Científics del Consorci Euclid de l'ESA han desenvolupat una de les simulacions per ordinador més precises i completes de l'estructura a gran escala de l'Univers mai produïda.
La missió Euclid de l'ESA --llançada el 1 de juliol i que ja ha enviat les seues primeres imatges-- crearà un mapa 3D de l'Univers que els científics utilitzaran per mesurar les propietats de l'energia fosca i la matèria fosca i descobrir-ne la seua enigmàtica naturalesa.
El mapa contindrà una gran quantitat de dades, cobrirà més d'un terç del cel i la seua tercera dimensió representarà el temps que abarca 10.000 milions d'anys d'història còsmica.
Però enfrontar-se amb l'enorme i detallat conjunt de dades innovadores que produiran les observacions d'Euclid no és una tasca fàcil. Per preparar-se per a això, els científics del Consorci Euclid han desenvolupat la simulació Euclid Flagship i l'ESA ha publicat un vídeo explicatiu.
En executar-se en grans bancs de processadors avançats, les simulacions per ordinador proporcionen un laboratori únic per modelar la formació i evolució d'estructures a gran escala a l'Univers, com ara galàxies, cúmuls de galàxies i la xarxa còsmica filamentosa que formen.
Aquestes tècniques computacionals de vanguardia permeten als astrofísics rastrejar el moviment i el comportament d'un nombre extremadament gran de partícules de matèria fosca sobre volums cosmològics sota la influència de la seua pròpia atracció gravitatòria. Reprodueixen com i on es formen i creixen les galàxies, i s'utilitzen per predir la seua distribució al llarg de l'esfera celestial.
Crónica CT
* pots llegir-ho perquè som Creative Commons
Cap comentari :