Què tenim en ple estiu, un refredat o tenim alguna cosa més? Què tenim en ple estiu, un refredat o tenim alguna cosa més?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Què tenim en ple estiu, un refredat o tenim alguna cosa més?

 El epidemiòleg de Fisabio, Salvador Peiró, adverteix de l'augment de casos provocats per una variant que té una gran capacitat d'evasió de la protecció que ofereixen les vacunes front a la infecció, tot i que no acostuma a desenvolupar COVID greu. Es tracta de la variant XBB 1.15, molt contagiosa, tot i que sol presentar-se com un quadre gripal o de refredat. Malgrat aquest augment de casos, Peiró no considera necessari prendre mesures especials d'cap mena.

En aquest sentit, el mateix investigador de Fisabio recomana als contagiats l'ús de la mascareta quan surten al carrer o quan estan amb persones majors o vulnerables, i consultar amb el metge si noten dificultat respiratòria.

Pel que fa a la possibilitat d'una campanya de vacunació de reforç a la tardor, especialment per a persones majors i vulnerables, Peiró considera convenient estudiar-la. Proposa la inoculació de noves vacunes adaptades a les noves soques i la seua combinació amb la vacuna de la grip.

En resum, el científic ressalta l'increment de casos de COVID, però considera que no és necessari prendre mesures excepcionals en l'actualitat, però sí s'ha de tenir en compte la possibilitat de vacunacions de reforç per als grups més vulnerables a l'entrada de la tardor

Recomana als contagiats l'ús de la màscara quan isquen al carrer o vagen a estar amb persones majors o vulnerables. Si fora posible no usar el transport públic si tenim constacia dels contagi. 

Aconsella consultar amb el metge si es noten dificultats respiratòries.

Aquestes recomanacions busquen protegir la població i evitar la propagació del virus, especialment en aquells grups més susceptibles a desenvolupar complicacions per la infecció.

Simptomes

No és estrany un refredat a l'estiu, però si és inusual, per tant cal sospitar que pot no ser només un constipat

Els símptomes de la COVID-19 i la grip són molt similars i, en alguns casos, poden ser asimptomàtics, la qual cosa pot portar a confondre totes dues malalties. No obstant això, hi ha unes certes diferències que permeten distingir-les.

Els símptomes comuns que totes dues malalties poden produir inclouen mal de cap, tos, dolor muscular, cansament, mal de gola, degoteig del nas o congestió nasal, febre, nàusees o vòmits, diarrea i falta d'aire o dificultat per a respirar. L'única diferència destacada és la pèrdua del sentit del gust o de l'olfacte, que és més característica de la COVID-19 persistent.

Una de les principals diferències entre totes dues malalties és el temps d'aparició dels símptomes. Mentre que els símptomes de la COVID-19 solen aparéixer de 2 a 14 dies després de l'exposició al virus, la grip es manifesta entre 1 i 4 dies després de contraure el virus. A més, la COVID-19 pot derivar en símptomes més greus, com a coàguls de sang, afeccions posteriors a la malaltia i inflamació multisistèmica.

Recorden que quant a la forma de contagi, totes dues malalties es transmeten a través de xicotetes gotetes respiratòries alliberades en tossir, esternudar, respirar o parlar. Per tant, si s'està en estreta proximitat amb una persona infectada, es podria inhalar aquestes gotetes i contagiar-se. També és possible infectar-se en tocar una superfície contaminada amb el virus i després emportar-se les mans a la boca, nas o ulls, que són vies d'entrada per al contagi. No obstant això, el risc de contagi per aquesta via és baix.

Finalment, és important tindre en compte que mentre que per a la COVID-19 només existeix un tractament antiviral específic, encara que si les vacunes que s'han anat distribuint per Sanitat. En el cas de la grip hi ha diversos tractaments i vacunes disponibles que es poden utilitzar al llarg dels anys, sent la vacuna contra la grip administrada anualment.

A més, és important esmentar que en l'actualitat existeixen proves diagnòstiques disponibles en les farmàcies que permeten determinar quin de les dues malalties es té. Aquests tests poden ajudar a diferenciar si els símptomes són causats per la COVID-19 o per la grip, la qual cosa és especialment útil per a un diagnòstic primerenc i una adequada atenció mèdica. 

És fonamental que les persones que presenten símptomes acudisquen a un professional de la salut per a realitzar la prova i rebre el tractament adequat, si és necessari. Aquestes proves en farmàcia brinden una eina addicional per al control i la prevenció de totes dues malalties, ajudant a prendre decisions més informades sobre  la salut.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal