WorldCoin: per què escaneja l'iris de milions d'usuaris aquesta aplicació global de criptomonedes WorldCoin: per què escaneja l'iris de milions d'usuaris aquesta aplicació global de criptomonedes
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

WorldCoin: per què escaneja l'iris de milions d'usuaris aquesta aplicació global de criptomonedes

Rokas Tenys/Shutterstock

WorldCoin és un món recent nascut en el qual l'economia funciona amb tokens i el seu "govern" promet un entorn financer més igualitari. Per a formar part d'ell és necessari aportar una prova biomètrica: l'escaneig de l'iris. I això ha fet que, res més nàixer, ja estiga sota sospita.

La justificació d'aquesta prova? Per a garantir la seguretat dels qui inverteixen, compren o venen en aquest mercat, WorldCoin necessita una eina que garantixi que de l'altre costat hi ha un humà, i no un robot o un impostor. Amb aquest fi, el seu protocol d'identitat, World ID, rastreja els bots i les identitats virtuals falses. Però, a més, exigeix als usuaris que s'uneixen a la xarxa que miren amb atenció a una esfera platejada anomenada Orb que escaneja el seu iris, prova indiscutible de la seua identitat humana i única.

La batalla per la seguretat

Per aquest motiu, a Kenia han suspés l'activitat de WorldCoin. I diferents autoritats europees han obert investigacions. A França, sense anar més lluny, la Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (CNIL) ha obert investigacions a WorldCoin per possibles infraccions a la privacitat de dades, i apunten a preocupacions serioses sobre vigilància biomètrica sense consentiment informat.

Entre tant, a Argentina, l'advocat Daniel Monastersky, expert en protecció de dades, ha alertat l'Agència d'Accés a la Informació Pública sobre la possibilitat que WorldCoin estiga infringint la llei de protecció de dades personals del país i no estiga complint amb els estàndards de privacitat i seguretat en recollir dades biomètriques de les persones.

La línia vermella d'escanejar l'iris

Per a WorldCoin ("MónMoneda" si fem una traducció literal), la identitat digital és una eina bàsica per a garantir la seguretat i la fiabilitat de les transaccions de criptomonedes. Per a garantir que cada participant siga una persona real, escaneja el seu iris amb un dispositiu anomenat Orb i el converteix en un codi alfanumèric. Si la persona encara no s'havia registrat en WorldCoin, rep una participació quan s'enregistra per primera vegada.

Orb, l'esfera platejada de WorldCoin que escaneja l'iris dels usuaris. WorldCoin, CC BY-SA

En el context de les criptomonedes, la identitat digital juga un paper essencial, atès que garanteix que les parts involucrades siguen les que afirmen ser, la qual cosa ajuda a prevenir el frau i el robatori. Per exemple, quan un usuari de criptomonedes desitja enviar fons a un altre usuari, ha de proporcionar la seua identitat digital al destinatari. El destinatari pot, llavors, verificar la identitat de l'usuari utilitzant la seua identitat digital. Una vegada que la identitat de l'usuari ha estat verificada, el destinatari pot acceptar els fons.

La imatge original dels iris no s'emmagatzema ni es carrega i no és necessària altra informació personal. A través de la criptografia moderna, aquest codi alfanumèric no està vinculat ni a la targeta, ni al compte bancari ni a les transaccions de l'usuari, la qual cosa protegeix encara més la seua privacitat.

Una vegada que WorldCoin ha rebut un escàner d'iris únic, el projecte emet una identitat digital anomenada World ID. L'ID no són les dades biomètriques de l'usuari, sinó un identificador creat mitjançant un mètode criptogràfic anomenat proves de coneixement zero.

No obstant això, això no significa que no hi haja perills.

La part frontal de la placa base de Orb, l'esfera platejada que escaneja l'iris dels usuaris de WorldCoin. WorldCoin, CC BY

El nou DNI en WorldCoin

Les zero-knowledge proofs o proves de coneixement zero són un tipus de criptografia que permet a una part (el prover) demostrar a una altra (el verifier) que alguna cosa és certa, sense revelar cap informació addicional.

Funcionen mitjançant interaccions cuidadosament dissenyades en les quals el prover respon preguntes del verifier. Al final, el verifier queda convençut de la veracitat de l'afirmació, però sense obtenir dades confidencials.

S'utilitzen per a validar transaccions preservant la privadesa. El prover demostra que posseeix fons per a una transacció, sense exposar el seu saldo real. WorldCoin aplica aquest concepte a la identitat digital, permetent verificar usuaris sense compartir dades biomètriques reals.

La promesa d'una democratització de les finances

Sota la promesa d'una possible renda bàsica universal, WorldCoin ha despertat esperances, però també suspicàcies des d'una perspectiva decolonial. Si bé la idea d'una renda bàsica incondicional o universal sona atractiva, alguns crítics advertixen sobre els riscos d'implementar-la mitjançant col·lecció massiva de dades biomètriques en països en vies de desenvolupament. Això podria perpetuar dinàmiques colonials on potències estrangeres extreuen recursos i dades de poblacions vulnerables.

A més, la manca d'un marc regulador clar en molts d'aquests països genera dubtes sobre la violació de drets i privadesa dels usuaris. La promesa de WorldCoin sembla benigna, però és crucial analitzar-la críticament i assegurar que no replique injustícies del passat en el context del colonialisme de dades.

Els governs i ciutadans de països en vies de desenvolupament han d'exigir transparència, consentiment informat i protecció de dades abans d'adoptar aquesta controvertida tecnologia.

The Conversation

Aníbal M. Astobiza en TheConservation

Traducció al valencià Àgora CT.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal