L'home de gel Ötzi era calvo, de pell fosca i amb ascendència anatòlia L'home de gel Ötzi era calvo, de pell fosca i amb ascendència anatòlia
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'home de gel Ötzi era calvo, de pell fosca i amb ascendència anatòlia

La composició genètica de la majoria dels europeus actuals es deu principalment a la barreja de tres grups ancestrals: els caçadors-recol·lectors occidentals es van fusionar gradualment amb els primers agricultors, que van emigrar d'Anatòlia fa uns 8.000 anys i als quals més tard es van unir els pastors esteparis d'Europa de l'Est, fa aproximadament 4.900 anys.

L'home de gel del Neolític tirolès "Ötzi", descobert per uns alpinistes als Alps en 1991, ha sigut estudiat a fons ja que és una de les momies de gel millor conservades i la més antiga de llarg. Fins ara s'havien realitzat molts estudis sobre ell per saber qui era, incloent-hi investigacions sobre la seua composició genòmica i ancestral.

En 2012, es va generar un genoma que oferia noves perspectives, però comptava amb una contaminació considerable d'ADN humà actual. D'aquesta manera, es va considerar que es tractava d'un home de pell clara i pelut. Des dels primers estudis, no només han avançat enormement les tecnologies de seqüenciació, sinó que s'han descifrat per complet molts més genomes d'altres europeus prehistòrics, sovint a través de troballes òssies.

Ara, una nova investigació a partir d'un anàlisi del genoma de la momia d'alta cobertura, ofereix algunes sorpreses. Per començar, mostra que Ötzi tenia la pell i els ulls foscos i era calb.

"En el nou estudi generem un genoma d'alta cobertura a partir d'una tecnologia de seqüenciació avançada que permet investigar a fons possibles trets fenotípics. L'anàlisi de l'ascendència dels gens ens informa sobre l'origen genètic d'una momia, i l'examen dels al·lels relacionats amb el fenotip ens ofereix informació sobre els possibles trets fenotípics abans de la mort", apunta a SINC Ke Wang, investigador de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva (Alemanya), que co-dirigeix el treball.

Aquests trets fenotípics contrasten fortament amb les reconstruccions anteriors. "La momia en sí és fosca i no té pèl", explica Johannes Krause, científic també de l'Institut Max Planck. Per tant, aquests troballes suggereixen que, quan estava viu, l'home de gel es semblava a la momia actual. "És notable com la reconstrucció està sesgada per la nostra pròpia idea preconcebuda d'un ésser humà de l'Edat de Pedra procedent d'Europa", ressalta el científic.

"Abans es pensava que la pell de la momia s'havia enfosquit durant la seua conservació en el gel, però presumiblement el que veiem ara és en realitat en gran part el color de pell original d'Ötzi. Saber això, és clar, també és important per a la correcta conservació de la momia", indica l'antropòleg Albert Zink, coautor de l'estudi i director de l'Institut d'Investigació Eurac d'Estudis sobre Momies de Bolzano (Itàlia).

Com a home madur, el més probable és també que ja no tinguera una llarga i espessa cabellera en el cap sinó, com a molt, una escassa corona. De fet, els seus gens mostren una predisposició a la calvície. "Es tracta d'un resultat relativament clar i també podria explicar per què gairebé no es va trobar pèl en la momia", afirma Zink.

En el genoma d'Ötzi també es van trobar gens que presenten un major risc d'obesitat i diabetis de tipus 2, però és probable que aquests factors no entraren en joc gràcies al seu estil de vida saludable. "Hi ha al·lels de risc relacionats amb totes dues malalties en el seu genoma", exposa Wang.

L'ascendència d'Ötzi

En comparar el codi genètic d'Ötzi amb el dels seus contemporanis també van descobrir que, entre els centenars de pobles de l'Europa primitiva que van viure en la mateixa època que Ötzi i els quals genomes estan ara disponibles, el genoma de l'home de gel del Tirol té més avantpassats en comú amb els primers agricultors d'Anatòlia que qualsevol dels seus homòlegs europeus del IV mil·lenni a.C.

"Ötzi procedia d'una població relativament aïllada que va tindre molt poc contacte amb altres grups europeus. Aquesta població té poca ascendència de caçadors-recol·lectors i no té cap ascendència relacionada amb l'estepa", explica Wang.

Treballs previs suggerien una estreta afinitat genètica entre Ötzi i els sards actuals. Però els investigadors afirmen ara que van arribar a aquestes conclusions abans de disposar de més genomes humans. 

"Ens va sorprendre molt no trobar rastres de pastors esteparis d'Europa de l'Est en aquest anàlisi més recent; la proporció de gens de caçadors-recol·lectors en el genoma d'Ötzi és també molt baixa. Genèticament, els seus avantpassats semblen haver arribat directament d'Anatòlia sense barrejar-se amb grups de caçadors-recol·lectors", assegura Krause.

De fet, l'home de gel té més d'un 92 % d'ascendents anatolis dels primers agricultors. Els resultats també suggereixen que els Alps van ser una barrera genètica. En conseqüència, segons els científics, la població d'aquest home de gel no va intercanviar molts gens amb els pobles del nord i l'oest dels Alps.  

El que encara no està clar és si Ötzi és o no representatiu de les poblacions del seu temps i lloc d'origen. Per a respondre a aquesta pregunta, futurs estudis hauran d'analitzar més individus de la mateixa regió.

Referència:

Wang et al. "Genoma d'alta cobertura de l'home de gel del Tirol revela una ascendència agrícola anatolia inusualment alta". Cell Genomics.

Fuente: SINC

Drets: Creative Commons.



desde
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal