Per què s'arrissa el pèl a l'estiu? Per què s'arrissa el pèl a l'estiu?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Per què s'arrissa el pèl a l'estiu?

Si tens el cabell arrissat, sabies que cada dia és una nova aventura. Què farà el meu cabell avui? Per què s'arrisca millor uns dies que altres? Fins i tot les persones amb cabell més llest poden notar que se'ls arrissa una mica, o siga sinceres, que se'ls encrespa, en els dies humits d'estiu.

Com a persona amb cabell arrissat, sempre estic buscant la millor manera de cuidar-lo i entendre'l. Com a química, m'interessa la ciència que hi ha darrere del comportament del meu cabell a nivell molecular. Hi ha diferents tipus de cabell, des de llis a arrissat, i es comporten de forma diferent segons la seua estructura. Però la composició molecular del cabell és la mateixa.

Estructura del cabell

El cabell comença a créixer sota la superfície de la pell, però és el que passa després que surt el que determina si tens un bon dia de cabell o un de dolent.

Cada cabell pot tindre tres capes: la medul·la, la còrtex o cortesa, i la cutícula. És com si cada cabell fora un xicotet tronc d'arbre.

El nucli del cabell és la medul·la. Reté la humitat, com la medul·la en el centre del tronc d'un arbre. És també una part molt fràgil, però només els cabells gruixuts o àspers la contenen. Les persones amb cabell fi o ros generalment no tenen capa medular.

A continuació està la còrtex, que constitueix la major part del cabell i és anàloga a la fusta d'un arbre. La còrtex està formada per molècules proteiques en forma de molla que s'ordenen en files paral·leles en un feix cilíndric. La forma exacta d'eixe feix està determinada pel fol·licle pilós, que és un porus de la pell des del qual creix el cabell.

La forma en què el cabell ix del fol·licle influeix en la distribució de les seues proteïnes. Així, un fol·licle recte produeix cabell llis i un fol·licle corbat produeix cabell arrissat. Com menys uniformement estiguen distribuïdes les proteïnes, més arrissat serà el cabell. El codi genètic també influeix en la forma de la còrtex i, per tant, en la forma i el gruix del cabell.

Finalment, la capa més externa del cabell es diu cutícula. La cutícula és com la còrtex d'un arbre i fins i tot sembla còrtex al microscopi.

La funció de la cutícula és protegir la còrtex, però la cutícula es danya molt fàcilment. Imagineu-vos llevar o traure la còrtex d'un arbre. Si ho fèreu, la fusta de l'interior quedaria exposada a la pèrdua d'humitat, a l'entorn i al deteriorament.

El mateix ocorre amb cada cabell. Quan la cutícula es danya pel raspallat, els productes químics, el vent o la calor, a les proteïnes de la còrtex els costa molt més mantindre's unides. Això significa que poden perdre humitat, guanyar-la, desfilagarsar-se com una corda, el que provoca puntes obertes i fins i tot trencar-se. Tots aquests factors poden influir en l'aspecte del cabell.

El cabell en estiu

I què té a veure tot açò amb la humitat? Bé, les proteïnes del cabell contenen molts enllaços químics permanents. Només els tractaments químics com les permanentes o les arrissades poden canviar aquests enllaços. Però hi ha un altre fenomen natural que manté les molècules de proteïna de la còrtex en línia: alguna cosa anomenada enllaç d'hidrogen.

Les llargues i fibroses molècules de proteïna de la còrtex contenen diminutes càrregues positives i negatives en tota la seua estructura. Com les càrregues oposades s'atrauen, fileres senceres de proteïnes poden atreure's entre elles com a petits imants febles.

Escalfar o mullar el cabell trenca l'atracció magnètica entre aquestes files de proteïnes. Així, el calor i l'aigua poden reorganitzar les proteïnes del cabell trencant els enllaços d'hidrogen que mantenen unida la seua estructura.

L'aigua és una de les millors molècules en enllaços d'hidrogen. Així que quan una molècula d'aigua té l'oportunitat de formar un enllaç d'hidrogen amb alguna cosa, ho fa.

En el cabell, l'aigua pot formar enllaços d'hidrogen entre les files de proteïnes en la còrtex capilar. És el grau en què açò ocorre el que determina el destí del cabell.

Quan només entra una mica d'aigua en el cabell, com pot ocorre en condicions de baixa humitat o quan la cutícula està sana i és capaç de mantindre molta aigua fora de la còrtex, el cabell pot arrissar-se. Quan la humitat és alta o la cutícula està danyada, entra més aigua en el cabell. Massa aigua pot inflar i esquerdar la cutícula, fent que el cabell parega encrespado.

Molta gent considera que el problema del cabell encrespado és la humitat, però pentinar-se en un ambient humit i després entrar en un més sec també pot ser un problema. Les molècules d'aigua que abandonen la còrtex capilar també poden provocar un canvi en el comportament del cabell.

Tractar el cabell en estiu

Una capa de cutícula danyada deixa la còrtex més susceptible a que les molècules d'aigua entren o surten i causen estralls en el cabell. Cada vegada que les molècules d'aigua entren o surten, l'estructura del cabell pateix i la pentinada pot arruïnar-se. Quan la cutícula està sana, pot protegir la còrtex i fer que el cabell siga menys susceptible als canvis climàtics o mediambientals. En resum, una cutícula capilar sana ajuda a mantindre l'humitat adequada en la còrtex.

La calor de les eines de pentinat és el major culpable d'estropear les cutícules, però els tractaments químics, el raspallat, el sol i el vent també poden causar danys. Evitar aquestes activitats pot ajudar, però algunes coses, com l'exposició al sol, no poden evitar-se.

També pots cuidar el teu cuir cabellut: un cuir cabellut net i sa condueix a unes cutícules capilars sanes. Utilitzar productes hidratants en el cabell també pot ajudar a mantindre la salut de les cutícules. Els olis i els tractaments hidratants fins i tot poden restaurar les cutícules danyades. La bona notícia és que si coneixes bé el teu cabell i el tractes bé, pots ajudar a prevenir els efectes indesitjats de la humitat.


. Tara S. Carpenter Principle Lecturer, University of Maryland, Baltimore County
desde TheConversation
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal