El PSPV ha celebrat aquest dilluns un homenatge a Salvador Allende amb motiu del 50 aniversari del colp d'estat que li va arrabassar el govern de Xile, en un acte en el qual el secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, li ha reivindicat com a "símbol de lleialtat a la democràcia i socialisme", i en el qual també ha advertit que "la presència de l'extrema dreta no pot passar sense més en cap govern".
L'acte ha comptat amb la participació de Vicent Garcés, que va col·laborar amb el govern d'Allende i és germà del que va ser un dels assessors més pròxims al president xilé, Joan Garcés, qui no ha pogut acudir per motius personals. També ha participat l'escriptora xilena Emma Sepúlveda.
Ximo Puig, que ha ressaltat que "el socialisme valencià sempre ha estat vinculat a la figura d'Allende", ha indicat que després del colp d'estat "es va posar en funcionament l'experiment neoliberal" a Xile i es van aplicar les idees de l'escola de Chicago en un sistema autoritari, un experiment que va resultar "un fracàs enorme", amb exemples com la privatització del transport públic que va transformar Santiago "en la ciutat més contaminada del món".
Puig ha advertit que "no podem perdre la memòria històrica". Ha destacat que el president xilé, "com a bon socialista, va definir clarament el que eren eixos paràmetres d'igualtat i liberdad, que són dos valors inseparables per al socialisme". "Salvador Allende viu, el seu llegat és permanent" i "continuarà sent sens dubte el reflex de la dignitat i del millor retrat de la humanitat", ha assegurat.
A més, ha advertit que "la presència de l'extrema dreta no pot passar sense més en cap govern, ni a la Comunitat Valenciana ni en cap lloc". "Anem a lluitar perquè la intolerància, la insolidaritat, el fanatisme i la xenofòbia desapareguen de les nostres alberedes", ha assegurat.
"L'ENORME REPERCUSSIÓ" DEL COLP
Vicent Garcés, en aquest "homenatge merescut dels socialistes valencians a un gran socialista com va ser Allende", ha reflexionat sobre la seua "enorme repercussió" i per què el colp d'estat de el 11 de setembre i la mort del president xilé "és recordat 50 anys després en tota Amèrica llatina, Europa, molts països d'Àfrica i Àsia".
Garcés ha exposat que la victòria electoral d'Allende "va produir automàticament una resposta" per part de l'oligarquia xilena i "del govern dels Estats Units" amb Richard Nixon en la Presidència i Henry Kissinger com a conseller de Seguretat, que des del 1970 planejaven el colp.
"S'ha documentat que era un colp buscat, treballat i organitzat per a acabar amb l'experiència democràtica electoral pacífica d'un socialista que havia arribat al poder", ha indicat, i ha assenyalat que Nixon i Kissinger sabien que era un exemple que no podia deixar-se viure. Havien d'aniquilar eixe exemple", ha asseverat.
En eixe sentit, ha destacat que el govern de Salvador Allende "significava alguna cosa inèdit" i simbolitzava el que "les esquerres llatinoamericanes i europees buscaven en eixe moment, desprendre's de la visió estalinista, de la dictadura del proletariat, de la transformació de la societat a través d'una revolució violenta", i "arribar al govern amb un programa d'esquerres per la via electoral i democràtica".
Vicent Garcés ha recordat com el seu germà Juan Garcés acompanyava a Salvador Allén les hores abans de la seua mort al Palau de la Moneda, preparant la que seria la seua última intervenció, envoltats per les forces colpistes i abans de ser bombardejats.
"En un moment determinat, quan Allende veu que van a bombardejar el Palau de la Moneda, Salvador Allende agafa a Juan (Garcés) i li diu: 'Tens que anar-te, intenta salvar-te perquè algú ha d'escriure el que ha passat'. Allende ho va acompanyar personalment a la porta principal de la moneda", ha relatat el germà de l'assessor, que ha afegit que "pràcticament tots els que estaven allí eixe dia en el Palau de la Mondera estan morts".
Juan Garcés "va complir el mandat que li fa Allende" amb la publicació de diversos llibres, entre els quals el seu germà ha destacat 'Allende i l'experiència xilena: Les armes de la política' i 'Sobirans i intervinguts'. Finalment, Garcés ha relacionat també el "colp d'estat amb la primera gran batalla del neoliberalisme", que després "s'instal·la a Xile en condicions de dictadura".
L'escriptora Emma Sepúlveda, exiliada xilena, ha explicat que vivint als Estats Units, quan Donald Trump va guanyar les eleccions, "va començar a sentir ressons d'una extrema dreta que li va recordar a la xilena" i va partir a València, on ha explicat que va viure amb "sorpresa el resultat de les últimes eleccions" autonòmiques.
Així ha mostrat "absoluta convicció que el poble unit mai serà vençut, a Xile o a Espanya". " La història la fan els pobles, com va dir en el seu últim discurs Allende, encara som molt poble i hi ha massa història que escriure", ha agregat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :