Iniciativa obre un procés de 'reconfiguració' del seu espai i celebrarà assemblea general al febrer 2024 Iniciativa obre un procés de 'reconfiguració' del seu espai i celebrarà assemblea general al febrer 2024
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Iniciativa obre un procés de 'reconfiguració' del seu espai i celebrarà assemblea general al febrer 2024

En un comunicat emés per la Mesa Nacional d’Iniciativa-Compromís, que ha tingut lloc al saló d’actes de CCOO a València, ha aprovat hui “obrir un espai de reflexió, debat i creixement que permeta refundar l’espai polític de l’ecosocialisme valencianista”.

En un estiu d'agitació interna a la coalició política COMPROMIS, Iniciativa-Compromís ha presentat un pla per dur a terme una "reiniciació" estratègica enmig d'una situació encara no resolta. Aquest moviment es produeix aproximadament dos mesos després que, al juliol, Iniciativa-Compromís decidira retirar-se temporalment de certs òrgans de govern de la coalició a causa d'un conflicte intern que no ha estat aclarit.

L'arrel d'aquesta disputa interna en la coalició radica en la controvertida designació d'Enric Morera, membre de Més (antic Bloc), com a senador autonòmic, un càrrec que originalment s'havia acordat que ocuparia Carles Mulet, representant d'Iniciativa-Compromís. Aquesta discrepància ha generat un ambient tens dins de COMPROMIS, la qual cosa va portar Iniciativa-Compromís a prendre la decisió de retirar-se temporalment de certs òrgans de govern de la coalició.

Enmig d'aquesta situació i pocs mesos abans de la celebració del Congrés de Més-Compromis,   l'altra pata i majoritaria -   de la coalició COMPROMIS, programat per al mes d'abril de 2024, , Iniciativa-Compromís ha anunciat la seua intenció de dur a terme una "reiniciació" estratègica. Aquest procés inclourà l'obertura d'un espai de "reflexió, debat i creixement" i culminarà amb una Assemblea General en febrer de 2024. Aquest moviment s'interpreta com un intent de reposicionar el seu enfocament polític  sense cap referència al context d'una coalició, ara per ara, no estabilitzada.

Alberto Ibáñez, coportaveu d'Iniciativa-Compromís, ha destacat la importància de la democràcia deliberativa en aquest procés, la qual cosa indica un desig d'involucrar la base i fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions.

Pel que fa a la situació política, Iniciativa-Compromís ha emès crítiques cap al govern valencià. Han denunciat la gestió del "govern ultra" del Partit Popular i Vox a la Generalitat, acusant-los d'impulsar retallades, privatització de serveis públics i conflictes identitaris. També han censurat la "negació científica" per part del govern autonòmic en temes com la unitat de la llengua o el canvi climàtic, així com la violència de gènere.

A més, Iniciativa-Compromís ha qualificat de "molt greu i irresponsable" la supressió de l'impost de successions "per als més rics", advertint que aquesta mesura comportarà un cost per als serveis públics de 353 milions d'euros.

En l'àmbit estatal, s'ha valorat que el resultat de les eleccions generals ha deixat un escenari d'equilibri fràgil que obliga a recuperar la iniciativa política amb valentia i a evitar tancar-se en trinxeres i dogmes. "Un context que ens exigeix ser més responsables i generosos que mai, ja que unes segones eleccions serien una oportunitat per a l'auge del feixisme i per a reforçar els governs ultres a la Generalitat i a molts Ajuntaments", ha afirmat.

S'obre una nova etapa política que busca recuperar el diàleg, el debat i la capacitat d'arribar a acords entre opcions diferents. Una etapa que té com a objectiu desjudicialitzar la política, despolititzar la justícia i avançar en la descarbonització de l'economia, la lluita contra la violència de gènere i la promoció dels drets socials.

En aquest sentit, és important destacar que qualsevol acord futur ha d'incloure l'"agenda valenciana". Aquesta agenda abasta una sèrie de reptes fonamentals per al país i requereix" la dotació d'eines i recursos adequats, com un nou sistema de finançament autonòmic i el perdó del deute històric, així com el reforçament de l'autogovern mitjançant la transferència de competències, la millora dels espais de cogovernança i l'estímul de l'ús normalitzat del valencià en les institucions comunes".

En resum, Iniciativa-Compromís sembla que està cercant una "reiniciació" estratègica enmig de les tensions internes vivides a l'estiu amb l'interior de la coalició COMPROMIS. Aquest procés es du a terme mentre s'acosta el Congrés de Més-Compromis a la primavera de 2024, encara que aquest esdeveniment no ha sigut esmentat en el comunicat. La mesura s'interpreta com un intent de reposicionar el seu enfocament polític intern en un context polític complicat.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal