El Síndic de Greuges demana a Sanitat que garantisca la dotació suficient de plantilla a Urgències del Clínic El Síndic de Greuges demana a Sanitat que garantisca la dotació suficient de plantilla a Urgències del Clínic
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Síndic de Greuges demana a Sanitat que garantisca la dotació suficient de plantilla a Urgències del Clínic

El Síndic de Greuges ha recomanat a la Conselleria de Sanitat que garantisca la dotació suficient de plantilla, especialment de personal d'infermeria i Tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAE), tots els torns i dies de la setmana en el servei d'Urgències hospitalàries de l'Hospital Clínic de València.

D'aquesta manera, el Síndic ha donat la raó al Sindicat d'Infermeria Satse en la seua denúncia per falta de personal. Des del sindicat han indicat en un comunicat que porten "anys" liderant en el Departament de salut Vcia-Clínic-Malvarrosa la lluita perquè la Direcció del Departament "pose solució a l'endèmica falta de professionals d'infermeria, fisioterapeutes i TCAE que afecta greument a la qualitat de l'assistència que reben els pacients i que provoca esperes d'hores per a ser atesos quan es dóna a les Urgències, esperes de fins a 80 i 90 hores per a ser pujat a planta per la falta de llits a l'hospital i pacients aparcats en camilles als passadissos d'Urgències".

En especial, el sindicat ha denunciat en diverses ocasions la "greu" situació del Servei d'Urgències de l'Hospital Clínic de València. Així, segons els estudis realitzats per Satse basats en la ratio que recomana el Ministeri de Sanitat, seria necessari que en cada torn d'Urgències haguera el doble d'infermeres i de TCAE dels que hi ha actualment, és a dir, seria necessari contractar 10 infermeres i cinc TCAE més per a cada torn.

De fet, recentment, el sindicat va convocar concentracions sota el lema 'Multiplíquese x 2, més personal en Urgències', tant a l'Hospital com a la Conselleria de Sanitat, per a reclamar un augment significatiu de les plantilles d'Urgències i de la resta de Serveis de l'Hospital.

Una altra de les accions realitzades per Satse ha sigut la recollida, en poc més d'una setmana, de 1.818 firmes d'usuaris d'aquest centre hospitalari dirigides al Síndic de Greuges sol·licitant que s'adeqüen les plantilles de les Urgències de l'Hospital Clínic a les recomanacions ministerials, signatures que van ser presentades davant la Generalitat Valenciana i que ja han rebut resposta per part del Síndic, Ángel Luna González.

Així, en el seu escrit, el Síndic recorda a l'Administració la seua obligació de dotar dels suficients professionals d'infermeria i TCAE "per a garantir les prestacions i serveis necessaris per a tota la població", dret que reconeix la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, i circumstància que no ocorre a l'Hospital Clínic, per la qual cosa recomana "la dotació suficient de plantilla (especialment de personal d'infermeria i de Tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAE), tots els torns i dies de la setmana, en el servei d'urgències hospitalàries de l'Hospital Clínic de València".

De la mateixa manera, Ángel Luna recomana a la Conselleria de Sanitat millorar les condicions de treball d'infermeres i TCAE, amb "accions dirigides a garantir la seguretat del personal del Servei a fi d'evitar episodis de violència i erradicar el síndrome de burnout".

D'altra banda, tal com recull el sindicat, el Síndic ha denunciat la "falta de col·laboració" tant de la Gerència del Departament com de la Conselleria de Sanitat amb la investigació realitzada des de la Sindicatura en quant a la falta de plantilla, constatant el Síndic que no han respost a cap dels requeriments realitzats des del seu departament.

Per això, ha recordat a l'Administració l'obligació legal dels poders públics de "col·laborar amb el Síndic de Greuges en les seues investigacions, facilitant la informació sol·licitada i contestant a les recomanacions, suggeriments o recordatoris de deures legals efectuats", així com "a donar resposta expressa, directa i congruent" a tots els escrits presentats per aquest sindicat i encara sense respondre.

"FALTA D'INTERÉS" Per als delegats sindicals de Satse en el Departament de salut Vcia.-Clínic-Malvarrosa, "aquesta falta de col·laboració amb el Síndic seria només un exemple més de la falta d'interés per part del Gerent en resoldre el problema de la insuficient plantilla que arrossega l'hospital des de fa anys, així com l'absència d'arguments per a defensar una postura que és, a totes llums, indefendible".

A més de la situació de les Urgències, el sindicat també ha reclamat a la Direcció de l'Hospital una solució a l'"escassetat" d'infermeres en gairebé totes les plantes de l'Hospital Clínic, inclosos quiròfans; la "falta" de llevadores de Paritoris de l'Hospital Clínic durant els caps de setmana i festius, en els quals només hi ha, dues llevadores per torn, pel que, en alguns moments, una llevadora pot haver d'atendre dos paritoris a la vegada; i la "necessitat" d'un reforç urgent de la plantilla de fisioterapeutes després de l'increment d'operacions per a reduir la llista d'espera quirúrgica.

El sindicat ha demanat la implicació del nou conseller de Sanitat, Marciano Gómez, per "atacar la greu falta" de plantilla d'infermeres que pateix l'Hospital Clínic de València, així com la de la major part dels centres sanitaris de la Comunitat.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal