Una drecera matemàtica per afinar reactors de fusió Una drecera matemàtica per afinar reactors de fusió
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una drecera matemàtica per afinar reactors de fusió

L'estudiant de postgrau Alexandra LeViness juntament amb part d'un estel·larator, un dispositiu de fusió retort diseñat per a confinar plasma ultracalent per a facilitar les reaccions de fusió. - ELLE STARKMAN

   Científics de Princeton han trobat una atall matemàtica que pot ajudar a aprofitar l'energia de fusió, una font potencial d'energia neta i inesgotable.

   El mètode permet predir més fàcilment en quina mesura un estel·larator, un dispositiu retort dissenyat per a reproduir l'energia de fusió que alimenta al sol i les estrelles, pot retenir el calor crucial per a aconseguir les reaccions de fusió.

   "No podem simular els moviments de totes les partícules individuals en tots els camps magnètics possibles, això requeriria una potència informàtica gairebé infinita", va dir en un comunicat Alexandra LeViness, estudiant graduada en física de plasma al PPPL (Princeton Plasma Physics Laboratory). "En canvi, hem de fer servir una atall", va dir LeViness, autora principal de l'article que informa els resultats en la revista Nuclear Fusion.

   "Aquesta investigació mostra que podem trobar la millor forma de camp magnètic per a confinar el calor en calcular alguna cosa més fàcil: quanta distància agafen les partícules ràpides de les superfícies corbes del camp magnètic en el centre del plasma", va dir LeViness. "Aquest comportament es descriu mitjançant un número conegut com a gamma C, que vam descobrir que es correspon consistentment amb la confinació de plasma".

   De fet, l'atall avança en la investigació futura de l'estel·larator, va dir LeViness, "perquè com més partícules de moviment ràpid romanguen en el centre del plasma, més calent serà el combustible i més eficient serà l'estel·larator".

   La fusió allibera grans quantitats d'energia mitjançant la combinació d'elements lleugers en forma de plasma, l'estat carregat i calent de la matèria composta per electrons lliures i nuclis atòmics que constitueix el 99 % de l'univers visible. Científics de tot el món busquen aprofitar les reaccions de fusió per a crear un subministrament virtualment inesgotable d'energia neta i segura per a generar electricitat.

   Els estel·larator, desenvolupats pel fundador de PPPL, Lyman Spitzer, en la dècada de 1950, funcionen sense el risc de les interrupcions nocius a les quals s'enfronten els dispositius de fusió en forma de rosquilla anomenats tokamaks. Però han estat incapaços durant molt de temps de contenir el calor tan bé com els tokamaks, que tenen camps magnètics semblants.

   "Però fent servir tècniques com la que va estudiar LeViness, hem pogut trobar configuracions magnètiques per a estel·laradors que contenen calor tan bé com els tokamaks", va dir Elizabeth Paul, professora assistent de física aplicada a la Universitat de Columbia.

(EP)
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal