El Constitucional declara nuls dos punts de la llei valenciana sobre el fons de cooperació municipal El Constitucional declara nuls dos punts de la llei valenciana sobre el fons de cooperació municipal
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Constitucional declara nuls dos punts de la llei valenciana sobre el fons de cooperació municipal

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucionals i nuls dos preceptes de la llei valenciana que regula el fons de cooperació municipal, però ha avalat la resta de la norma que permet destinació de fons sense precisar inicialment quin serà el seu objectiu concret, sempre que l'aportació siga proporcionada.

El Ple ha declarat nul l'article 7 d'aquesta llei al considerar que vulnera l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana al no crear el fons municipal "amb els mateixos criteris que el fons estatal". També ha considerat inconstitucional l'incís de l'apartat 6 de l'article 5 en el qual es fa referència a l'article 66 de l'Estatut autonòmic i la possibilitat que el Consell requereixi al president d'una diputació que respecte les directrius autonòmiques de coordinació, segons ha informat aquest dijous el tribunal.

Els magistrats s'han pronunciat així després de desestimar en la seua major part el recurs que van presentar els diputats del PP contra la norma. Un magistrat de l'ala progressista --Ramón Sáez-- i tres del sector conservador --Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i César Tolosa-- ja han anunciat que redactaran vots particulars on esbossaran els arguments pels quals s'oposen a la decisió de la majoria.

El Ple ha avalat la resta de la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana, ja que entén que l'obligació imposada a les diputacions provincials de contribuir amb el finançament del fons no suposa una obligació diferent de "allò a què estan obligades constitucional i legalment".

Quant a això, fonts jurídiques consultades han precisat que el Constitucional ha considerat ajustat a Dret que mitjançant la norma es reclame l'aportació de fons sense necessitat de fixar inicialment quina serà la seua finalitat, sempre que aquesta aportació siga proporcionada.

En la sentència --redactada per la magistrada María Luisa Balaguer-- es precisa que caldrà avaluar cas per cas si la comunitat autònoma ha superat o no els límits als quals està sotmesa.

El Grup Popular havia presentat el seu recurs basant-se en què la llei autonòmica 5/2021 "obliga" la Diputació d'Alacant a participar en el fons a parts iguals amb la Generalitat (PSPV-Compromís-UP) i "atempta contra l'autonomia financera de les diputacions provincials".

VOTS PARTICULARS

Sáez ha anunciat vot particular al considerar que la sentència de la majoria desdibuixa greument els estrictes límits que el bloc de la constitucionalitat imposa als poders de coordinació en el marc de l'Estat descentralitzat espanyol.

Arnaldo, Espejel i Tolosa, per la seua banda, han entés que la regulació de la llei impugnada --al imposar la participació forçosa de les diputacions provincials en un fons autonòmic-- és contrària a l'autonomia provincial constitucionalment garantida, ja que no es té adequadament en consideració els seus interessos. Els tres magistrats han criticat, entre altres qüestions, que la llei no tinga límit exprés respecte als fons a aportar ni a la finalitat que es persegueix amb ells.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal