Un total de quatre de les 49 dones assassinades per violència de gènere en el que va d'any tenien mesures d'allunyament vigents en el moment de l'assassinat, segons es desprèn de l'estadística de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere.
Segons aquestes dades en 11 dels 49 casos hi havia constància institucional (per denúncies o unes altres) de violència de gènere i en deu casos s'havia iniciat el procés, encara que en quatre d'ells no va haver-hi continuació del mateix.
A més, dels onze casos en els quals hi havia constància institucional de violència de gènere, en cinc la víctima havia sol·licitat mesures d'allunyament, en altres cinc no constava aquesta sol·licitud i en un existien mesures d'ofici.
Així, de les 49 dones assassinades, solament en sis casos s'havien adoptat mesures de protecció i en dos d'ells, aquestes mesures no estaven vigents en el moment de l'assassinat perquè havia finalitzat el període de vigència. Segons les dades del Ministeri d'Igualtat, entre els quatre casos en què la víctima tenia mesura d'allunyament en vigor, en un d'ells es van infringir amb consentiment de la dona i en un altre, amb oposició d'ella, mentre que en els altres dos no consta.
En tot cas, de les dades es desprèn que existeix un problema d'infradenuncia ja que quasi el 80% de les dones assassinades per violència de gènere enguany no havia denunciat al seu agressor, un total de 39 de les 49 víctimes mortals, enfront d'un 20,4% (un total de 10 de les 49) que sí havia presentat una o més denúncies prèvies.
Quant al perfil de la víctima, més del 60% de les dones assassinades en el que va del 2023 tenien entre 31 i 50 anys (30 de les 49); un 24,4% tenia més de 51 anys; i un 14,2%, menys de 30 anys. A més, una de les víctimes era menor d'edat. Per país de naixement, en la seua majoria (29 de les 49) eren espanyoles i, atenent al tipus de relació amb l'agressor, 33 d'elles convivien amb el seu agressor.
MÉS DE LA MITAT, A ANDALUSIA I CATALUNYA
Per comunitats autònomes, Andalusia és la que concentra un major nombre de víctimes mortals per violència de gènere en el que va d'any, amb un total de 16 dones assassinades; seguida de Catalunya, amb nou; Comunitat Valenciana, amb cinc; Comunitat de Madrid, amb quatre; i Castella i Lleó i Canàries, amb tres cadascuna.
Mentre, les comunitats on s'han registrat menys víctimes mortals per violència masclista són: Galícia i País Basc, amb dos víctimes; i Aragó, Castella-la Manxa, Múrcia, Navarra i La Rioja, amb una dona assassinada cadascuna d'elles.
En el que va d'any 2023, un total de 49 dones han sigut assassinades per les seues parelles o ex-parelles, xifra que iguala al total de mortes en 2022 i a totes les mortes en 2021. A més, a data de 25 de setembre existixen dos casos en investigació.
L'últim cas confirmat és el d'una dona de 35 anys presumptament assassinada per la seua ex-parella el passat 24 de setembre en Villarverde (Madrid). Segons va informar el Ministeri d'Igualtat, la víctima tenia una filla i un fill menors d'edat, i existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor.
Amb la confirmació d'aquest cas, el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya ascendeix a 1.233 des del 2003, quan es van començar a recopilar dades. Així mateix, el nombre de menors orfes per violència de gènere a Espanya ascendeix a 48 en 2023 i a 425 des de 2013.
Quant al perfil de l'agressor, quasi un 40% d'ells (19 dels 49) tenia entre 41 i 50 anys; un 14,3%, entre 31 i 40; un altre 14,3%, entre 21 i 30; i un 32,6%, més de 51 anys. Un total de 25 dels 49 eren espanyols i 24, d'origen estranger. En la majoria dels casos (32 dels 49) no va haver-hi temptativa de suïcidi, en 12 casos es van suïcidar i en cinc va haver-hi intent de suïcidi.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :