE sensibilitat amb els accents?' Puig sobre Mazón i AVL: '¿Vostè s'imagina el president del Govern demanant a la RAE sensibilitat amb els accents?'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Puig sobre Mazón i AVL: '¿Vostè s'imagina el president del Govern demanant a la RAE sensibilitat amb els accents?'


L'expresident de la Generalitat, líder del PSPV i senador territorial, Ximo Puig, ha acusat el nou Consell d'incurrir en una "grandíssima irresponsabilitat" que suposa "una mirada al passat" en relació a la polèmica sobre el valencià i l'ús de les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) viscuda en les últimes setmanes, i ha llançat una pregunta: "¿Vostè s'imagina al president del Govern parlant-li al president de la Reial Acadèmia de la Llengua i dient-li que siga sensible a tots els accents?"


Així s'ha expressat l'expresident de la Comunitat en declaracions als mitjans després de la reunió del grup socialista a les Corts Valencianes, al ser preguntat per la reunió que mantindrà l'11 de setembre el cap del Consell, Carlos Mazón, amb la presidenta de la AVL per a demanar-li que obri una nova etapa "de sensibilitat" amb el "valencianisme social i polític" perquè considera que en els últims anys s'ha sentit "allunyat" de l'entitat normativa.


"La Comunitat Valenciana té dues llengües oficials, que són el castellà i el valencià, i que, per tant, tot el món té dret a emprar-les i a ser atès en l'administració pública i en qualsevol àmbit", ha assegurat.


En aquest sentit, Puig ha criticat que "no pot haver-hi una part del Govern que desista de donar compliment a l'Estatut d'Autonomia" --en al·lusió a Vox i les seues comunicacions oficials en valencià no normatiu o en castellà--, i, per això, ha assenyalat que "el que cal fer amb el valencià" és "fer-ne ús, estimar-lo i tractar-lo amb la dignitat que es mereix". "Com el castellà", ha matitzat.


"Nosaltres en cap moment hem vist que donar suport al valencià vaja en contra del castellà, tot el contrari", ha manifestat Puig al mateix temps que ha reproxat que "l'actitud d'una certa insurgència per part de l'extrema dreta del nou govern no és admissible en termes democràtics de respecte a les institucions, a l'Estatut i a la institucionalitat de la AVL".


ACORD EN ÈPOCA DE ZAPLANA

A aquest respecte, el senador territorial ha recordat que la AVL va nàixer fruit d'un acord en l'època d'Eduardo Zaplana al capdavant del Consell --en 1996-- i ha posat l'accent en què aquest consens és l'"escenari raonable" i "tot l'altre no té cap mena de sentit".


En aquesta línia, ha insistit en què la AVL és una institució estatutària, que tal com es va acordar no té res a veure amb la participació dels partits polítics, i són els acadèmics qui han d'actualitzar i defensar la llengua, que és un "ésser viu".


"Aquesta és una societat que té dues llengües, que estima les dues llengües. Ho diem moltes vegades, és una societat tant de Vicent Andrés Estellés com de Miguel Hernández, de tots els qui han utilitzat la llengua per a comunicar-se", ha apuntat Puig, qui ha insistit en què es tracta d'una qüestió "superada en el temps" i ara és moment de "exigir als responsables públics que donen suport al valencià i que l'utilitzen".


Preguntat per la petició de Mazón a la AVL que s'obri a "noves sensibilitats", Puig ha explicat que "ja" hi va haver un precedent quan Alejandro Font de Mora, exconseller d'Educació sota el govern de Francisco Camps, va fer una "intervenció directa" que no hauria de "tornar a passar més".


"¿Vostè s'imagina al president del Govern d'Espanya parlant-li al president de la RAE i dient-li que siga sensible a tots els accents?", ha qüestionat Puig, que ha afirmat que el que li preocupa és que "l'absència d'un projecte de govern per a la Comunitat Valenciana acabe posant en qüestió el que, afortunadament, durant aquests 40 anys d'autogovern hem sigut capaços de superar".




Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal