Educació per a adults: on i què puc estudiar? Educació per a adults: on i què puc estudiar?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Educació per a adults: on i què puc estudiar?


En la societat actual la jubilació presenta un repte que fa una o dues generacions no existia: arribem a aquest punt de la vida cada vegada més persones, majoritàriament en bones condicions físiques i intel·lectuals (el que pot fer que l'etapa de jubilació dure fins a 30 anys), i amb una rica experiència de vida.

Al mateix temps, aquesta jubilació més llarga i amb millors condicions de salut es troba amenaçada pel flagell de la solitud: un percentatge elevat dels majors de 65 anys a Europa (40,2 % de les dones, 21,8 % dels homes) viuen sols.

No és estrany que la jubilació propicie una crisi existencial, i que aquesta s'experimenti com un buit de sentit. Omplir aquest buit és condició necessària del benestar dels majors, i no s'aconsegueix només amb una invocació genèrica a la "envelliment actiu".

Com aconseguir-ho? Els experts assenyalen que la superació d'aquesta crisi exigeix al subjecte iniciar un nou projecte, una nova comunitat de relacions socials, un àmbit nou de compromisos i una actualització dels coneixements i les competències, per a una etapa que anirà a ser diferent i potser no breu. En definitiva, actualitzar –per a continuar-lo– el seu enriquiment personal i, sobretot, per a tornar a ser útil socialment, encara que de manera diferent. Una de les millors maneres per fer-ho pot ser recórrer a l'educació per a adults i als programes d'estudis universitaris per a majors.

Millor acompanyat

L'individu sol no podrà aconseguir-ho. Necessita un suport formatiu –com en les altres etapes de la vida–, una plataforma que l'acompanyi a encaminar aquesta nova "adolescència" que se li obri en la seva vida. Així van néixer els Programs Universitaris per a Majors (PUMs). Pràcticament totes les universitats espanyoles en tenen un, encara que amb modalitats diferents.

I tots reconeixen una data fundacional: en l'any 1973 a la Universitat de Toulouse, quan es va posar en marxa el primer d'aquests programes.

Sota diferents noms –educació d'adults majors o Programs Universitaris per a Majors (PUMs)– conviuen dos tipus principals de programes: el francès, que consisteix en què les universitats creen una oferta d'estudis i activitats; i l'anglès, en el qual és la comunitat de seniors la que crea l'oferta d'estudis a través de la seva pròpia formació i experiència.

En el que es refereix a la metodologia, uns imparteixen conferències setmanals, altres ofereixen als majors assistir a classe com a oients amb els universitaris més joves, i altres segueixen un pla d'estudi específicament dirigit a ells, d'acord amb les seves noves necessitats.

Educació per a adults: programes específics

Aquest últim és el cas del Campus de l'Experiència de la Universitat Internacional de Catalunya, un Programa Universitari per a Majors dirigit a les persones que acaben el cicle professional de les seves vides.

Es comprova que PUMs com aquest són un instrument eficaç per donar sentit a la vida en la vellesa. I ho són perquè, sobretot, fomenten la socialització, el compromís i l'ajuda mútua –el servei– entre coetanis; encara que també perquè faciliten l'enriquiment personal mitjançant el cultiu de la saviesa –una manera d'encabir i rendibilitzar la seva llarga experiència de vida–, i un oci creatiu proporcionat a les seves forces i compartit amb altres.

Qui pot entrar?

Si considerem que l'educació permanent és un dret i un deure, cap dels PUMs exigeix requisits d'entrada: no és necessària cap titulació prèvia més que la condició d'haver complert 50 anys.

Actualment a Espanya hi ha unes 60 universitats amb PUMs. Cada universitat i cada programa tenen les seves tarifes. Segons l'últim informe periòdic de la Xarxa Vives, el preu per als alumnes d'aquests programes oscil·la entre 1,70 € i 10,6 € l'hora. Cada universitat ofereix diferents possibilitats de finançament o ajudes econòmiques.

Programa en Cultura, Ciència i Societat

El 2019 la Universitat Internacional de Catalunya va ser l'última de la ciutat de Barcelona a incorporar una ensenyança per a adults majors. L'oferta principal del Campus de l'Experiència de UIC Barcelona és el Programa Universitari Sènior en Cultura, Ciència i Societat. És un compromís de tres anys que comprèn assignatures de sis àrees temàtiques: literatura, ciència, història, art i música, filosofia i món actual (on englobem assignatures com la geografia o el dret, continguts que requereixen actualització).

Les assignatures tenen pràcticament un mes de vida i es complementen amb una sortida mensual relacionada amb la temàtica que s'estigui impartint per atorgar una part experiencial al temari i sortir de les aules: visites a museus, obres musicals, experiments en el laboratori, etc.

A més, s'ofereixen tallers, que són cursos pràctics, abans o després de les classes, un viatge de final de curs, concursos literaris i treballs grupals d'investigació. Aquests reforcen el rigor acadèmic d'estar a la Universitat i també fa als alumnes responsables del seu aprenentatge.

El programes específics solen potenciar les humanitats, l'àrea més demandada pels estudiants. Per als interessats en ciències i tecnologia existeixen conferències, o la possibilitat d'assistir a cursos o graus compartits amb alumnes júnior.

En resum, l'obertura de les universitats als majors adults neix a causa de la demanda d'aquesta població per continuar formant-se, especialment cultural i socialment, i per facilitar, a més a més, dinàmiques comunitàries i de relació. Partint d'una base instructiva i acadèmica, els PUMs preparen l'alumnat sènior per afrontar els reptes constantment canviant de la societat.


The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons ```.theconversation.com/content/208602/count.gif" style="max-width: 100%;" width="1"
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal