Estudien el possible paper del virus de l'herpes simple 1 a l'Alzheimer Estudien el possible paper del virus de l'herpes simple 1 a l'Alzheimer
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Estudien el possible paper del virus de l'herpes simple 1 a l'Alzheimer

Científics del Centre de Biologia Molecular "Severo Ochoa" han desenvolupat un nou model cel·lular que permet estudiar les connexions entre la infecció pel virus de l'herpes simple 1 (HSV-1), causant de lesions a la mucosa bucal, i la malaltia d'Alzheimer, la forma més comuna de demència. Els resultats s'han presentat a la revista Microorganismes.

La proposta de la possible implicació del virus en el desenvolupament d'aquesta malaltia neurodegenerativa s'emmarca en la hipòtesi infecciosa de l'alzheimer, que sosté que la infecció per determinats patògens podria contribuir, de diverses formes, a la neurodegeneració pròpia de la malaltia.

El HSV-1 és un dels candidats més estudiats, a causa de la seua gran prevalença i de la seua capacitat per establir-se a llarg termini en les cèl·lules del sistema nerviós.

En aquest context, el HSV-1 és un dels candidats més estudiats, a causa de la seua gran prevalença en la població i de la seua capacitat per establir-se a llarg termini en les cèl·lules del sistema nerviós.

Els resultats, publicats a la revista Microorganismes, estan signats pel grup que dirigeix en el Centre de Biologia Molecular "Severo Ochoa" (CBMSO, CSIC-UAM) la doctora María Jesús Bullido, professora titular de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).

Herpes i neurodegeneració

Hi ha nombrosos estudis que recolzen la possible associació entre el virus HSV-1 i la neurodegeneració tipus alzheimer, la confirmació de la qual podria conduir a la recerca de noves estratègies preventives i terapèutiques davant d'una malaltia de tan alt impacte.

Recentment, el laboratori de la doctora Bullido, que ha estat estudiant els efectes de la infecció pel HSV-1 sobre l'alzheimer durant anys, ha redirigit la seua investigació per treballar amb la línia cel·lular ReNcell VM.

Les cèl·lules ReN són progenitors neuronals humans, cèl·lules capaces de dividir-se i, en determinades condicions, especialitzar-se i generar diferents tipus de cèl·lules presents en el sistema nerviós central humà mitjançant un procés anomenat diferenciació cel·lular.

Els autors van induir la diferenciació d'aquestes cèl·lules, donant lloc a cultius heterogenis compostos no només per neurones sinó també per cèl·lules glials, que serveixen com a suport i exerceixen una funció clau en la progressió de la malaltia d'Alzheimer.

Aquesta característica de les cèl·lules ReN les fa molt interessants en el desenvolupament de nous models d'infecció i neurodegeneració.

"Aquesta característica de les cèl·lules ReN les fa especialment interessants en el desenvolupament de nous models d'infecció i neurodegeneració, ja que permet estudiar els efectes del HSV-1 considerant les interaccions que s'estableixen entre diferents tipus de cèl·lules presents en el sistema nerviós humà", expliquen els investigadors.

Alteracions associades 

El principal objectiu dels investigadors era determinar la utilitat d'aquestes cèl·lules per estudiar les relacions entre el HSV-1 i l'alzheimer. Després de confirmar que els cultius de cèl·lules ReN, diferenciats o no, podien ser infectats pel virus, van procedir a reproduir alguns dels experiments prèviament realitzats amb altres línies cel·lulars.

Van observar diverses alteracions associades a l'alzheimer, com l'acumulació intracel·lular del pèptid beta-amiloide i la proteïna tau hiperfosforilada, trets distintius d'aquesta malaltia, i alteracions en els mecanismes de "reciclatge cel·lular", coneguts com la ruta autofàgia-lisosomal, que també estan fortament relacionats amb la patologia de l'alzheimer.

Els resultats recolzen l'ús d'aquesta línia cel·lular en el desenvolupament de noves plataformes per a seguir estudiant les connexions entre la infecció pel HSV-1 i la neurodegeneració tipus alzheimer.

En conjunt, els seus resultats recolzen l'ús d'aquesta línia cel·lular en el desenvolupament de noves plataformes per a seguir estudiant les connexions entre la infecció pel HSV-1 i la neurodegeneració tipus alzheimer.

Entre les perspectives futures de l'equip, es troba la caracterització d'altres alteracions associades amb la infecció, com els canvis en el metabolisme del colesterol o la neuroinflamació, així com el desenvolupament de models més complexos en tres dimensions.

Font: UAM Drets: Creative Commons.


Crònica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal