Treball acudirà a la via penal si les empreses de repartiment segueixen emprant falsos autònoms Treball acudirà a la via penal si les empreses de repartiment segueixen emprant falsos autònoms
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Treball acudirà a la via penal si les empreses de repartiment segueixen emprant falsos autònoms

Les empreses que reincidisquen en la contractació de falsos autònoms podrien enfrontar-se a penes de presó segons el Ministeri de Treball"

El Ministeri de Treball està requerint a les plataformes de repartiment a domicili el compliment de les sentències que han fallat que les persones contractades com a autònomes són, en realitat, treballadores per compte aliena.

D'acord amb la informació avançada aquest divendres per 'El País', que ha pogut confirmar Europa Press, si aquests requeriments no fructifiquen, el Departament que dirigeix, en funcions, Yolanda Díaz traslladarà a la Fiscalia la documentació pertinent perquè exerceixi les accions oportunes per via penal. "Aquest requeriment és la prèvia a l'aplicació de l'article 311.2 del Codi Penal, recentment modificat", han afirmat des de Treball.


Segons el Ministeri, s'han detectat casos en què els treballadors d'aquestes plataformes continuen prestant serveis a través de la figura de treballador autònom, tot i que el 12 d'agost de 2021 va entrar en vigor la coneguda 'llei rider', que obliga a aquestes companyies de repartiment a contractar com a treballadors asalariats als seus repartidors.


Les empreses que reincidisquen en la contractació de falsos autònoms podrien enfrontar-se a penes de presó de sis mesos a sis anys, segons la reforma que posteriorment (2022) es va aprovar mitjançant una esmena al Congrés de l'article 311 del Codi Penal, presentada pels grups parlamentaris del PSOE i Unides Podem.


La 'llei rider' va ser fruit de l'acord que van aconseguir el passat mes de març el Ministeri de Treball i Economia Social, CCOO i UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme i afecta les relacions laborals entre les plataformes dedicades al repartiment o distribució de qualsevol producte o mercaderia i els seus treballadors, és a dir, que no afecta només les empreses de repartiment de menjar a domicili com Glovo, Uber Eats i Deliveroo.


La llei reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem en setembre de 2020, en la qual establia que els repartidors són treballadors per compte aliè i no autònoms.


A més a més, la norma contempla que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que envolten els algoritmes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, incloent-hi l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal