El Congrés dels Diputats tramita ja la modificació del seu Reglament per a permetre l'ús de les llengües cooficials El Congrés dels Diputats tramita ja la modificació del seu Reglament per a permetre l'ús de les llengües cooficials
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Congrés dels Diputats tramita ja la modificació del seu Reglament per a permetre l'ús de les llengües cooficials

   Apliquen la tramitació exprés per a estrenar la traducció simultània en el debat de la investidura de Feijóo

El Congrés dels Diputats podria canviar el seu reglament perquè els parlamentaris puguen usar les llengües cooficials d'Espanya, a més del castellà, en les seues intervencions. Aquesta és la proposta que han presentat cinc grups polítics: el PSOE, Sumar, ERC, Bildu i PNB. Aquests partits defensen el reconeixement de la diversitat lingüística de l'Estat i el respecte als drets dels ciutadans que parlen altres llengües oficials.

La proposta no es refereix a cap llengua en concret, sinó que es basa en l'article 3 de la Constitució, que estableix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i que les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives comunitats autònomes. Així, la reforma permetria l'ús de qualsevol llengua oficial en alguna comunitat autònoma, com el català, el gallec o el basc, en tots els debats parlamentaris, tant en el Ple com en les comissions.

Els grups proponents volen que la reforma es tramite per la via d'urgència i s'aprove en dues setmanes, perquè puga entrar en vigor abans del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo com a president de la Xunta de Galícia, previst per a finals de setembre. D'aquesta manera, els diputats gallecs podrien usar el gallec en els seus discursos.

La reforma també afectaria els textos escrits que es presenten en el Congrés, com les proposicions de llei, les preguntes o les mocions. Per a aquests casos, s'estableix un període de transició de sis mesos per a adaptar els serveis de la Cambra i garantir la traducció i la publicació dels documents en les llengües cooficials.

La proposta ha generat reaccions trobades entre els altres grups polítics. Alguns la secunden com una mesura de normalització lingüística i de respecte a la pluralitat de l'Estat. Uns altres la rebutgen com una amenaça a la unitat nacional i a la igualtat dels ciutadans.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal