No arrisques la salut dels teus ulls aquest estiu: com triar les ulleres de sol correctament i evitar les infeccions de la piscina No arrisques la salut dels teus ulls aquest estiu: com triar les ulleres de sol correctament i evitar les infeccions de la piscina
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

No arrisques la salut dels teus ulls aquest estiu: com triar les ulleres de sol correctament i evitar les infeccions de la piscina


Image de valeria_aksakova en Freepik

En aquesta època de l'any molts de nosaltres estem gaudint o a punt de gaudir de les vacances: excursions d'un dia, la platja, la muntanya, un canvi d'escenari.

Encara que no abandonem la nostra llar, l'estiu comporta diversos riscos que poden afectar la salut dels nostres ulls i poden espatllar la temporada si no seguim algunes normes i precaucions bàsiques.

Radiació solar: com triar les ulleres de sol adequades

No hi ha cap dubte que és essencial protegir la pell amb crema solar sempre que estiguem exposats a la radiació solar. Això és especialment cert a l'estiu, quan sol ser més intensa i dura més temps cada dia. Però no sempre prestem la mateixa atenció als nostres ulls.

Més que un simple accessoris de moda, les ulleres de sol són, sobretot, protecció pels nostres ulls. A més, també ens ajuden a cuidar la pell que els envolta, la més prima i delicada de tot el cos.

Per tant, les ulleres de sol no només han de ser estètiques. També és important tenir en compte les tres característiques més importants que hem de buscar en elles:

  • Que estiguen aprovades i hagen passat tots els seus components pels controls de qualitat adequats. La marca CE indica que han superat tots els controls de la UE.

  • Que filtrin la llum que "no podem veure": la ultraviolada (UV), la part més perjudicial de la radiació solar. Les ulleres de sol haurien de portar una sigla seguida d'un número, com ara UV400, indicant que filtren tota la radiació amb probabilitat de causar problemes com la fotoceratiti o la fotoconjuntivitis.

  • Que, quan usem les ulleres de sol, la llum del sol no ens deslluïsca, és a dir, que les seues lents siguen més o menys fosques. Un codi numèric, de l'1 al 4, indica no solament la foscor del filtre de menor a major, sinó també l'activitat per a la qual està indicat o contraindicat.

Aquests tres factors sempre haurien d'estar convenientment assenyalats a les ulleres de sol si són de bona qualitat. Per això, és important comprar-les en establiments que oferisquen aquesta garantia i tinguen personal especialitzat capaç d'indicar el filtre adequat a les nostres necessitats.

Una passejada pel camp no requereix el mateix tipus de protecció que un dia a la platja o practicant esports aquàtics. Finalment, recorda protegir els ulls dels xiquets, que són més delicats que els dels adults, no només amb barrets o viseres, sinó també amb ulleres amb un filtre i mida adequats.

El fred a l'interior, el calor a l'exterior: la lluita contra els ulls secs

Per fer front a les altes temperatures de l'estiu, busquem llocs -a casa, al cotxe, en un restaurant- que tinguen aire condicionat o ventiladors. Aquests creen corrents d'aire fresc, però també eixuguen l'ambient i, per tant, la superfície dels nostres ulls.

Per a veure bé i evitar molèsties, necessitem que la superfície ocular estiga coberta i humitejada per llàgrimes. Una bona recomanació és mantenir-se lluny o, com a mínim, no exposar-se directament a les reixes per les quals aquests aparells expulsen aire fred. Això ajudarà a minimitzar la sensació de molèstia i de sorra que provoca els ulls secs i el rogejament dels ulls. A més, aquesta situació pot ser especialment molesta si portem lents de contacte.

En l'exterior, les altes temperatures estivals també poden causar aquesta incòmoda sensació, encara més si l'aire està sec. Podem intentar alleujar el problema amb col·liris, que hidraten i lubriquen. No són molt semblants a les llàgrimes naturals, però ajudaran a alleujar les molèsties. Els seus components, com l'àcid hialurònic, creen una fina capa d'humitat que es manté durant un temps a la superfície de l'ull.

Podem usar els col·liris sempre que els necessitem, però com més els necessitem, més important és triar productes sense conservants. I si fem servir lents de contacte, hem de assegurar-nos que els col·liris que fem servir són compatibles amb el material de les lents, per a evitar que es tingeixen o es decoloren. En qualsevol cas, l'optometrista o el farmacèutic podran recomanar les opcions més adequades.

Clor, sal i microbis: perills sota l'aigua

L'aigua del mar, els rius o les piscines presenta un risc significatiu d'irritació o infecció si entra als ulls. Per això, hem de protegir-los del clor o la sal, que provoquen picor, cremor o enrogiment, i dels microorganismes que poden generar infeccions perilloses com la queratiti o la conjuntiviti vírica o bacteriana.

La manera de prevenir-ho és no posar el cap sota l'aigua ni obrir els ulls sota l'aigua i, si ho fem, fer servir ulleres de natació o busseig. Aquestes han de ser correctament aprovades per a l'activitat que es realitza i, si és necessari, poden incorporar la teua prescripció.

Home amb ulleres de busseig amb el cap fora de l'aigua.
Les ulleres de busseig ens protegeixen de les irritacions i infeccions. Mali maeder / Pexels

I què passa si porte lents de contacte?

A l'estiu, les lents de contacte poden representar un risc addicional: mai nadeu amb elles en un riu, una piscina o el mar. De fet, no es recomana cap situació en què l'aigua puga entrar en l'ull, com ara prendre una dutxa.

Les substàncies irritants (clor, sal, etc.) i els microorganismes presents a l'aigua poden quedar atrapats en la lent o entre la lent i l'ull, causant molèsties majors o de més llarga durada i augmentant també el risc d'infecció.

Un dels patògens més perillosos és el protozou Acanthamoeba, que es troba sovint en l'aigua. En el 90% dels casos en què causen infeccions (pocs, afortunadament), aquestes afecten les persones que fan servir lents de contacte. Això és especialment sorprenent quan es fan servir lents toves i es evita seguir el seu ús adequat i els consells d'higiene.

Per tant, és millor anar a la platja o a la piscina sense lents de contacte i fent servir ulleres graduades adequades, ja siga per a protegir-nos dels rajos del sol -en el cas de les ulleres de sol- o per a nedar, si volem veure bé sota l'aigua -en el cas de les ulleres de busseig-. Mantenir els nostres ulls delicats segurs hauria de ser sempre una prioritat, sobretot a l'estiu.

The Conversation

Directora y Profesora Adjunta del Grado en Óptica y Optometría, Universidad CEU San Pablo

Publicat en  TheConversation
Crónica CT
* Pots llegir això perquè està sota la llicència Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal