La nova temporada arranca amb peces que van sonar fa 30 anys en l'obertura de l'auditori, que mantindrà tots els cicles de música
El Palau de la Música de València obrirà nova temporada el pròxim 18 d'octubre, en les seues instal·lacions i després de quatre anys de reforma, amb una temporada que sota el lema 'Torna a sentir' ofereix 44 concerts d'abonament, 14 més que l'anterior; dos extraordinaris, i la volta de l'òpera instrumental. El 19 de setembre començaran els períodes de renovació i compra dels nous abonaments per a gaudir d'aquestes propostes.
L'avantsala a l'inici de la temporada d'abonament 2023/2024 seran els dos concerts ja anunciats que l'Orquestra de València oferirà en la Sala Iturbi, totalment renovada, els dies 5 i 6 d'octubre --el primer destinat a abonats i el segon obert al públic en general-- per a celebrar la reobertura de l'auditori després de les obres i coincidint amb la proximitat del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.
Una acústica "ideal" i "perfecta per a cantar", que "ha millorat" l'anterior i que s'ha aconseguit després de la reforma, és la principal "novetat" d'aquesta nova etapa, segons ha destacat el recentment nomenat director del Palau de la Música, Vicent Llimerà, i el director titular i artístic de l'Orquestra de València, Alexander Liebreich, aquest dilluns durant la roda de premsa en la qual han presentat de la pròxima temporada.
"L'orquestra torna per fi a la seua casa, la renovada Sala Iturbi', ha ressaltat Liebreich, que ha valorat la "transparència" que permet i la "projecció" que ofereix als solistes, amb una "grandària òptima" "en contrast" amb l'escenari de les Arts, "massa ampli".
Els concerts d'abonament s'estendran des del 18 d'octubre i fins al 14 de juny. En el primer d'ells, amb Javier Perianes al piano, l'Orquestra de València oferirà amb Alexander Liebreich al capdavant peces que ja van sonar en el Palau de la Música fa 30 anys en la seua obertura al públic. Els assistents podran escoltar 'Marxa burlesca', del mestre Palau; 'Nits en els jardins d'Espanya', de Manuel de Falla; i 'Una vida d'héreo', de Strauss.
La temporada, que preveu l'arribada de directors, solistes i cantants internacionals al costat de repertoris de l'Orquestra de València, tindrà també espai per a Pascal Dusapin i el viola Antoine Tamestit, el compositor i l'artista en residència, respectivament. A més, l'auditori valencià acollirà la cerimònia d'entrega i el concert de gala anual dels Premis internacionals de Música Clàssica ICMA 2024.
El president del Palau de la Música i regidor de Cultura a València, José Luis Moreno, que ha participat també en la roda de premsa, ha assegurat que la reobertura d'aquest recinte ha suposat per al nou equip de govern de la ciutat "un repte" i ha destacat que s'ha dut a terme "un augment de més d'un milió d'euros --1.057.000 euros-- per a afrontar la programació i activitats del pròxim curs.
"Anem a destinar 1.900.000 euros enguany que no estaven pressupostats per a poder escometre l'arribada de grans agrupacions i grans solistes que van a participar amb l'Orquestra de València", ha exposat el responsable municipal, que ha subratllat el "esforç pressupostari" realitzat.
L'edil ha ressaltat, així mateix "la volta de l'òpera al Palau, de l'òpera instrumental, que va ser molt atractiva", ha dit, alhora que ha coincidit amb Llimerà i Liebreich en destacat "l'acústica de la Sala Iturbi, una de les millors del món tant per a òpera com per a música simfònica". "Crec que que els abonats i els nous espectadors que vengen van a quedar gratament sorpresos i molt satisfets amb la programació d'enguany", ha afegit.
La temporada 2023-2024 portarà a la citada sala, la principal del Palau de la Música, a "grans formacions, directors i solistes internacionals com la Pygmalion dirigida per Raphael Pichon; la Rundfunk Simfonieorchester Berlin, dirigida per Vladimir Jurowski; al pianista Jan Lisiecki; la Philharmonia Orchestra amb John Eliot Gardiner i el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras; la Mahler Chamber Orchestra i Daniele Gatti; i The Vaig trobar amb Kahchun Wong i la violinista Lliça Ferschtman.
"QUE EL PÚBLIC TORNE"
A aquest se sumen la Filharmònica Checa, amb Semyon Bychkov i el violoncel·lista Pablo Ferrández; l'Orquestra Nacional de França amb Cristian Macelaru i el pianista Alexandre Kantorow; la Simfònica SWR Stuttgart i Andrés Orozco-Estrada; la Deutschekammerphilarmonie Bremen, amb Paavo Jarvi i la violinista María Propietàries; i la New European Ensemble amb Tito Muñoz i amb l'oboísta Christopher Bouwman. Es podrà veure també a Il Pom d'Ore, sota la direcció de Maxim Emelyanychev.
El director del Palau de la Música ha mostrat la seua intenció d'acosta la música clàssica a tots els públics i ha parlat, sense donar detalls, de la idea de fer "concerts multitudinari" en "llocs grans". Igualment, ha dit que es mantindran tots els cicles de música habituals en l'auditori --jazz, pop, rock, les actuacions per a públic escolar i infantil, ha citat--. "Volem que el públic torne", ha precisat. La programació contempla també un concert homenatge a Sorolla.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :