Un refredament extrem fa 1,12 milions d'anys va acabar amb la primera ocupació humana a Europa Un refredament extrem fa 1,12 milions d'anys va acabar amb la primera ocupació humana a Europa
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un refredament extrem fa 1,12 milions d'anys va acabar amb la primera ocupació humana a Europa

Les restes de homininos més antics que es coneixen a Europa procedeixen de la península ibèrica i suggereixen que els primers éssers humans arcaics van arribar del sud-oest d'Àsia fa 1,4 milions d'anys. El clima en aquesta època del Plistocé d'hora es caracteritzava per períodes interglacials càlids i humits i períodes glacials suaus, per la qual cosa durant molt de temps s'ha suposat que, una vegada arribats els primers humans, van ser capaços de sobreviure en el sud d'Europa a través de múltiples cicles climàtics i adaptar-se a unes condicions cada vegada més fredes dels últims 900.000 anys.

No obstant això, un estudi realitzat per un equip internacional dirigit per investigadors de l'University College London (UCL), l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) i el Centre IBS de Física del Clima de Corea del Sud publicat en la revista Science ha descobert l'aparició de condicions glacials extremes desconegudes fins ara fa al voltant de 1,12 milions d'anys. "Això desafia la idea d'una ocupació humana primerenca i permanent d'Europa", afirma el professor de la UCL Chronis Tzedakis.

Un equip de paleoclimatólogos de la UCL, la Universitat de Cambridge i el IDAEA-CSIC va reconstruir les condicions d'un testimoni sedimentari marí mostrejat enfront de les costes de Portugal, que ha mostrat la presència de canvis climàtics abruptes que van culminar en un refredament glacial extrem fa 1,12 milions d'anys.

"Per a la nostra sorpresa, descobrim que el refredament va ser comparable als esdeveniments més extrems de les glaciacions recents", afirma el professor Joan Grimalt, investigador del CSIC en el IDAEA. Això hauria sotmés a les xicotetes bandes de caçadors-recol·lectors a un estrés considerable, "sobretot perquè els primers humans podrien haver mancat d'adaptacions com l'aïllament suficient de greix i també de roba eficaç, refugis o coneixements per a fer foc", segons la investigadora Vasiliki Margari.

Per a avaluar l'impacte del clima en les primeres poblacions humanes, els investigadors del Centre de Física del Clima del IBS van desenvolupar un model d'adequació de l'hàbitat que relaciona les dades climàtiques amb les proves fòssils i arqueològiques d'ocupació humana en el sud-oest d'Euràsia recopilades per investigadors del Museu d'Història Natural de Londres i del Museu Britànic. "Els resultats van mostrar que el clima entorn del Mediterrani es va allunyar molt de les condicions preferides pels primers humans durant el màxim glacial fred", segons el professor del IBS Axel Timmermann.

En conjunt, les dades i els resultats del model suggereixen que la península ibèrica, i més en general el sud d'Europa, es va despoblar almenys una vegada en el Plistocé primerenc. L'aparent absència d'eines de pedra i restes humanes durant els 200.000 anys següents planteja la intrigant possibilitat d'un parèntesi de llarga duració en l'ocupació europea. "Si això és cert", afirma el coautor, el professor Chris Stringer, del Museu d'Història Natural de Londres, "Europa podia haver sigut recolonitzada fa uns 900.000 anys per homininos més resistents, amb canvis evolutius o de comportament que van permetre la supervivència en la creixent intensitat de les condicions glacials del Plistocé Mitjà".

Font CSIC 


.
desde CSIC
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal