La batucada: El ritme contagiós que uneix la tradició musical valenciana a Sant Antoni de Benaixeve La batucada: El ritme contagiós que uneix la tradició musical valenciana a Sant Antoni de Benaixeve
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La batucada: El ritme contagiós que uneix la tradició musical valenciana a Sant Antoni de Benaixeve

Una de les intervencions de la batucada d'Amics de la Música

   Originària de Brasil, la batucada és una manifestació musical i festiva que ha arribat a Sant Antoni de Benaixeve. Es caracteritza per la participació d'un conjunt de percussionistes que toquen instruments de percussió d'origen africà. El terme "batucada" deriva de la paraula "batuque", que en portugués significa "tambor". No obstant això, el seu naixement en aquest municipi de Camp de Túria no es va deure al seu origen, sinó a la necessitat de participar en la música sense tenir experiència musical prèvia.

Amics de la Música de Sant Antoni de Benaixeve va ser el pioner en crear la seva primera batucada, formada per un grup de gent gran. Fins i tot el membre de major edat, Julián, amb 85 anys, participa juntament amb la seua esposa i filla. Però no estan sols, actualment són més de 20 persones que es reuneixen setmanalment per practicar, i el que hem presenciat en un dels seus assajos és pura festa i diversió.

La batucada forma part de les tres branques del grup musical de Sant Antoni: la banda de música, l'Escola Infantil i no sols,  perquè també tenen gent gran en l'Escola Rubato' i, és clar, la batucada. Alguns dels membres també participen en la banda de música, i fins i tot aquells que van ingressar com a doctorands ara formen part de la batucada.

Els integrants de la batucada enfatitzen una vegada i una altra els beneficis d'aquesta activitat com una porta d'entrada a la música, però no només això, sinó també com una activitat molt beneficiosa per a les persones majors. No es requereixen coneixements musicals, només deixar-se portar pel ritme.

   El primer grup en un dels seus assajos en els seus inicis al 2019


Un dels músics de la banda ens explica: "La música d'una batucada es basa en patrons rítmics i melodies senzilles però enganxoses, que conviden a la participació i al ball. A més de la música, les batucades solen incloure coreografies i moviments corporals coordinats, el que resulta en presentacions plenes d'energia i dinamisme". És en aquest últim aspecte on també es troben els beneficis per a les persones majors i els joves i no tan joves doctorands (de la seua Escola Rubato), ja que el soroll i l'activitat amb els tambors permeten l'activitat, alliberar energia i expressar-se d'una manera única.

Actualment, la direcció musical d'Amics de la Música de Sant Antoni de Benaixeve és d'Enrique Barrachina, i Amics de la Música va regalar a Sant Antoni un passodoble que molt bé pot servir com a Himne. El passodoble té com autor a Frank Cogollos també vinculat en el seu moment per mitjà d'Enrique Barrachina.

La popularitat de la batucada està en augment, i no només nosaltres ho hem notat, recentment A Punt els ha realitzat una entrevista per destacar la seva importància en l'escena musical de Sant Antoni de Benaixeve.  Montó fa referència als pots de pintura que van usar en els seus inicis com a tambors per a la percussió.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal