La Lluna de la Collita: Un Vincle Ancestral entre la Verema i les Cultures del Món en l'Era de la Tecnologia La Lluna de la Collita: Un Vincle Ancestral entre la Verema i les Cultures del Món en l'Era de la Tecnologia
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Lluna de la Collita: Un Vincle Ancestral entre la Verema i les Cultures del Món en l'Era de la Tecnologia

     

La Lluna de la Verema, una de les llunes plenes més espectaculars de l'any, té una profunda relació amb la verema, la collita de les raïms per a fer vi. Aquesta lluna plena es caracteritza per tindre un color més ataronjat o rogenca que altres llunes plenes, a causa que es veu a través d'una major quantitat d'atmosfera quan està prop del horitzó. A més, té una grandària aparent major que altres llunes plenes, a causa d'un efecte òptic conegut com a il·lusió lunar. La Lluna de la Verema també ix poc després de la posta de sol, la qual cosa permet una major il·luminació durant la nit. Al llarg de la història, aquest fenomen lunar ha deixat la seua empremta en les tradicions agrícoles i culturals de tot el món. En aquest article, explorarem com la Lluna de la Verema, malgrat la seua importància històrica, segueix sent rellevant en l'era moderna, on la tecnologia i la intel·ligència artificial han transformat la forma en què collim els nostres cultius.

  


La Lluna de la Verema i la Collita al Llarg de la Història

La Lluna de la Verema, que generalment es presenta en setembre, ha estat durant segles un marcador de l'inici de la temporada de verema en moltes regions vitivinícoles d'Europa, com França, Espanya i Portugal. Aquesta coincidència no és casualitat. Els viticultors han observat com la llum de la lluna plena proporciona una il·luminació addicional durant la nit, facilitant la collita de raïms en les vinyes. Aquesta connexió entre la lluna i la verema s'ha transmés de generació en generació i segueix sent fonamental en la viticultura moderna.

Vincles Culturals i Festivitats

A més d'Europa, la Lluna de la Verema i la verema són motiu de celebració en altres parts del món. A Àsia, es realitzen diversos festivals per a honrar la lluna plena i la collita, com el Festival de Mig Tardor a la Xina, el Tsukimi al Japó, el Chuseok a Corea, el Tet Trung Thu al Vietnam o el Sharad Purnima a l'Índia. Aquestes festivitats solen incloure rituals, menjars típics, música i danses relacionades amb la lluna i l'agricultura.

A Amèrica, el Dia d'Acció de Gràcies als Estats Units i Canadà celebra la collita de l'any, una tradició que es va originar en les festes dels colonitzadors anglesos i els indis americans. A Alemanya, l'Oktoberfest és una festa popular relacionada amb la cervesa i el menjar alemany.

Costums a Espanya durant la Verema

A Espanya, la tradició del dinar de germanor o de la colla es celebra durant la verema en algunes zones. Es tracta d'un moment de convivència i de compartir l'esforç i el fruit del treball entre els collidores i els propietaris de les vinyes. El menjar sol consistir en plats típics de la gastronomia local, elaborats amb productes de temporada i acompanyats pel vi de la collita anterior. Alguns exemples d'aquests menjars són:

  • A La Rioja, es preparen unes miques amb xoriço, panceta i raïms, que es serveixen en una paella gran perquè tots puguen menjar-ne. També solen menjar corder a la brasa o xuletes a la sofre, cuinades sobre les branques seques de la vinya.
  • A Castella-la Manxa, solen menjar un gaspatxo manxec, una sopa espessa feta amb coques de pastor, carn de caça i verdures. També degusten altres plats com el pisto manxec, l'ajoarriero o l'atascaburras.
  • A Galícia, solen menjar un cocido gallego, un estofat de carn, verdures i llegums, que s'acompanya de pa de blat de moro i formatge. També gaudeixen d'altres plats com l'empanada gallega, el lacón amb grelos o el polp a la feira.

La Tecnologia i la Intel·ligència Artificial en l'Agricultura Actual

Hui en dia, la collita ha evolucionat gràcies als avanços tecnològics i la intel·ligència artificial. La maquinària agrícola moderna, com tractors i recol·lectores, equipada amb tecnologia de navegació GPS i algoritmes d'IA, ha transformat la manera en què es colliran els cultius, il·luminant les nits de verema de manera eficient. A més, la IA s'utilitza per a monitoritzar el creixement de les plantes, preveure el moment òptim de la collita i optimitzar l'ús de recursos agrícoles.

Conclusió

La Lluna de la Verema, amb el seu vincle ancestral amb la verema, ha resistit la prova del temps i l'arribada de la tecnologia moderna. Hui en dia, la collita de raïms és més eficient i precisa gràcies als avanços tecnològics i la intel·ligència artificial. No obstant això, la Lluna de la Verema segueix sent un recordatori de les nostres arrels agrícoles i culturals, fins i tot en una època en què la tecnologia juga un paper fonamental en l'agricultura.

Mentre observem la lluna plena durant aquesta temporada de verema, cal reflexionar sobre com el passat i el present s'entrellacen en la producció dels nostres aliments i en la celebració de la collita. ¿Caldrà animar-se a ser testimoni d'aquesta harmonia entre tradició i tecnologia durant la pròxima Lluna de la Verema d'aquest divendres 29 de setembre?

Algunes referències i coses anecdòtiques

"La Lluna de la Verema és una lluna generosa. Una lluna que ens recorda que tot el que donem pot ser retornat amb escreix." - Richelle E. Goodrich

"La verema és el moment en què l'home recull el fruit del seu treball i del seu amor per la terra." - Anònim

"El vi és poesia embotellada." - Robert Louis Stevenson

  • Al 2015, un grup d'astrònoms aficionats va aconseguir captar una imatge d'un avió passant per davant de la Lluna de la Verema, creant una il·lusió òptica que l'avió estava dins de la lluna.
  • Al 2017, un viticultor francés anomenat Christophe Coquard va decidir usar música clàssica per a millorar la qualitat de les seues raïms. Segons ell, les vibracions sonores estimulen el metabolisme de les plantes i les protegeixen de les plagues.
  • Al 2018, un equip d'investigadors espanyols va crear un vi negre amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, gràcies a un procés biotecnològic que utilitza bacteris làctics modificats genèticament.
Lluna de la Verema a Saragossa foto de Javier

Joan Serra

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal