Ximo Puig Insta a preservar la Pau Lingüística i evitar abrir antigues ferides Ximo Puig Insta a preservar la Pau Lingüística i evitar abrir antigues ferides
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ximo Puig Insta a preservar la Pau Lingüística i evitar abrir antigues ferides

Ximo Puig Garantix que la Denominació 'Català-Valencià' Apareixerà en el Congrés dels Diputats


El líder del PSPV, senador territorial i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la denominació 'català-valencià' serà visible en el Congrés dels Diputats, una sol·licitud formal del seu partit. A més, ha instat al Consell, format per PPCV i Vox, a evitar obrir "velles ferides" o una "batalla cultural" en relació a l'ús de la llengua.


Puig confia que se respecten totes les llengües oficials, en sintonia amb la posició de la nova presidenta de la cambra, Francina Armengol. Aquesta declaració és una resposta a la recent defensa del valencià per part de la Generalitat, després que la presidenta del Congrés anunciara l'autorització de l'ús de català, gallec i basc a la Cambra Baixa.


"La realitat d'Espanya acaba imposant-se", va afirmar Puig durant una roda de premsa després de reunir-se amb la direcció del grup socialista en Les Corts, diputats i senadors, i membres de la direcció del PSPV.


Amb vista a l'ofensiva anunciada pel Consell per protegir el valencià, Puig va assegurar que Armengol garantirà l'ús de totes les llengües al Congrés, la qual cosa seria històrica des de 1834. A més, va destacar la importància que la denominació del valencià aparega al costat de la del català, com s'estableix actualment en el Comitè Europeu de les Regions.


Per aconseguir-ho, Puig va reconèixer que la presidenta del Congrés haurà de mantenir converses i, si cal, introduir canvis en el reglament de la cambra.


El líder del PSPV també va instar el Consell a no recular en la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià i va posar èmfasi en què l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és una institució apolítica. Va advertir dels perills de la confrontació en detriment del valencià.


Com a resposta a les crítiques del PP sobre la "guerra de la llengua" al Congrés, Puig es va preguntar si "defendran la llengua aquells que no l'utilitzen" i va assenyalar que a les institucions europees s'utilitzen més de 25 llengües sense problemes.


A més, va criticar que la vicepresidenta segona, Susana Camarero, pronunciara una declaració institucional que s'aprovarà en el primer ple del Consell de setembre, considerant que no era necessari anunciar-la prèviament.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal