Paterna ha viscut la Gran Nit Mora i Cristiana música i color en el seu 50 Aniversari Paterna ha viscut la Gran Nit Mora i Cristiana música i color en el seu 50 Aniversari
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Paterna ha viscut la Gran Nit Mora i Cristiana música i color en el seu 50 Aniversari

Un any més, la Gran Nit Mora i la Gran Nit Cristiana inunden els carrers de Paterna de música, elegància i color, amb major intensitat i capacitat de convocatòria enguany durant aquest cap de setmana, amb la celebració del 50 Aniversari de les Festes de Moros i Cristians en la capital de la comarca de l'Horta Nord.

El dissabte 19 es va celebrar la Gran Nit Mora, amb l'avanç de les 13 comparses del bàndol de mitja lluna. Sota la Capitania de Zihara, fundada en 1984, les filaes van avançar amb majestuositat pels carrers de Paterna amb María Cristina Jiménez com a capitana i Mónica Olmo en el lloc de banderera.

A continuació, els van seguir els estendards de Tuareg, Abbasies, Realistes, Nazaries, Alima, Marràqueix, Zegries, Pirates Moros Barbarescos, Alhama, Beduins, Raxida i Yuballa amb unes magnífiques coreografies, tancant l'ostentació la Federació de Intercomparsas.

El diumenge 20 li va arribar el torn a les 11 comparses que formen part del bàndol de la creu i van regalar tot un espectacle al públic amb motiu de la Gran Nit Cristiana.

D'aquesta manera, la comparsa Els Vilaragut, creada en 2003, va liderar el bàndol cristià també amb atractius vestits i marxes solemnes. Pascual Daroqui com a capità i Carmen Arias com a banderera van marxar al capdavant i van completar la comitiva durant aqueixa nit la resta de filaes de les comparses Guerreres de Tadmir, Guardianes de Sibil·la, Cavallers Templaris, Muntanyeses de Irta, Jaume I, Artal de Lluna, Corsaris, Almogàvers, Zíngara i Arqueres.

Així mateix, les filaes de la comparsa Alhama, fundadora dels 50 anys d'aquesta festivitat, com de Vilaragut en la Nit Mora i Cristiana, respectivament, van comptar amb un comparser d'honor, l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, que va marxar el dissabte i diumenge.

Per part seua, la Tinenta Alcalde de Garantia Social, Igualtat i Tradicions, Isabel Segura qui també s'ha sumat a la desfilada de la Gran Nit Cristiana a més de la regidora d'Inclusió Social, Joventut i Foc, Andrea López, ha manifestat "el gran atractiu i espectacularitat de les Festes de Moros i Cristians de Paterna que és un referent a la nostra província de València, gràcies al colorit dels majestuosos vestits i les marxes en les desfilades de les diferents comparses" al mateix temps que ha subratllat que "és un orgull que aquesta festivitat complisca ja cinquanta anys d'història liderada per la comparsa mora Alhama, fundadora d'aquesta celebració".

El recorregut, el mateix per a les dues jornades, es va iniciar en l'avinguda Primer de Maig, on es van concentrar tots els comparsers i comparseres. L'itinerari va continuar per l'avinguda Vicente Mortes, va passar pel carrer i la plaça Major, per Mèdic Ballester, va travessar la plaça Enginyer Castells i va baixar pel carrer Conde Montornés fins a l'encreuament de la plaça de l'Exèrcit Espanyol amb Miguel Hernández.

La presidenta de la Federació Intercomparsas, Mª Ángeles Salvador, ha destacat que "els Moros i Cristians de Paterna són un pilar fonamental de la Festes Majors de Paterna en la qual els nombrosos comparsers i comparseres treballen amb passió i molta il·lusió els 365 dies per a mantindre aquesta tradició i superar-se cada any amb la celebració d'uns actes inigualables".

D'altra banda, la nit de dilluns 21 es realitzaran la desfilada i el parlament infantil que recorrerà el carrer Major, la plaça Major, Mèdic Ballester i finalitzarà en la plaça Enginyer Castells on es realitzarà la representació infantil del Lliurament de la ciutat al Rei Jaume I.

El dimarts 22 d'agost, les comparses commemoren la recreació del lliurament pacífic de Paterna a Jaume I El Conqueridor enfront de l'atenta mirada d'espectadors i espectadores.

Per a tancar el calendari d'actes de Moros i Cristians es durà a terme l'arriat de banderes al balcó de l'Ajuntament aqueixa mateixa nit a càrrec de les capitanies sortints punt per al bàndol de la mitja lluna i la creu al costat de les capitanies entrants per a la pròxima edició.

I, finalment, el dimecres 23 d'agost, se celebrarà un magnífic concurs de disfresses i sopar de germanor com a acte de clausura per a les comparses.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal